У луцькій лікарні з’явився новий ангіограф, який рятує хворих з інфарктом та інсультом

У луцькій лікарні з’явився новий ангіограф, який рятує хворих з інфарктом та інсультом
Ангіограф допомагає лікувати людей з інфарктом та інсультом

У Луцькій міській клінічній лікарні з’явився новий ангіограф – апарат, що дозволяє діагностувати та лікувати інфаркт, інсульт.

Обладнання за 15,5 мільйонів гривень вдалось купити завдяки проекту «Світового банку» з допомоги хворим на серцеві недуги.

Завідувач Волинського обласного центру кардіоваскулярної патології Андрій Ягенський розповів, що апарат працює, як рентген. Під його наглядом в судину хворого (зазвичай – стегнову артерію) вводиться катетер, який хірурги проводять до серця чи мозку, залежно від того, де виникла проблема. Далі лікарі встановлюють стент (конструкцію для розширення судини) або видаляють тромб. Це відновлює нормальне кровопостачання.

Нагадаємо, нещодавно у луцькій лікарні вперше видалили тромб з мозку.

«Рентгенохірургічний блок почав працювати у 2013 році і за цей час вдалось досягти значних зрушень у лікуванні інфаркту, діагностиці серцево-судинних захворювань. За кількістю втручань ми виходимо на європейський рівень. Минулого року ми зробили 1400 операцій», - розповів Андрій Ягенський.

Тепер у лікарні працюватиме два ангіографи і це – світова практика
Апарат працює, як рентген і дозволяє лікувати судини, зробивши лише маленький розріз на нозі
Ангіограф за 15,5 мільйонів гривень вдалось отримати завдяки проекту Світового банку

Зі слів медика, апарату, який уже шість років працює у лікарні, недостатньо, адже часто сюди потрапляє одразу кілька пацієнтів з гострим інфарктом, допомога яким потрібна негайно.

«Використання двох, а то й трьох ангіографів – це світова практика», - пояснює завідувач центру кардіоваскулярної патології.

Лікар-кардіолог Ірина Січкарук розповідає, що відтоді, як у медзакладі з’явився перший ангіограф, смертність від інфаркту впала з 20 до 5%.

Попри стереотип, інфаркт вражає далеко не лише пацієнтів старшого віку. Зокрема минулого тижня з цією недугою до лікарні потрапив 20-річний чоловік, який пережив сильний стрес. Минулого року інфаркт переніс 15-річний юнак.

Лікар-кардіолог Ірина Січкарук

Команда рентгенохірургічного блоку

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Володимирі взялися за недобудовану парковку, бо приїде Епіфаній
Наступна новина Музей Корсаків відзначили престижною премією
Останні новини
Схожі новини