Пшеничне пиво – вишуканий сорт для справжніх шанувальників пінного напою

Пшеничне пиво – вишуканий сорт для справжніх шанувальників пінного напою

Пиво – це не просто напій, а ціла філософія, об'єднана з традиціями. Про це скаже будь-який істинний його шанувальник. На сьогоднішній день це найпопулярніший напій у світі і існує величезна кількість його сортів.

Однак є серед них і такі види, які яскраво виділяються на тлі загальної маси продукції, незважаючи на широкий асортимент. Звичайно, це пшеничне пиво. Його вишуканий аромат, м'який смак і світлий жовто-білий колір роблять продукт впізнаваним серед сотень і тисяч інших сортів і видів.

Звідки походить

Батьківщиною чудового пшеничного пива є Австрія та Німеччина. Саме в цих країнах вперше почали використовувати технологію, за якою виключали ячмінний солод, але натомість використовували пшеничний. Пояснення тому – потреба. В середні віки не завжди було достатньо сировини. Тому німецькі племена навчилися варити ель з доступних продуктів, зокрема з пшениці. Традиційно її змішували з ячменем. Вихідний напій істотно відрізнявся гарним світлим відтінком і м'яким смаком. Саме за рахунок незвичного кольору йому дали просту назву, яка тільки підкреслювала цю характеристику – вайсбір (в перекладі з нім. «біле пиво»).

Дивно, але в світі це словосполучення стало загальною назвою і застосовується для позначення світлих сортів пінного напою. Якщо вірити історикам, то перша пивоварня, де готували цей напій, з'явилася в далекому 1040 році. Тобто вже майже ціле тисячоліття вайсбір відомий людству і зберігає позиції лідера по частоті вживання.

Нюанси технології

Незвичайний колір, м'який смак і багатий аромат пшеничного пива обумовлений не тільки використанням іншої сировини, а й специфікою його приготування. Для отримання продукту застосовується технологія верхового бродіння суслу. А до готовності пінний напій витримується в пляшках, ще використовують бочки. По суті, дозрівання відбувається вже всередині ємності.

Цікаво, що справжні шанувальники розрізняють в смаку фруктові нотки. У класичному вайсбері навіть, кажуть, відчувається присмак гвоздики і банана. Цікава аналогія викликана, швидше за все, через природне бродіння просто в тарі. Оскільки ємності можуть відрізнятися за обсягом і умовами утримання, то і присмак продукту різний.

Основні різновиди

Відразу варто уточнити, що, згідно з міжнародною класифікацією, біле пиво (вайсбір) вважається елем. Однак в побуті його називають за аналогією з близьким родичем. Цікаво також, що, незважаючи на величезний асортимент сортів продукту, в світі пінний пшеничний напій представлений всього 4 основними типами:

  • південно-німецький (часто називають weizen);
  • берлінський вайсс (від нім. Weiß – білий);
  • бельгійський вітбір;
  • американський.

Ще можна зустріти в продажу фільтровану версію улюбленого продукту, яка називається «Кристал вайсбір» і нефільтровану – «Дункель Вайцен». На нього найбільше схожий бельгійський вітбір. Однак вирізняється більш складним складом з несолоджених злакових культур – пшениці, вівса, ячменю – і використанням різних спецій.

Цікаво, що саме фільтрований «кристал вайцен» – це єдиний вид, який не проходить етап дозрівання в тарі. На стадії очистки з нього видаляються активні дріжджі, тому процес бродіння припиняється. І щоб напій не псувався, зазвичай його додатково насичують вуглекислотою, яка і утворює м'яку піну в бокалі. Традиційно подають охолодженим, а за вишуканий смак і розкішний світлий прозорий колір його навіть називають «пшеничним шампанським».

Хефевайцен (південно-німецький вид) – найпопулярніший в світі сорт пшеничного пива. При виробництві виключається етап очищення, і в складі залишаються активні дріжджові культури. За рахунок них продукт і дозріває просто в пляшці. Впізнати його можна по світлому мутному відтінку. Осад – це якраз і є ті самі дріжджі.

Дункельвайцен – це темний сорт нефільтрованого пива. Такий колір обумовлений наявністю в складі обсмаженого ячмінного солоду. Вітбір – бельгійський продукт, рецепт якого був придуманий ченцями. Саме для нього характерні пряні нотки, пікантна хмелева гірчинка і фруктовий післясмак. Складається зі звичайної солодженої і несолодженої пшениці (1: 1). Дивує і берлінський вайс, що володіє унікальним кислим смаком. Його міцність всього 2,8% і, що характерно, п'ють його розбавленим, оригінальний смак подобається не всім.

Звичайно, їхати в Європу і шукати оригінальні види пінного напою не завжди виходить. Та й не потрібно. Насолодитися якісним живим (нефільтрованим) пшеничним пивом, виготовленим за традиційними технологіями, можна і вдома.

У лінійці продукції компанії «Уманьпиво» продукт представлений в тарі по 0,5 і 1 л і знайти його можна на полицях звичайних магазинів.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У луцькому дитсадку відкриють додаткову групу
Наступна новина На Волині невідомий на авто «чіплявся» до дитини, – ЗМІ
Останні новини
Схожі новини