На Волині на одне робоче місце претендує три людини

На Волині на одне робоче місце претендує три людини
Фото ілюстративне

Ринок праці – це однин з найскладніших елементів ринкової економіки. В процесі його функціонування переплітаються інтереси робітника та роботодавця щодо визначення ціни праці та умов функціонування, а також відображаються практично всі соціально-економічні процеси, що відбуваються в державі. Протягом останніх декількох років він зазнав значних змін і переживав досить складні часи.

Волинський обласний центр зайнятості пропонує детальніше ознайомитися з аналітичними та статистичними даними, що характеризують його особливості в період січень-червень 2021 року.

Станом на 1 липня 2021 року послуги державної служби зайнятості у Волинській області отримали 42,3 тисячі громадян, з них 24,6 тисячі осіб набули статус безробітного. За сприяння центрів зайнятості працевлаштовано 7 968 осіб, зокрема, 5 258 зареєстрованих безробітних. У першому півріччі 2021 року за сприяння обласної служби зайнятості 700 безробітних проходили професійне навчання. До громадських та інших робіт тимчасового характеру залучено 1 929 осіб. Допомогу по безробіттю отримали 22,8 тисячі осіб.

Динаміка кількості безробітних та вакансій у І півріччі виглядає наступним чином: в середньому по Волині, на одне вільне робоче місце претендувало 3 осіб (для порівняння станом на 1 липня 2020 року – 8). Найбільша невідповідність попиту на робочу силу та її пропозиції у професійно- кваліфікаційному розрізі спостерігалася серед службовців, керівників (8 осіб); технічних службовців і робітників сільського господарства (по 5 осіб).

У січні-червні 2021 року роботодавці проінформували центри зайнятості про наявність 14,5 тисячі вакансій, що на 5,6% більше, ніж у цей же період минулого року.

У професійному розрізі найбільше вакансій подано у наступних галузях:

  • 21,3% робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин (водій, токар, тракторист, дорожній робітник, токар-напівавтоматник);
  • 21,3% кваліфікованих робітників з інструментом (електрослюсар підземний, cлюсар з ремонту колісних транспортних засобів, слюсар-ремонтник, швачка, слюсар з ремонту рухомого складу);
  • 20,3% працівників сфери торгівлі та послуг (кухар, продавець продовольчих товарів, офіціант, бармен, продавець-консультант, продавець непродовольчих товарів, перукар (перукар-модельєр), охоронник, поліцейський (інспектор) патрульної служби, покоївка);
  • 11,1% некваліфікованих робітників (підсобний робітник, вантажник, прибиральник службових приміщень, комірник, мийник- прибиральник рухомого складу, укладальник-пакувальник, двірник, прибиральник територій, мийник посуду, кухонний робітник);
  • по 7,8% фахівців (бухгалтер, представник торговельний, механік, технолог, електромеханік, сестра медична, товарознавець, експедитор, дізнавач, електрик дільниці) та професіоналів (інженер, вчитель закладу загальної середньої освіти, спеціаліст державної служби (органи місцевого самоврядування), інженер-конструктор, інженер-проєктувальник (цивільне будівництво), агроном, лікар-стоматолог); 6,1% керівників, менеджерів (менеджер (управитель) зі збуту, менеджер (управитель), директор навчально-виховного закладу, начальник відділу поштового зв’язку, головний бухгалтер, майстер, виконавець робіт, директор підприємства, заступник директора);
  • 3,4% технічних службовців (касир торговельного залу, адміністратор, листоноша (поштар), касир-операціоніст, оператор комп’ютерного набору, секретар керівника, адміністратор (господар) залу, оператор поштового зв’язку). 

Серед найпопулярніших професій на ринку праці – робітники з обслуговування експлуатації та устаткування машин, кваліфіковані робітники з інструментом, працівники сфери торгівлі і послуг, керівники, менеджери. Середній розмір заробітної плати штатних працівників у Волинській області у травні 2021 року, порівняно з відповідним місяцем минулого року, збільшився на 35% та становить 10 890 гривень.

Ринок праці Волині

Читати також: Районні лікарні перебувають на межі банкрутства, бо мають борги по зарплаті


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині під час пожежі постраждав 17-річний хлопець
Наступна новина «Лісову пісню» видали білоруською та кримськотатарською мовами
Останні новини
Схожі новини