У Луцьку читали польською Стефана Жеромського

У Луцьку читали польською Стефана Жеромського

У неділю, 9 вересня, в книгарні «Є» відбулися Національні читання.

Захід організувало Мистецьке об’єднання «Стендаль» спільно з Генеральним Консульством Республіки Польща в Луцьку та Волинським обласним відділенням спілки вчителів-полоністів України імені Габріелі Запольської.

Цьогоріч національні читання були приурочені 100-річчю незалежності Польщі. Читали роман «Провесна» (пол. «Przedwiośnie») польського письменника і драматурга Стефана Жеромського.

Перед початком дійства організатори роздавали вітальні листівки з інформацією про акцію «Національні читання». А на вулиці Лесі Українки протягом двох годин лунала польська мова.

У рамках заходу відвідувачі переглядали уривки з фільму за мотивами книги Стефана Жеромського. А вчителі-полоністи детальніше познайомили гостей дійства з постаттю письменника, його життєписом та творчим шляхом.

«Провесна» - це останній роман польського письменника, опублікований у 1924 році. Твір представляє історію Цезари Барики, який народився та виріс у Баку. Він приїжджає до відновленої після поділів та Першої світової війни Польщі. Стефан Жеромський розвиває історію героя на тлі найважливіших подій у відродженій ІІ Республіці Польща.

До декламації уривків з роману «Провесна» долучилися  консули Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку Тереза Хрущ та Адам Мисьліцкі.

Крім того, організатори запрошували прочитати уривки усіх охочих. Акцію «Національні читання» активно підтримали студенти-полоністи факультету філології та журналістики СНУ імені Лесі Українки.

Дійство закінчилося обговореннями змісту роману Стефана Жеромського.

ДовідковоNarodowe czytanie («Національне читання») – це щорічна громадська акція, яку започаткували президент Польщі Анджей Дуда та його дружина Агата. Акція покликана пропагувати читання художніх творів національної польської літератури, фрагменти яких зачитують публічно в бібліотеках, театрах, виставкових залах, парках, на майданах тощо.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині молода дівчина заплатила за проїзд бабусі. ФОТО
Наступна новина Вишуканість та насолода: як смакували «Novellina» на «Ночі у Луцькому замку». ФОТО
Останні новини
Схожі новини