Китайські науковці уперше клонували мавп за технікою «овечки Доллі». ВІДЕО

Китайські науковці уперше клонували мавп за технікою «овечки Доллі». ВІДЕО

Учені із Шанхаю поділилися приголомшливою новиною – їм вдалося виростити двох клонів тої самої довгохвостої яванської макаки.

Для клонування науковці використовували ту ж методику, яку застосовували у 1996 році під час "роздвоєння" відомої овечки Доллі, йдеться на CNN.

Клоновані мавпи Чжун Чжун і Хуа Хуа народилися кілька тижнів тому. Їхні імена походять від слова "чжунхуа", що означає "нація Китаю" або "люди".

Першою ж клонованою твариною стала вівця Доллі, яку буквально "зібрали" від трьох матерів – яйцеклітини однієї вівці, генетичного матеріалу іншої, а третя – виносила Доллі. Її клонували в Інституті Рослінга в Единбурзі.

У 1999 році вчені також робили спробу клонувати мавп, створивши резус-примата Тетру.

Тоді науковці застосували "спрощений метод клонування", який дає обмежену кількість потомства. У випадку Тетри, науковці просто розділили надвоє ембріон, що схоже на процес, який природньо відбувається, коли в утробі матері розвиваються близнюки.

Поява Доллі й Тетри відкрила нову епоху у генетиці – у науковців з'явилася можливість створювати "чисті" породи тварин з абсолютно ідентичною ДНК.

Спершу дослідники переймалися тим, що клонування саме по собі прискорюватиме старіння організму. Перш ніж взятися за Чжун Чжун і Хуа Хуа, науковцям все-таки вдалося покращити успішність результатів клонування до 70-80%.

Тепер фахівці Центру вивчення приматів при Інституті нейрофізіології КАН у Шанхаї (Китай), яким вдалося клонувати макак за принципом "вівці Доллі", переконують, що зможуть вирощувати приматів з абсолютно ідентичним набором генів.

Це успіх тому, що клонованих тварин використовуватимуть, щоб досліджувати суть багатьох генетичних хвороб, знаходити нові методи боротьби з раком та розладами імунітету.

Обидві мавпи Чжун Чжун і Хуа Хуа зараз не мають проблем зі здоров'ям, вони ростуть і розвиваються так само, як тварини, народжені природнім шляхом.

Попередній аналіз китайських дослідників показав, що успішність процедура клонування показує в одному випадку із трьох, якщо науковці попередньо підготують клітини-донори ДНК.

Проте не всі колеги китайських науковців пораділи за їхній успіх.

Професор Інституту Френсіса Кріка (Лондон) Робін Лоуелл-Бедж вважає техніку, яку використовували для клонування макак, "дуже неефективною і небезпечною процедурою", йдеться на BBC.

"Робота в цьому напрямку не є стартовим майданчиком для створення методів клонування людей", – сказав Лоуелл-Бедж.

Професор Кентського університету (США) Даррен Гріффін підкреслив, що такий підхід може бути корисний для вивчення людських захворювань, однак необхідно зважати на етичні проблеми. які він порушує.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 12 верблюдів дискваліфікували з конкурсу краси через ботокс
Наступна новина Супрун хоче карати лікарів за видачу фальшивих довідок про вакцинацію
Останні новини
Схожі новини