У Луцьку хочуть демонтувати пам'ятну дошку радянському письменникові

У Луцьку хочуть демонтувати пам'ятну дошку радянському письменникові
Пам'ятна дошка Ярославу Галану на будівлі на вулиці Богдана Хмельницького у Луцьку. Фото з Вікіпедії

У Луцьку з приміщення на вулиці Богдана Хмельницького, 12, хочуть демонтувати меморіальну дошку радянському письменникові  Ярославу Галану.

Про це йдеться у проекті рішення виконавчого комітету від 13 лютого 2019 року на сайті Луцькради.

При цьому посилаються на такі нормативні документи, як закони України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про благоустрій територій».

А також беруть до уваги інформацію, розміщену на сайті Українського інституту національної пам’яті, що Галан Ярослав Олександрович (1902-1949) включений до Списку осіб, які підпадають під закон про декомунізацію.

Довідково

Ярослав Олександрович Галан (1902–1949) – український комуністичний письменник, журналіст, педагог, член КПЗУ, писав українською і польською мовами.

У воєнні та повоєнні роки Ярослав Галан засуджував ідеї української державності, називав українську революцію «жовтоблакитним маріонетковим балаганом типу 1918 року», критикував ОУН і УПА, а також греко-католицьку церкву.

Автор статті «Плюю на Папу» як відповідь на відлучення його від церкви папою Пієм XII.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Якою буде погода у Луцьку в День всіх закоханих
Наступна новина Лучанин, на якого наїхало авто патрульних, – у вкрай важкому стані. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини