Такого не було за понад 100 років, – волинський краєзнавець про аномально теплий жовтень

Такого не було за понад 100 років, – волинський краєзнавець про аномально теплий жовтень
У Любешові восени зацвіли первоцвіти (фото Петра Кравчука)

Краєзнавець із Любешова, автор «Книги рекордів природи» Петро Кравчук проаналізував цьогорічну осінню погоду на Волині і дійшов висновку, що таке аномальне тепло у жовтні – рідкісне явище для цього місяця. Адже у жовтні було зареєстровано аж 9 температурних рекордів, чого не траплялося за всі роки метеоспостережень.

Свої спостереження волинянин виклав у дописі у Facebook.

Петро Кравчук пише, що, навіть попри «зимовий» вересень стародили все одно називають цьогорічну осінь золотою – завдяки погоді, яка була у жовтні. За його словами, «парад» аномально високих температур розпочався 13 жовтня.

«Рекордні температури в Луцьку до 24 жовтня реєструвалися майже щодня – вісім рекордів протягом 12 днів! Найтепліше – 25 градусів – було 21 жовтня. Попередній рекорд цього дня відразу було перекрито аж на 5 градусів (таке в природі трапляється також не часто)! Він був зареєстрований у далекому 1966 році, тобто 53 роки тому! Та найтривалішими виявилися температурні рекорди для 19 і 20 жовтня, які були зафіксовані в обласному центрі ще у 1957 році! Тобто вони протрималися аж 62 роки!» – зауважує Петро Кравчук.

Він констатує, що така аномально тепла погода наприкінці жовтня – рідкісне явище для другого осіннього місяця.

«Дев'ять температурних рекордів протягом календарного місяця у Луцьку ще не реєструвалися жодного року за всі роки метеоспостережень! Тобто, за понад 100 років! Отже – це також своєрідний природний рекорд!» – пише краєзнавець.

І додає, що аномальне тепло та різкий перепад температур спровокувало в Україні осіннє цвітіння деяких дерев, кущів та квітів.

«У мене в Любешові днями знову зацвіли первоцвіти – примули (на фото)», – розповідає Петро Кравчук.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Останній день канікул із користю. У Луцьку організували «гарбузове» свято
Наступна новина «Ведемо перемовини з перевізниками з інших міст». Луцька влада відповіла на «шантаж» маршрутників
Останні новини
Схожі новини