За лаштунками патрульної поліції Волині: ті, хто допомагає бути на сторожі громадського спокою. ФОТО

За лаштунками патрульної поліції Волині: ті, хто допомагає бути на сторожі громадського спокою. ФОТО

4 липня в Україні відзначають День Національної поліції, особливу частину якої складають і патрульні поліцейські.

Робота патрульних – видима для кожного, адже вони щодня і щоночі стоять на варті громадського порядку та спокою волинян. Однак управління патрульної поліції – це не лише ті, хто виїжджає на чергування вулицями міста.

Це ще й поліцейські та працівники «за кадром», - ті, яких не видно, але саме вони організовують та допомагають черговим екіпажам нести службу та виконувати свої обов’язки. Це люди, як і відповідають за зброю і транспортне забезпечення, які обслуговують техніку і реагують на скарги громадян, які представляють патрульну поліцію в судах і розшукують винуватців ДТП…

«Патрульна поліція – це єдиний великий організм і коли він працює злагоджено, тоді все йде по плану. Дуже важливо вчасно надати відповідь на звернення людей, за потреби направити матеріали до суду, замінити мастила у службовому автомобілі… Якщо якийсь із цих «механізмів» не спрацьовує так, як потрібно, - страждають і громадяни, і самі поліцейські», - наголосив тимчасово виконуючий обов’язки начальника управління патрульної поліції у Волинській області Дмитро Хмарук.

В день свята «Перший» завітав до управління патрульної поліції у Волинській області, аби побачити та поспілкуватися саме з тими працівниками, які «за кадром».

Тетяна Гриб, 37 років, старший лейтенант поліції

Посада: керівник сектору документального забезпечення, куди сходяться усі письмові та електронні звернення громадян. Пані Тетяна відписує на усі скарги та листи.

Прийшла в міліцію у 2005 році на посаду діловода Луцького районного відділу міліції, а у 2015-му пройшла переатестацію та почала працювати в управлінні патрульної поліції.

Хобі: вишивання. Зараз вишиває будинок. Сподівається, що її мрія, зображена на вишивці, невдовзі матеріалізується і вона святкуватиме новосілля у власному будинку.


Василь Мельничук, 35 років, майор поліції

Посада: керівник відділу адміністративної практики

Опрацьовує адміністративні матеріали. Іншими словами, усі протоколи, які складають патрульні, сходяться до його відділу.

В правоохоронних органах працює 14 років.

Хобі: гра на скрипці. З дитинства займається музикою, закінчив музичне училище щоправда грає на скрипці лише в домашньому колі і, як сам зізнається, для зняття стресу.


Євгенія Філімонюк, 67 років

Посада: прибиральниця

До того 38 років пропрацювала на авіазаводі.

Вже майже 11 років прибирає приміщення, в якому раніше базувалися ДАІшники, а тепер патрульні поліцейські.Жартома каже, що патрульні – хлопці хороші, але смітять як усі.

«Якби не смітили, то ми б не мали роботи», - посміхаючись, розповіла пані Євгенія.

Хобі: няньчить двох правнуків.


Андрій Раковець, 36 років, старший сержант

Посада: тимчасово виконуючий обов’язки командира батальйону

У підпорядкуванні має 4 роти патрульних поліцейських, у кожній з яких більше 40 осіб. Відповідає за особовий склад патрульних екіпажів, контролює роботу на лінії, координує командирів рот.

Раніше працював водієм-охоронцем одного із волинських забудовників, а з часу створення патрульної поліції у 2015 вирішив, що настав час берегти спокій не лише однієї людини, а усього Луцька.

Хобі: екстремальне водіння та спорт.


Василь Федурцо, 25 років, старший лейтенант

Посада: старший інспектор з професійної підготовки сектору кадрового забезпечення, інструктор з огневої підготовки.

Був військовослужбовцем Національної гвардії, служив за контрактом.

В патрульній поліції працює з першого набору – з 2015 року.

Організовує та проводить заняття з поліцейськими з тактичної, фізичної, загальнопрофільної, вогневої підготовки.

Хобі: пауерліфтинг.


Василь Білоус, 28 років, сержант поліції

Посада: інспектор відділу моніторингу та аналітичного забезпечення. Іншими словами Василь наглядає за тим, чи дотримуються законодавства патрульні 2-ої роти під час чергувань.

«Розглядаю скарги, які надходять від громадян на патрульних. До речі, останнім часом почали частіше скаржитися. Надивляться відеороликів в інтернеті і починають перед патрульними «вправлятися» у своїй «обізнаності» законодавства», - каже Василь Білоус.

Не зважаючи на молодий вік, Василь вже встиг попрацювати на будівництві, в аграрному секторі, але знайшов себе у поліції і з першого набору 2015-го працює тут.

Хобі: легка атлетика, їзда на велосипеді.


Сергій Бадалян, 36 років, лейтенант поліції

Посада: інспектор відділу моніторингу та аналітичного забезпечення.

Разом із ще один колегою Сергій аналізує інформацію, яка накопичується у базі даних патрульних. Саме він володіє статистикою аварійності, аналізує криміногенну ситуацію в місті.

«Аварійність на дорогах збільшується із погіршенням погодних умов та у години «пік», коли їдуть та повертаються з роботи. Щодо крадіжок, то найчастіше вони скоюються в людних місцях», - зауважує він.

У патрульній поліції – з кінця 2015 року. До того займався бізнесом.

Хобі: їзда на велосипеді, східне бойове мистецтво айкібудо.


Ольга Філюк, 34 роки, майор поліції

Посада: керівник сектору озброєння. У правоохоронних органах – з 2005 року.

Саме на плечах цієї тендітної жінки і тримається забезпечення патрульних зброєю, бронежилетами, кайданками, спецзасобами тощо.

Зізнається, що час від часу полюбляє і сама постріляти зі зброї.

Хобі: хенд-мейд. Ользі подобається творити гарні речі власними руками.


Марія Кондюк, 32 роки

Посада: керівник сектору правового забезпечення. В основному її робота полягає у представленні патрульної поліції в судах.  

В юридичній сфері працює вже сім років, до патрульної поліції працювала в юридичному управлінні Луцької міської ради.

«За останні півроку до нас на оскарження надійшло 175 позовних заяв. Найчастіше позиваються для оскарження постанов у справах про адміністративні правопорушення, іншими словами через штрафи з порушення правил дорожнього руху», - зауважує Марія.

З її слів, найчастіше судові позови завершуються на користь патрульних.

Хобі: вишивка бісером, читання книг.


Віктор Кручай, 45 років, майор поліції

В правоохоронних органах працює більше 20 років.

У колишній ДАІ займався оформленням та реєстрацією дорожньо-транспортних пригод. Зараз займає посаду старшого інспектора відділу розшуку та опрацювання матеріалів ДТП.

Саме цей відділ веде облік ДТП, а за потреби - розшукує водіїв-втікачів.

«У 30% аварій водії покидають місце скоєння ДТП. Звісно, найкраще шукати правопорушників по «гарячих слідах» і в більшості випадків ми їх знаходимо. Проблема залишається з автомобілями на іноземній реєстрації, але завдяки співпраці з митниками, ми встановлюємо особи водій», - розповів Віктор.

Хобі: риболовля.


Андрій Закусило, 39 років, капітан поліції

Посада: черговий

Вже 16-ий рік Андрій працює черговим: до створення патрульної поліції займав цю ж посаду в управлінні ДАІ.

В певній мірі і від Андрія у тому числі залежить, на скільки швидко патрульні дістануться місця правопорушення, ДТП чи злочину, адже він дистанційно керує патрульним екіпажем, вказує якою дорогою швидше дістатися до потрібного місця. А ще черговий видає зброю та інструктує патрульних перед зміною.

Хобі: риболовля.


Микола Твердяк, 31 рік, старший лейтенант поліції

Посада: черговий

В черговій частині Микола працює майже рік, а до того був вчителем фізкультури, побував в АТО і встиг попрацювати командиром роти.

«Вчителювання покинув, бо хотів зробити Луцьк безпечним, оскільки тут ростимуть мої діти. Заради майбутнього наших дітей і пішов на схід… Радий, що до поліцейських нарешті з’являється довіра у громадян», - каже Микола.

Хобі: футбол. Є арбітром, допомагає Федерації футболу Волині судити матчі.


Іван Гусарук, 28 років, старший лейтенант

Посада: інспектор сектору транспортного забезпечення.

Раніше працював дільничним Ківерцівського райвідділу.

«Суть моєї роботи – приймання та випуск патрульних автомобілів на лінію, технічний огляд, видача паливно-мастильних матеріалів», - розповідає Іван.

На запитання, чи часто патрульні поліцейські б’ють службові автомобілі, відповідає, що, на щастя, не часто.

За його словами, в автопарку управління патрульної поліції 46 автомобілів.

Хобі: риболовля.


Павло Новосад, 33 роки, лейтенант поліції

Посада: інспектор відділу безпеки дорожнього руху

Саме у цьому відділі погоджують дозволи на небезпечні та негабаритні вантажі, видають ордери на роботи в межах червоних ліній, здійснюють супровід та виявляють недоліки у вулично-шляховій мережі.

Хобі: біг на довгі дистанції. Майстер спорту зі спортивного туризму.

Неодноразово брав участь у півмарафонах та марафонах. Найкращий час, за який подолав 42 кілометри, - 2 години 35 хвилин.

Текст: Ірина КОСТЮК (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучан запрошують зустрітися з учасницями реаліті-шоу
Наступна новина Підприємці проти жителів: у Луцьку виник конфлікт через спробу облаштувати ринок
Останні новини
Схожі новини