Робота з безпілотниками та збільшення кількості бобрів: юні волиняни презентували «лісові» проекти

Робота з безпілотниками  та збільшення кількості бобрів:  юні волиняни презентували «лісові» проекти

У Волинському ОУЛМГ в день Всесвітнього дня Землі та Міжнародного дня лісу, який відзначають 21 березня, пройшла лісівничо-молодіжна наукова конференція «Відтворення, охорона і раціональне використання лісових ресурсів».

Ініціаторами її проведення стали Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства, Волинська обласна організація ТЛУ, Наукова рада при ВОУЛМГ та Лісівничий молодіжний центр, – повідомляють у прес-службі лісівників.

У конференц-залі, крім студентів та школярів, зібралися також науковці СНУ імені Лесі Українки, Луцького НТУ, Шацького лісового коледж імені Валентина Сулька, представники Волинського ОУЛМГ, управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації, лісоводи-практики державних лісогосподарств, журналісти.

Під час заходу зауважили, що  Всесвітній день Землі був проголошений Генеральним секретарем ООН у березні 1971 року і відзначається щорічно в день весняного рівнодення. Також цього дня у світі відзначається і Міжнародний день лісу. Ця пам’ятна дата і свято були засновані Продовольчою і сільськогосподарською організацією при ООН (ФАО) з ініціативи Європейської конфедерації сільського господарства також в 1971 році. Під час їх святкування у світі проводяться різноманітні екологічні конференції, виставки про природу, акції з прибирання та посадки дерев.

«До їх проведення сьогодні долучаємося і всі ми, адже любимо землю і ліси, дбаємо і вболіваємо за них», –  зауважив доцент кафедри лісового та садово паркового господарства біологічного факультету СНУ імені Лесі Українки Анатолій Гетьманчук.

«Сьогодні ліси займають близько третини земної суші, а їх загальна площа становить 38 мільйонів квадратних кілометрів. Половина – це тропічні ліси, а четверта частина розташована в північній півкулі. Ліси займають також третину території Волинської області», – розповів начальник відділу лісового господарства ВОУЛМГ, голова обласної організації ТЛУ Борис Бабеляс.

Координатор Лісівничого молодіжного центру (діє на базі Воротнівського лісництва ДП «Ківерцівське ЛГ») Валентина Юхимчук нагадала, що ліси відіграють найважливішу роль у формуванні складу атмосфери, переробляють шкідливі викиди, беруть участь у формуванні клімату планети, роблять значний вплив на водообмін, допомагають зберегти родючість ґрунтів і ландшафти. Крім цього, ліси – місце проживання величезної кількості різних видів тварин. Також додає, що у багатьох країнах світу разом з Міжнародним днем лісу та Днем Землі відзначається також День дерева. Садять дерева і на Волині.

Участь у  лісівничо-молодіжній науковій конференції  з нагоди Міжнародного дня лісу взяли учні та студенти чи не з усієї Волині.

Тема  доповіді Назарія Покопчука  з села Полиці Камінь-Каширського району–  «Використання безпілотних апаратів у лісовому господарстві». Робота Ореста Мороза, студента Луцького національного технічного університету, написана на тему «Аналіз садово-паркового мистецтва Волині». 

Шацький коледж для участі у науковій конференції відрядив до обласного центру трьох студентів – Владислава Мальцева, Марію Зінчук та Максима Вовчика. Теми їх досліджень відповідно – «Динамічні процеси в лісах ДП «Шацьке УДЛГ», «Короїд наступає»та «Оптимальна ємність мисливських угідь ДП «Городоцьке ЛГ». 

Вихованка Любешівського учнівського лісництва Софія Гук доповідала про «Експансію бобра річкового на території НПП «Прип’ять – Стохід». 

Вихованки Здомишельського учнівського лісництва Валерія Серпутько та Іванна Харковець презентували доповідь на тему: «Лісовідновлення та лісорозведення у базисному лісовому розсаднику ДП «Ратнівське ЛМГ».

Інженер лісового господарства ДП «Ратнівське ЛМГ» Володимир Михалевич, котрий приїхав разом з юними лісівниками на конференцію, не приховує зацікавленості господарства у співпраці з юними науковцями, каже, що їхня робота обов’язково перейде у практичну площину. 

Головним сюрпризом заходу  стало вручення Назарію Прокопчуку диплома та грошової винагороди за зайняте ІІ місце в обласному конкурсі дендрологічних парків, скверів і алей. А це понад 12 тисяч гривень. Їх за дорученням начальника Волинського ОУЛМГ Олександра Кватирка юному науковцю і дизайнеру вручив голова обласної організації Товариства лісівників України Борис Бабеляс.

Окрім наукової конференції, 21 березня в Україні розпочалася 14-та акція Держлісагентства «Майбутнє лісу у твоїх руках». Тож до Всесвітнього дня Землі, Міжнародного дня лісу та Дня дерева у різних куточках нашої області було висаджено також тисячі сіянців та саджанців сосни, модрини, дуба, берези та інших лісових порід, а в школах відбулися лісові уроки.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У луцькому магазині «Апельсин» – акція на дві моделі проекторів. ВІДЕО
Наступна новина Ремонту не було 20 років: у Луцьку просять полагодити аварійну дорогу
Останні новини
Схожі новини