«У нашій сфері, якщо йдеш на 2 роки в декрет, треба наново вчитись», - маркетолог Євген Шевченко

«У нашій сфері, якщо йдеш на 2 роки в декрет, треба наново вчитись», - маркетолог Євген Шевченко

9 листопада у Луцьку відбувся «WEST iMARKETING FORUM 2018». На форум приїхали фахівці з Києва, Львова, Чернігова, Миколаєва, Рівного.

Модератором був засновник агентства інтернет-маркетингу UaMaster, серед клієнтів якого – Ощадбанк, Самсунг, МАУ, Сільпо, Євген Шевченко.

Експерт розповів «Першому», з якими соціальними мережами варто працювати та чи може офіціант чи бариста займатись маркетингом кав’ярні.

– Ви аналізували, які проблеми у Луцьку є у сфері інтернет-маркетингу?

– Луцьк – в цілому не унікальне місто. Останні два місяці я багато їздив Україною. Був у Рівному, Миколаєві, Дніпрі, інших містах. Проблеми більш-менш однакові всюди. По-перше, це нерозуміння важливості діджитал-реклами для бізнесу, по-друге, брак спеціалістів.

– Бізнес не хоче витрачатись на таких фахівців чи їх замало в принципі?

– І те, і інше. До певного моменту бізнес дійсно не хоче брати собі у штат додаткових працівників і це навіть не від розміру підприємства залежить. Але, як тільки керівники і топ-менеджери починають розуміти, що діджитал – це важливий канал комунікації, вони починають у нього інвестувати. В інфраструктуру, іт-рішення, тому що фахівці – це тільки частина успіху.

З іншого боку, індустрія молода і в Україні справді бракує спеціалістів. У вузах дають мінімум інформації і в людини повинна бути сильна мотивація розвиватись, самостійно вчитись. Часто потрібні гроші, аби піти на якісь курси, отримати знання. А потім ще й на практиці їх застосувати.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Маркетинг-форум у Луцьку: 8 важливих тез про рекламу в інтернеті

– Сфера дуже швидко змінюється. Мабуть, не можна один раз вивчитись і багато років працювати з цими знаннями?

– Саме так. Навіть, якщо ти на півроку поїхав жити в Таїланд чи на два роки пішов в декрет, доведеться дуже швидко відновлювати знання і отримувати нові, тому що ситуація на ринку суттєво змінилась.

– В наш час можна обійтись без інтернет-реклами?

– В першу чергу потрібно розібратись, що взагалі з маркетингом у цій компанії. Якщо у вас немає позиціонування, ви не можете пояснити ваші конкурентні переваги, то ніяка банерна, контекстна реклама чи соціальні мережі вас не врятують. Тільки після того, як ви з’ясуєте базові речі, можна підбирати інструменти інтернет-реклами. для кожної компанії вони будуть різними. Усе залежить від галузі, розміру бізнесу, цілі реклами. Комусь потрібні два інструменти, а комусь – десять.

– З чого починати, куди бігти, якщо ще нічого немає?

– Чітко прописати для себе цілі і як їх можна досягнути. Швидше за все вам знадобиться ефективний сайт і кілька платних інструментів. Для більшості бізнесів в Україні – це контекстна реклама в Гуглі та соціальні мережі. А далі все індивідуально. Комусь потрібна email-розсилка, комусь – відеореклама і так далі.

– А можна обійтись якимось одним інструментом чи обов’язкове поєднання?

– Залежить від специфіки бізнесу. Якщо це маленька кав’ярня, то можна зробити сторінку в Інстаграмі, якісно її прокачувати і це допоможе. Якщо ми говоримо про середній чи великий бізнес, то в більшості випадків потрібен набір інструментів. Можливо п’ять, десять і навіть більше.

– Багато власників маленького бізнесу думають, що можна сказати баристі чи офіціанту: «закинь щось в Інстаграм» і успіх прийде. В результаті пости бувають неінформативними, з купою помилок. Що можна порадити в такій ситуації?

– Коли бариста чи офіціант класно ведуть сторінку кав’ярні в Інстаграмі – це радше виняток з правил. Це працює, якщо є хист і людина витратила певний час на навчання. Але потрібно розуміти, що це займатиме у нього багато уваги і часу. Це не 5 хвилин на день.

Власник бізнесу повинен вирішувати чи дати додаткове навантаження баристі у вигляді години-двох на ведення Інстаграму чи він залучить окремого спеціаліста для цього.

Краще брати людину в штат. Тим більше, якщо це маленький бізнес, це може бути не повне навантаження.

– Зараз на які соцмережі варто робити більший акцент?

– Залежить від сфери бізнесу. В першу чергу потрібно з’ясувати, де моя аудиторія. Окрім найпопулярніших в Україні соцмереж – Фейсбуку та Інстаграму, потрібно ще зважати на месенджери. Наприклад, у Вайбері користувачів більше, ніж в Інстаграмі. Також активні користувачі у Телеграмі.

Є дані досліджень, які дозволяють перевірити, де ваша аудиторія, якими сервісами вона користується. Це платні дані. Їх можна купити у дослідницьких компаній або звернутись до рекламних агентств.

Текст: Віта Сахнік


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині у п’яти ОТГ відновили виборчий процес
Наступна новина На волинському кордоні у чоловіка знайшли зброю
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні