«1,5 тисячі паперовий наклад – це ганьба ганьбезна», – Забужко про 14-томник Лесі Українки

«1,5 тисячі паперовий наклад – це ганьба ганьбезна», – Забужко про 14-томник Лесі Українки

Лауреатка Шевченківської премії письменниця Оксана Забужко вважає, що перше повне зібрання творів Лесі Українки, яке щойно побачило світ, мусить бути у кожній бібліотеці України. Однак воно вийшло накладом 1,5 тисячі примірників, а бібліотек в Україні є 16 тисяч.

Про це вона сказала в інтерв’ю виданню Радіо Свобода.

Нагадаємо, у Міністерстві культури та інформаційної політики показали сигнальний примірник 14-томника повного зібрання творів Лесі Українки, яке підготували науковці ВНУ. Міністр Олександр Ткаченко зазначив, що у друці 14-томник вийде обмеженим накладом, але оцифрована версія буде доступна всім охочим.

«Це окремий біль, чому 1,5 тисячі. В Україні 16 тисяч бібліотек. Добре, 4 тисячі з них на окупованій території. 12 тисяч бібліотек мусять мати, даруйте, повне перше зібрання творів національної класикеси №1. Мусять мати!» – наголосила Забужко.

«Йдеться просто про друк. І ні про що інше. Бо 1,5 тисячі паперовий наклад – це ганьба ганьбезна! І якимось чином цю ситуацію треба «розрулювати», – додала вона. 

«…велике благо, що нарешті воно з’явилося. Яким воно не було би, воно відбиває сьогоднішній стан української гуманітаристики. Слава Богу, що воно є! І воно нарешті декомунізує нам Лесю Українку і робить не актуальним отой щербицький жовтий 12-томник», – висловилася Оксана Забужко.

Як готували видання і навіщо воно українцям – читати тут.

Читати також: На Волині масштабно відзначатимуть ювілей Лесі Українки. Які заходи запланували


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Україна отримає 15 мільйонів доз американської вакцини від коронавірусу NovaVax, – міністр
Наступна новина На Волині авто на смерть збило 17-річного хлопця. Водій був п’яний
Останні новини
Схожі новини