У Луцьку відновлюють проект для митців-початківців

У Луцьку відновлюють проект для митців-початківців

ГО «Мистецьке об'єднання «Стендаль» за підтримки Управління освіти, науки та молоді Волинської ОДА відновлює проект для митців-початківців «Ліхтар», який відтепер відбуватиметься в оновленому форматі. Основна мета проекту - допомогти молодим талантам заявити про себе літературному світу.

Як знайти свого читача/слухача, видати першу збірку (успішно!), розумітися на процесах, які відбуваться в сучасному літературному житті України, будуть навчати митців-початківців в Луцьку в рамках проекту.

«Ліхтар» збирає на літературні читання шанувальників молодої української поезії ось уже другий рік поспіль, однак зараз організатори пропонують новий формат і мету. Планується розробити комплекс заходів, які допоможуть «молодим» поетам та прозаїкам знайти своє місце на літературній мапі.

Куратор проекту – поет з Луцька Рту – розповідає про мету: «На сьогодні в області відсутній центр/платформа чи команда культурних менеджерів,  своєрідних наставників для тих, хто хоче спробувати свої сили в літературі. «Ліхтар» покликаний стати тим рушієм, який допоможе початківцям знаходити майданчики для виступів, створити власний бренд (образ), працювати з видавцями, сформувати свою читацьку аудиторію».

Проект «Ліхтар» включає кілька складових:

  • літературно-музичні вечори – читання, під час яких автори мають можливість представити свої тексти та отримати відгук, поради, підтримку від слухачаів, своїх колег-початківців, культурних менеджерів. Особливістю цих читань є участь цікавих поетів/прозаїків з інших областей України, що забезпечить ознайомлення з літературними тенденціями, які притаманні різним регіонам країни, особистісному знайомству, започаткуванню подальшої співпраці. Відтепер кожен літературний вечір, організований «Ліхтарем», передбачає діалог між митцями Волині й інших регіонів, таких як Галичина, Київщина, Одещина тощо.
  • практично-освітні заходи «ЛіхтОсвіта» зорієнтовані на вдосконалення своєї творчості, декламаторського мистецтва, навичок роботи в культурному менеджменті. Під час цих лекцій/майстер-класів відомі поети та видавці розповідатимуть, як сьогодні працювати у літературній сфері, як видати свої тексти і просувати їх.
  • відродження поетичного слем-руху України. Вже цієї осені молоді літератори з усієї країни приїдуть до Луцька та змагатимуться «в якості текстів та в артистичності декламації».

Волинські автори, які найкраще представлять свої тексти на цих подіях, матимуть змогу виступити на одній сцені з уже визнаними українськими (і не лише!) літераторами. Це відбудеться під час заключного заходу цьогорічного «Ліхтаря» в рамках Міжнародного культурного фестивалю «Фронтера» (17-18 листопада, Луцьк). Проте не варто думати, що молодим поетам з інших регіонів України не вдасться потрапити на дійство.

Уже наприкінці травня розпочнеться відбір заявок на конкурс «Ліхтар року». Автори-початківці з усієї країни, чию творчість і декламацію компетентне журі визнає найкращими, також зможуть розділити сцену із популярними українськими письменниками.

Перший захід проекту – музично-літературний вечір «Галицько-Волинське дербі» -  відбудеться вже 26 травня, о 19:00, у антикафе «Innerspace» (вул. Паркова, 5). У події візьмуть участь Роман Коржик та Орина Потапенко (Львів), Саша Алексєєв (Тернопіль), Весна, Деметріус Муракамі, Рту (Луцьк). Щоб долучитися як учасник читань, варто заповнити анкету https://goo.gl/AL5ruY до 25.05.2018. Вхід вільний.

Стежити за новинами проекту можна на сторінці у ФБ: https://goo.gl/DmoQnK

Проект для митців-початківців «Ліхтар» змінює формати, місця проведення та завдання, але найголовніше залишається незмінним: якісна література, хороша музика, концептуальний сценарій і, звісно, стара-добра гасова лампа Терентій.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучан просять допомогти врятувати життя онкохворій дитині, яку покинула мати
Наступна новина Ігор Коцан - про фінансування вишів, навчання за кордоном та студентів з Азії і Африки
Останні новини
Схожі новини