Як Янукович святкував Різдво на Волині 6 років тому. ЗГАДАТИ ВСЕ

Як Янукович святкував Різдво на Волині 6 років тому. ЗГАДАТИ ВСЕ

7 січня 2013 року своє останнє «мирне» Різдво у статусі Президента України Віктор Янукович відзначив на Волині, у Святогорському Успенському Зимненському жіночому монастирі, що у Володимир-Волинському районі.

То був його перший і останній офіційни візит на Волинь в якості Президента країни.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Порошенко розповів про майбутнє волинського монастиря, куди їздить молитися Медведчук

Біл-бордні вітання

Ще за тиждень до події володимирчани говорили про приїзд глави держави. Подейкують навіть, що напередодні Різдва, у неділю, 6 січня, латали дірки у дорожному покритті, кудою їхатиме сам Президент, писала тоді журналістка Марія Доманська.

У перший день Різдва, 7 січня, уже о 9:00 головну вулицю Володимира-Волинського – Ковельську – ретельно розчищали три трактори у супроводі службового автомобіля ДПС. Саме цим шляхом пізніше їхав кортеж Президента, прямуючи до Зимненського жіночого монастиря.

На шляху Януковича у кращих традиціях «пострадянського чолобицтва» розмістили великий біл-борд із написом «Волиняни щиро вітають главу держави».

Як відомо, коли у травні 2012 року планувався візит Януковича на Волинь, в області теж розвішували вітальні біл-борди. 

В очікуванні Гаранта

Майже десята – містом повільно проїжджає міні-кортеж. Як відомо, Президент ось-ось має прилетіти. Згодом стає відомо, що прибув він на волинську землю на вертольоті. Приземлився на території району міста «військове містечко», звідки пересів у кортеж.

Тим часом у Свято-Успенському соборі триває служба Божа. Людей усередині – трохи більше сотні.

У храмі, а потім під ним, вже були ті, кого громадянський порив і службова необхідність покликали відсвяткувати Різдво разом з Президентом. Серед них - луцький міський голова Микола Романюк. Біля Романюка - власник однієї з найбільших будівельних компаній області Віктор Чорнуха та голова правління "Луцькавтодору" Юрій Ольховий.

Чекає президента і начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Богдан Колісник. Поряд з ним - заступник голови облдержадміністрації Віталій Карпюк та начальник Ягодинської митниці Роман Микитюк.

На території монастиря повно представників правоохоронних органів та державної служби охорони. Стежать за порядком.

Червона доріжка

Десь за 20 хвилин до приїзду Януковича, просто під час святкової літургії монашки почали стелити червону доріжку та килим при вході до храму. Частину людей попросили вийти – треба було зробити прохід для Президента.

Янукович вже поряд: охорона стала метушитися. Не менш показова ознака наближення гаранта – стали дзвонити у дзвони.

На подвір’я монастиря заходить Віктор Янукович (певно, кортеж зупинився під ворітьми). Спеціально до його приїзду відкрили центральний вхід, попід дзвіницею. Прихожани до цього заходили бічними ворітьми.

«Христос народився», - гукає Віктор Янукович людям.

«Славімо, його!» - чути у відповідь.

Свита волинська, свита столична

З Януковичем у монастир прибула волинська свита: голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук, його заступники Олександр Башкаленко, Олександр Курилюк і Станіслав Ющик.

Само собою, були й місцеві – районного рівня – керівники: міський голова Володимира-Волинського Петро Саганюк, його друг, бізнесмен і екс-кандидат в нардепи Сергій Ковальчук, голова Володимир-Волинської РДА Валентин Скуба.

Відвідали у Різдво монастир й голова Волинської обласної ради Володимир Войтович, головний прокурор області Андрій Парака, його попередник Андрій Гіль.

А з Вікторем Януковичем приїхали генпрокурор України Віктор Пшонка, міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк, міністр культури України Михайло Кулиняк, Міністр юстиції України Олександр Лавринович.

Янукович на службі

Перший національний транслював літургію у прямому ефірі.

Януковичу подарували чудотворну Зимненську ікону Божої Матері. Її вручила настоятельна монастиря, ігуменя Стефана.

Глава держави передав настоятельниці монастиря ігумені Стефані церковний посуд для здійснення обряду освячення хліба, пшениці, вина та єлею.

«В цей день ми приїхали у Зимненський монастир для того, щоб разом з вами помолитися цьому святу, цьому диву, якому ми молимося і завжди радіємо, що Господь-Бог послав на землю свого сина Ісуса Христа», – сказав президент у вітальному слові.

«Великий приклад – відродження цього монастиря… Іспити, які пройшов цей монастир за всю його історію, вказують на те, що наша віра православна непохитна, а святині, які ми бережемо і вклоняємося їм, завжди допомагають кожному поколінню тримати цю силу духу», – зазначив гарант.

«Зараз прийшла наша черга. І ми з вами повинні пройти всі іспити, які нам дає Господь-Бог. І зробити так, щоб наше життя, життя наших дітей і наших онуків на цій землі покращилося. І щоб той святий дух, який живе у православ’ї, завжди давав нам ці сили», – виголосив Янукович.

Опісля Президент подарував настоятельниці монастиря коштовну литійницю, вклонився монастирській святині – іконі Божої матері, а потому залишив монастир.

Загалом на перебування у храмі він витратив близько 40 хвилин: побув до кінця служби, поцілував Зимненську чудотворну ікону Божої матері, поставив свічку, керівництву монастиря вручив подарунки та привітав усіх присутніх зі святом Різдва Христового. Після чого покинув храм.

Вперше і востаннє

Цікаво, щойно Президент вийшов, килими, які йому постелили, одразу почали забирати з-під ніг мирян.

Опісля Президенту зробили невеличку екскурсію територією Зимненського монастиря.

Близько 13:00 Президент завершив свій візит та покинув волинську святиню, ще раз привітавши волинян із Різдвом Христовим.

Як відомо, цей приїзд Януковича на Волинь - перший його візит у Волинську область в якості Президента України. Попереднього разу, у травні 2012 року, візит Віктора Януковича відмінили через несприятливі погодні умови.

Довідково

Що у березні 2011 року настоятельку Свято-Успенського Святогорського Зимненського жіночого монастиря УПЦ, що на Волині, ігуменю Стефану (Валентину Бандуру) Президент України Віктор Янукович відзначив орденом княгині Ольги II ступеня.

Ігуменю вважають однією з найвпливовіших духовних особистостей Української православної церкви Московського патріархату, яка має неабиякі зв’язки. Вона з 1992 року опікується одним з найдавніших в Україні монастирем.

Кажуть, що Стефана не досягла б такого авторитету, якби не володіла рисами «політика від церкви» та справжнім чоловічим характером.

За час своєї церковної кар’єри настоятелька Зимненського монастиря перезнайомилася з низкою відомих людей, особливо політиків, - писали про неї Волинські новини. Їй доводилось спілкуватись з Леонідом Кучмою та Віктором Януковичем. Вона також у гарних стосунках з Юрієм Бойком, Віктором Балогою, Ігорем Бакаєм, Віктором Медведчуком. А в Медведчуків вона була навіть на весіллі.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Різдво у Свято-Троїцькому соборі Луцька. ФОТОРЕПОРТАЖ
Наступна новина Поліція, цукерки, священик-втікач. Як у Княгининку робили «ланцюг любові». РЕПОРТАЖ
Останні новини
Схожі новини