У Луцьку стартував фестиваль «Фронтера»: як це було. ФОТО

У Луцьку стартував фестиваль «Фронтера»: як це було. ФОТО

Протягом вікенду на лучан і гостей міста чекає насичена різноманітними мистецькими заходами програма.

Так, усі охочі матимуть змогу ознайомитися з творчістю знаних авторів, які прибули до обласного центру Волині з різних міст України та закордоння, аби долучитися до масштабного літературного фестивалю, – пише Інформаційне агентство Волинські новини

Офіційне відкриття І Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера» за участю представників міської влади, запрошених письменників та волонтерів дійства відбулося 17 листопада.

Читати також: Фестиваль «Фронтера» в Луцьку: повна програма заходу

Насамперед засновниця фестивалю Ельвіра Яцута пригадала, що підготовка до заходу тривала більше року. За цей час вдалося, зокрема, налагодити співпрацю з авторами та домовитися, аби ті приїхали до Луцька.

«Мене постійно запитують, що таке фронтера. Цей термін присутній у багатьох мовах і означає не кордон чи межу, а територію, яка знаходиться поблизу кордону. Це та територія, яка зазнає сильних впливів із обох боків», – сказала Ельвіра Яцута та подякувала за довіру авторам, які прибули на фестиваль із різних міст України, а також із Польщі, Білорусі та Латвії.

 

Окрім того, вона нагадала, що цьогоріч фестиваль присвячений століттю роздумів – періоду від закінчення Першої світової війни (1918 рік) і до сьогодення.

Читати також: ТОП-5 мистецьких проектів фестивалю «Фронтера»

Директорка департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів висловила впевненість у тому, що протягом усіх фестивальних днів лучани та гості міста матимуть нагоду відкрити для себе творчість багатьох українських та іноземних письменників по-новому.

«Я переконана, що фестиваль «Фронтера» має велике майбутнє: будуть розширюватися горизонти, географія, щороку до нас приїжджатимуть цікаві митці. Це і є наша мета, тож ми й далі підтримуватимемо цей захід», – наголосила Тетяна Гнатів.

Задовго до фестивалю в Луцьку почали відбуватися лекції, покликані ознайомити містян із особливостями розвитку літератури України, Польщі, Білорусі та Латвії упродовж крайніх ста років. Сприяло їх проведенню, як і самої «Фронтери», Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку.

Консул Марек Запур, своєю чергою, пожартував, що вбачає в організації фестивалю один суттєвий недолік – те, що офіційне відкриття влаштували в суботу зранку. Також він передав вітання від Генерального консула Вєслава Мазура.

«Хочу відзначити: якщо спостерігати за тим, як розвивається Луцьк загалом, то можна помітити, що він дуже швидко змінюється, зокрема й культурно. І фестиваль є свідченням цього», – зауважив Марек Запур.

Він поділився, що мав нагоду відвідати нещодавно відкритий у Луцьку Музей сучасного українського мистецтва Корсаків і був дуже вражений ним. «У мене є багато друзів, які знаються на сучасному мистецтві. І от один із них сказав мені, що хотів би, щоб такий музей запрацював і у Варшаві… Я дуже радий, що Луцьк рухається європейським напрямком», – підкреслив консул.

 

Фестиваль «Фронтера» підтримують також представники місцевого бізнесу. Наприклад, присутній на заході меценат Роман Бондарук акцентував, що переконаний у тому, що це літературне дійство стане ще одним приємним відкриттям Луцька для приїжджих гостей, у тому числі для авторів і митців.

Окрім того, у рамках фестивалю за ініціативи та підтримки Passage Interdit започатковано соціальну акцію «Вільна бібліотека», яка покликана налагодити спілкування між читачем і авторам. Так, будь-хто, прийшовши до коворкінг-центру, може безоплатно взяти почитати книгу, залишивши взамін на закладці відомості про себе. Таким чином читачі можуть знайомитися між собою.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У райцентрі на Волині здорожчає вивіз сміття. ВІДЕО
Наступна новина На Волині зловмисники штурмували кордон з Білоруссю, - ЗМІ
Останні новини
Схожі новини