Дистанція, маски, розмітка на землі. Як святили вербу у луцьких храмах

Дистанція, маски, розмітка на землі. Як святили вербу у луцьких храмах
Вербна неділя у Луцьку (фото ІА Волинські Новини)

Напередодні вихідних на Волині оголосили посилення карантинних заходів, проте це не зупинило лучан, які проявили бажання освятити вербу в останню неділю перед святом Воскресіння Господнього.

Як святили вербу у луцьких храмах – розповіло ІА Волинські Новини.

Напередодні вихідних у Волинській ОДА, щоб запобігти поширенню коронавірусу, обмежили перебування людей у громадських місцях та пересування у вихідні та святкові дні, починаючи з 11 квітня 2020 року.

Серед багатьох волинян це спричинило паніку, вони ринулись в черги купувати продукти, дехто думав, що за вихід з дому штрафуватимуть.

Згодом, щоправда, пояснили, що виходити з дому не забороняють, а лише просять і рекомендують.

То ж чимало лучан (хоча набагато менше, ніж зазвичай) вирушили до храмів міста на богослужіння.

Луцький Свято-Троїцький собор

Вербна неділя у Луцькому Свято-троїцькому соборі пройшла спокійно і без порушень. Священнослужителі храму ще раніше просили людей за можливості долучитися до служби через перегляд онлайн-трансляції. Зокрема митрополит Луцький і Волинський Михаїл з цього приводу процитував Біблію:

«В приповістях Соломона написано: «Обачний, бачачи лихо, ховається, а легковажний іде далі і зазнає кари». Тобто я би хотів, щоб сьогодні віряни, насамперед, раділи духовно, відзначаючи усі свята, зокрема Вербну неділю та Пасху, але були обачними та не стали носієм хвороби, не заразилися самі і не заразили інших».

У соборі провели низку приготувань, аби забезпечити максимально комфортне та безпечне перебування людей на території та всередині храму. Звечора намалювали розмітку на території вказівними стрілками із написами «вхід» та «вихід», аби люди дотримувалися вказаної дистанції у півтора-два метри.

За дотриманням цього стежать священнослужителі. Жодних натовпів людей ні у храмі, ні на території немає.

При вході людей зустрічає священник, який нагадує про необхідність носити маску та дотримуватися дистанції. Також на церковному подвір'ї інший священник здійснює символічне побиття вербовою лозою. Він теж нагадує про необхідність дотримуватися дистанції. Усередині храму також усе за правилами: людей небагато, між ними є необхідна дистанція.

Як сказав один зі священників, «ми просимо людей потерпіти. Все минає, і це також мине. Головне – бути здоровими та живими».


Собор Всіх святих землі Волинської

 

У Соборі Всіх святих землі Волинської, як і в більшості храмів у Луцьку, богослужіння на Вербну неділю відбулося. Вірян на території храму було досить багато, але священники у мікрофон закликали: «Браття і сестри, дотримуйтесь безпечної дистанції, всі встигнуть посвятити вербу».

Чи допомагали ці заклики та поради? Не завжди. Окремі віряни дотримувалися дистанції, тим часом інша частина людей перебувала у скупченні. 

Побачивши журналіста з камерою, окремі прихожани почали перешіптуватися: «О, вже знімає». А один із вірян почав фотографувати його на телефон.

Коли священники звернули увагу на камеру, заклики дотримуватися дистанції стали частішими. А один зі священників попросив допомогти вірянам у дотриманні дистанції, а «не знімати і потім писати гадості».

Зазначимо, що деякі з людей були без масок, але це швидше виняток, ніж закономірність, до того ж вони старалися не перебувати у скупченні прихожан, а стояли осторонь. Також збереглася традиція цілувати священникам руки, хоча сфотографувати цей процес не вдалося. Проте окремі прихожани були більш дружелюбні та просили їх сфотографувати з гілочками верби, які вони невдовзі понесли до своїх осель.

Храм преподобного Іова Почаївського

У храмі преподобного Іова Почаївського ПЦУ не велелюдно. Святкове богослужіння  відбувається на вулиці, у дворі храму. Прихожани дотримуються дистанції, більшість з них у масках.

Свято-Іллінський храм

А в Свято-Іллінському храмі УПЦ богослужіння завершилось, але потік жителів району ЛПЗ до храму не зменшується – ті, хто довго спали, поспішають отримати освячену вербу та привітати нею близьких.

Жодного скупчення людей тут немає, люди одягають маски на власний розсуд, проте далеко не всі.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Дзідзьо із симфонічним оркестром виконав «Молитву за Україну». З'явилося відео
Наступна новина У Камінь-Каширському районі на коронавірус захворіла сім'я
Останні новини
Схожі новини