Митрополит Михаїл на ток-шоу «Протилежний погляд». Ми переглянули і вибрали головне

Митрополит Михаїл на ток-шоу «Протилежний погляд». Ми переглянули і вибрали головне
Митрополит Луцький та Волинський Михаїл

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл дав інтерв’ю в програмі «Протилежний погляд» на 12 каналі. Владика прокоментував нещодавній конфлікт між предстоятелем Православної церкви України Епіфанієм та почесним патріархом Філаретом, а також розповів, чи є загроза відкликання Томосу.

Переказуємо основне.

***

Про стосунки з Епіфанієм

У нас гарні відносини. Журналісти дописують і дофантазовують те, чого немає. Їм потрібна сенсація – щось негативне. З кожного жесту вони щось таке придумують, щоб сюжет виглядав гострим. В тому числі не цураються по відношенню до духовної особи писати повну неправду і нісенітниці. У нас з ним нормальні стосунки – ми співслужимо, співпрацюємо. Те, що були різні погляди на життя, то кожен має на це право.

***

Чи існує Київський патріархат

Згідно рішення архієрейського собору, Київський патріархат не існує. Він ліквідований. Процес очищення реєстру потребує певного часу. Багато було написано, наштамповано різних візитівок, бланків. Воно ще десь може мелькати, але організації Київського патріархату не існує.

***

Чи достатньо мати митрополію

На сьогодні у нас є Томос, наданий Київській митрополії. Місце Київської митрополії – 15-те, але ми бажаємо, щоб наша церква, яка є продовженням всіх попередніх церков – автокефальних, Київського патріархату, який не визнавали, мала вищий статус. Ми бажаємо, щоб був Київський патріархат, визнаний Вселенським православ’ям. На сьогодні тему Київського патріархату відкидати не треба. Але це тема, пов’язана з еволюцією нашої церкви, а не з окремою організацією. Ми хочемо з 15-го місця посісти 10-те після патріархатів або навіть 5-те місце, яке історично належить нашій церкві.

Невідомо, коли патріархат можуть надати. Через рік, п’ять чи десять. Мінімум рік ніхто цього питання піднімати не буде.

***

Чи може бути розкол

Небезпеки розділення немає і не буде. Є різнобачення, протистояння двох ієрархів. Це особистісне, а не загально церковне. Просто особистості нерядові і шуму набагато більше.

Архієреї звершують богослужіння. Ніхто не стає ні на одну, ні на іншу сторону, тому що це внутрішні стосунки. Ми ж не виступаємо з маніфестаціями, не збираємо підписи на підтримку когось.

Це питання всередині церкви і не можна його виносити в площину розділення. Церква не розділяється, я таких тенденцій не бачу.

***

Про владу Філарета

На архієрейському соборі така позиція була озвучена (про те, що митрополит Епіфаній виконує представницькі функції, а почесний патріарх Філарет займається внутрішнім життям церкви, - ред.). Я виступав проти такого двовладдя, тому що бачив, що в майбутньому це до добра не доведе. Я передбачав, що буде конфлікт. Але більшість послухала патріарха Філарета, який запевнив, що між ним і Епіфанієм є домовленість.

***

Чи відкличуть Томос

Ніякого відкликання і розділення не буде. Церква єдина. Немає підстав відкликати Томос і Вселенський патріарх його не відкличе, бо сам від цього постраждає. Вони чекатимуть, поки питання вирішиться.

***

Про стосунки з УПЦ МП

У мене з Нафанаїлом (очільник Волинської єпархії УПЦ МП, - ред.) нормальні, робочі стосунки. Ми з ним зустрічаємось, говоримо, спілкуємось, як і з митрополитом Володимиром (очільник Володимир-Волинської єпархії УПЦ МП, - ред.). Ми з ними контактні, спілкуємось. І те, що ми розмовляємо – це приклад для мирян і священиків.

***

Про обов’язки нового президента

Я хотів би, щоб Володимир Зеленський не сторонився церковної проблематики, а вникав в інтереси людей. Він – гарант. А значить повинен гарантувати права і свободи, захищати інтереси людей, розуміти, чого хоче більшість, але й давати право захисту меншості.

***

Про амбіції стати предстоятелем

На сьогоднішній день всі живі-здорові, тому, на мою думку, це питання зараз піднімати недоречно. Коли зміняться якісь обставини і ця вакансія звільниться, то я буду претендувати, а зараз вона зайнята.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Modern-Eхро проведе другий в цьому році Modern Retail Forum
Наступна новина День вишиванки на луцькому заводі «Кромберг енд Шуберт». Фоторепортаж
Останні новини
Схожі новини