Засудили, але не посадили: волиняни допомагали чоловікам втекти за кордон

Засудили, але не посадили: волиняни допомагали чоловікам втекти за кордон

У Луцьку судили двох волинян, які допомагали ухилянтам виїжджати за кордон. Співучасники незаконного бізнесу допомогли втекти щонайменше трьом військовозобов’язаним. Їх визнали винними, але за грати не посадили.

Про це стало відомо із вироку Луцького міськрайонного суду від 4 вересня 2024 року, – пише Сила правда.

У квітні 2023 року волиняни Тарас Подзізей та Дмитро Оліферчук погодилися на пропозицію Олександра Семенюка організовувати для військовозобов’язаних незаконний перетин кордону. Змовники планували залучати до своєї схеми й інших учасників, які мали підшуковувати охочих незаконно виїхати за кордон, а також людей зі скрутним матеріальним становищем, які б погодилися за винагороду надати свої особисті документи для оформлення їх як фізичних осіб-підприємців. ФОПи ж повинні були вносити відомості про чоловіків, які мають намір незаконно виїхати за кордон, у систему «Шлях» у якості водіїв міжнародних вантажних перевезень. Також план передбачав придбання транспортних засобів для незаконного перетину кордону, супровід втікачів, їх навчання переконливо обґрунтовувати свій виїзд при перевірці документів.

Зокрема в квітні 2023 року змовники підшукали особу, яку оформили фізичною-особою підприємцем з основним видом діяльності – вантажний автомобільний транспорт та зареєстрували на нього фургон Mercedes-Benz 312D. Надалі за допомогою електронного підпису підприємця авторизувались у інформаційній системі «Шлях» та сформували заявку на перетин кордону військовозобов’язаного чоловіка як працівника підприємця – водія міжнародних вантажних перевезень. Перетин кордону був запланований на 13 липня 2023 року через міжнародний пункт пропуску «Дякове», розташований у Закарпатській області. 

У визначений день Тарас Подзізей та Дмитро Оліферчук доставили ухилянта на фургоні до державного кордону з Румунією та провели інструктаж щодо його перетину. Після цього чоловікові надали фургон, на якому він зранку 14 липня перетнув кордон і більше в Україну не повернувся. За це втікач заплатив 2500 доларів, що у національній валюті на той час становило понад 91 тисячу гривень. 

Як йдеться в матеріалах справи, впродовж серпня-грудня 2023 року таким чином переправили через кордон ще двох осіб. Вартість «послуг» для них оцінили вже у 4000 доларів для кожного, або по 146 тисяч гривень.

У березні 2024 року Тараса Подзізея та Дмитра Оліферчука звинуватили щодо незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчинений організованою групою (ч. 3 ст. 332 КК України). Олександра Семенюка додатково звинуватили за статтею про несанкціоноване втручання в роботу інформаційних систем (ч. 5 ст. 361 КК України). Їх почали судити разом.

Втім під час судового процесу, у липні 2024-го, адвокат Олександра Семенюка подав клопотання про зупинення судового розгляду щодо свого підзахисного, бо той пішов на службу у ЗСУ. Як з’ясувалося, Олександр Семенюк уклав контракт про проходження військової служби у Збройних силах України строком на один рік. 7 червня 2024-го його прийняли на службу солдатом резерву взводу резерву солдатського складу. Зважаючи на це ухвалою від 15 липня Луцький міськрайонний суд, який розгядав справу, зупинив судове провадження щодо нього до звільнення з військової служби. Тож Олександра Семенюка судитимуть окремо. 

Натомість 4 вересня цього року суд виніс вирок двом іншим фігурантам справи – Тарасу Подзізею та Дмитру Оліферчуку. 

Під час судових засідань вони повністю визнали свою вину. Суд визнав їх винними у порушенні частини 3-ї статті 332 Кримінального кодексу України та призначив покарання – 170 тисяч гривень штрафу кожному з позбавленням права займатися діяльністю, пов’язаною із вантажними перевезеннями строком на 2 роки та з конфіскацією всього їхнього майна. Яке саме майно конфіскують – у вироку суду не зазначається. Цей вирок ще не набрав законної сили. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як бійці гатять по позиціях РФ на Вовчанському напрямку
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні