На стінах луцької школи «ожили» герої відомої художниці Марії Примаченко

На стінах луцької школи «ожили» герої відомої художниці Марії Примаченко
Одна зі стін школи № 9 (фото зі сторінки Ігоря Поліщука у Facebook)

У луцькій школі №9 вчителька образотворчого мистецтва Ольга Жалай зробила розпис стін за мотивами творів художниця Марії Примаченко.

Про це повідомив у Facebook радник Луцького міського голови Ігор Поліщук.

«Ось такий розпис стін за мотивами творів Марії Примаченко у 9 школі виконала вчитель образотворчого мистецтва Ольга Жалай», – йдеться у дописі.

Довідково

Марія Примаченко, або Приймаченко (1908-1997) – українська народна художниця, представниця «наївного мистецтва»; лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка. Народилася і жила у селі Болотня Київської області.

Заслужений діяч мистецтв УРСР з 1970-го, народна художниця України. 

Марія Примаченко була інвалідом, оскільки у дитинстві перехворіла на поліомієліт, ходила на милицях. Це зробило її не по-дитячому серйозною й спостережливою, загострило слух і зір. Через хворобу, не маючи можли­вості працювати в полі, вона весь час прагнула бути в оточенні людей, приносити їм радість. Свою енергію і працелюбність вкладала в малювання. 

Марія Примаченко об`єднала у своїй творчості малюнок і живопис. Вона створила власний мистецький стиль, якій увібрав у себе усі художні стилі ХХ століття: імпресіонізм, неоромантизм та експресіонізм.

В основі її творів – фольклорні легенди, народні казки й оповідання. Її герої скожі на казкових: звірі, дерева, квіти діють, розмовляють, борються, часто химерні. 

Мисткиня створила понад 800 картин – більша частина з них зберігається в Київському музеї українського народного декоративного мистецтва. Також її картини представлені в найвідоміших державних і приватних галереях Франції, Австрії, Канади, Бельгії, Данії, Швеції та ін.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Боратинській громаді оголосили челендж із виготовлення екокилимків
Наступна новина У Луцьку організовують масштабний велопробіг
Останні новини
Схожі новини