У селі на Волині «асфальт кладуть на пісок». Підрядник заперечує звинувачення

У селі на Волині «асфальт кладуть на пісок». Підрядник заперечує звинувачення

Жителі села Гута Заболоттівської громади обурені ремонтом дороги, якого чекали роками. Йдеться про ділянку від Гути до Заболоття довжиною 11 кілометрів, де зараз проводять ямковий ремонт. 

За словами людей, асфальт кладуть на пісок, тож нове покриття знімається руками без особливих зусиль. Директор компанії-підрядника не погоджується, що роботи проводять неякісно.

Тим часом депутат обласної ради від цього округу Володимир Бондар уже втрутився в ситуацію і поставив вимогу перевірити якість ремонту. 

Що з дорогою? 

«Гроші нарешті виділили, а ремонт роблять так, що хочеться плакати», – розповідає уродженець села Володимир Луцик.

За його словами, роботи почались 4 липня. На більшості дороги – ямковий ремонт. На узбіччі ж заливають суцільну смугу асфальту. Цим відрізком люди найбільш невдоволені. 

Ремонт дороги в Гуті

Траса перебуває в аварійному стані. Її не ремонтували від моменту будівництва – з 90-х років. Місцеві жителі писали петиції, влаштовували збори за участю представників влади. 

Взимку 2019 року депутати Заболоттівської селищної ради підготували звернення до Служби автомобільних доріг Волинської області, Волинської обласної ради та Волинської ОДА. У ньому йшлося про стан дороги і потребу її ремонту. 

Згодом стало відомо, що на ремонт кошти таки виділили і оголосили тендер на виконавця робіт. 

Читайте більше: Село – в ОТГ, а дорога – ні: на Волині траса в катастрофічному стані. ФОТО

Хто виграв тендер? 

Тендер виграло ПрАТ «Ковельське ШБУ-63». Ціна питання – 6 142 726,00 грн.

На ринку фірма з 1992 року. Директор – Ігор Пець. За даними сервісу YouControl, крім будівництва доріг та автострад, підприємство займається лісозаготівлею, техобслуговуванням та ремонтом автотранспортних засобів, оптовою торгівлею твердим, рідким, газоподібним паливом і деревиною та будматеріалами. 

Замовником тендеру був департамент регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Волинської обласної державної адміністрації. 

Що кажуть в ОТГ?

Сільський голова Микола Свіржевський звертався із зауваженнями до працівників ПрАТ «Ковельське ШБУ-63», які ремонтують дорогу. Ті відповіли, що «роблять, як їм кажуть». 

У коментарі для Район.Ратне, перший заступник голови райдержадміністрації Євген Савлук коментує ситуацію так:

«Поточний дрібний ремонт на відрізку дороги Здомишель-Заболоття-Гута здійснює ПрАТ «Ковельське ШБУ-63», підприємство, яке виграло тендер. Розпорядник коштів державного бюджету тобто замовник департамент регіонального розвитку та житлово-комунального господарства ОДА. Поточний дрібний ремонт передбачає саме ямковий ремонт. Враховуючи стан дорожнього асфальтобетонного покриття перед селом Гута, ямковий ремонт – це лише тимчасове вирішення проблеми. На капітальний ремонт поки коштів немає».

На думку посадовця, на цій дорозі покриття майже зруйноване, тому йому допоможе лише капітальний ремонт.

«І тут дилема або чекати фінансування на капітальний ремонт, а туди необхідно близько 20 мільйонів гривень, і далі їздити зруйнованою дорогою, або трохи полатати за рахунок дрібного ремонту для того щоб хоч забезпечити нормальний проїзд на даному відрізку. Якісний ямковий ремонт на майже зруйнованій дорозі зробити неможливо», – коментує ситуацію Євген Савлук. 

Що каже директор фірми, яка робить ремонт?

За словами директора підприємства-підрядника «Ковельське ШБУ-63» Ігоря Пеця, інформація про неякісний ремонт не відповідає дійсності. Чоловік 8 липня побував у Гуті і сам переверів роботу своїх підлеглих. 

«Інформація про поганий ремонт дороги неправдива. Там дорогу не ремонтують, там дороги нема. Ми робимо все можливе за ті гроші, які на ці роботи виділили. Або дорогу треба ремонтувати капітально і вкласти 15 мільйонів, або зробити так, щоб можна було забезпечити доїзд транспорту. Туди відмовляються їздити маршрутки», – каже Ігор Пець.

«Ви розумієте, що таке ямковий ремонт? Ми заливаємо ямку бітумом, далі заливається асфальтобетон і тоді каток утрамбовує це. Оскільки дорога в жахливому стані, каток не може ідеально зрівняти нове покриття зі старим. Виникають нерівні краї. Люди знайшли якийсь такий пласт і «зачепились» за нього, а до решти дороги вони не мають претензій», – коментує директор. 

Він наголосив, що хоч працівники його компанії і «залатають» ями, через рік залишки старої дороги все одно почнуть руйнуватись і виникатимуть нові ями. 

Що каже депутат округу? 

Заболоттівська громада належить до округу, який в обласній раді представляє депутат Володимир Бондар. 

«Про ситуацію у Гуті мене повідомили виборці. Вони звернулись до мене за допомогою у вирішенні проблеми, на що я відразу зреагував. Я скерував в ОДА звернення з вимогою перевірити діяльність підрядника і в разі потреби вжити заходів, щоб завершити ремонт належним чином», – розповів Володимир Бондар. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Столичні слідчі викрили злочинну схему волинських податківців
Наступна новина Герой червня на «Першому» – Ігор Гузь
Останні новини
Схожі новини