Які села на Волині вирішили сьогодні перейти до ПЦУ. ФОТО. ВІДЕО. ОНОВЛЕНО

Фото ілюстративне, джерело - 24 канал

У неділю, 3 березня, у кількох селах Волинської області відбулись збори громад, на яких обговорювався перехід сільських храмів до Православної церкви України.

Наразі відомо про рішення одинадцяти сіл залишити Українську православну церкву Московського патріархату. В деяких сеах збори відбувалися уже не вперше.

Квітневе, Рожищенський район

Рішення про перехід до ПЦУ прийняли в селі Квітневе. З 84 присутніх «за» висловилось 70 осіб, ще 13 – «проти» і 1 утримався. Настоятель місцевої Свято-Покровської церкви отець Василь Антонюк переходити разом з громадою відмовився.

Пірванче, Горохівський район

У селі Пірванче «за» приєднання до Православної церкви України висловилося сто парафіян, проти – 44, ще четверо учасників утрималося.

Звиняче, Горохівський район

У Звинячому усі 170 зареєстрованих учасників одноголосно висловилися «за» приєднання до Православної церкви України. Настоятель храму Сергій Бачинський поки що не відважився підтримати громаду, але парафіяни попросили священика правити у церкві до Великодня.

Красів, Горохівський район

У сусідньому Красові усі 73 присутніх одноголосно підтримали перехід парафії до ПЦУ. Всього таке рішення підтримує 156 красівчан. Настоятель протоієрей Володимир Хом’як не захотів підтримати рішення громади і віддав ключі.

Ватин, Горохівський район

Віддав ключі від церкви і настоятель церкви у селі Ватин протоієрей Андрій Марценюк. Там 470 парафіян проголосувало за припинення підпорядкування УПЦ МП.

Терешківці, Горохівський район

На зборах у селі Терешківці 66 осіб підтримали зміну підпорядкування їхньої церкви, один був проти і двоє прихожан утрималося. Протоієрея Василя Хомляка люди попросили подумати до офіційного прийняття громади до кліру Волинської єпархії ПЦУ.

Хмельницьке, Горохівський район

Прихожани церкви у селі Хмельницьке теж розпочали процес переходу у ПЦУ. На зборах 55 парафіян проголосувало «за» приєднання до Православної церкви України. Декілька осіб не брали участі у голосуванні.

Голядин, Шацький район

У селі Голядин Шацького району релігійна громада Свято-Георгіївського храму проголосувала за перехід до Православної церкви України.  Парафіяльні збори відбувалися у неділю, 3 березня. 

На зборах, окрім представників громади, були присутні настоятель храму протоієрей Олександр Свиновей, священики Шацького благочиння УПЦ МП, священики Шацького деканату ПЦУ.

Священики Шацького благочиння УПЦ (МП) говорили про нелегітимність зборів і незаконність волевиявлення представників громади, намагаючись людей переконати не переходити до ПЦУ. Втім, напередодні 90% жителів села поставили свої підписи за перехід до Православної церкви України. Одна з парафіянок принесла на збори 100-літній молитовник, у якому всі молитви написані українською мовою. В капличці, побудованій в 1924 році на місці сучасного Свято-Георгіївського храму, до 1945-го богослужіння відбувалися саме українською мовою.

До будівництва ж нової церкви причетні всі жителі села Голядин, які вкладали в неї кошти, сили, працю, і сьогодні, відповідно до нового закону, дорослі громадяни, починаючи з 18-річного віку, мають право голосу на зборах.

За результатами голосування 42 особи висловилися за приєднання до ПЦУ, 19 –проти . Настоятель храму відмовився переходити разом з громадою. В Шацькому районі це вже третя релігійна громада, яка приєдналася до ПЦУ.

Сусваль, Володимир-Волинський район

Участь у зборах громади села Сусваль взяло  близько 150-ти чоловік. Окрім селян на збори завітали представники ПЦУ, священики із сусідніх сіл. Отець Богдан, який править у місцевому храмі, не прийшов.

Нагадаємо, 27-го лютого в селі відбулися підготовчі збори. Голоси лишали на спеціальних бланках. 337 селян проголосували за перехід до ПЦУ, 44 – за те, аби лишитися в УПЦ, 14 – у трималися.

А 24-го лютого у храмі Різдва Пресвятої Богородиці відбулися збори, про які не повідомили громаду. Священик запевнив, що за УПЦ там проголосувало 40 голосів, а тільки 9 – проти. Мешканці села стверджували, що результати таких зборів недійсні. Тому 25-го лютого вирішили створити ініціативну групу, яка опитала мешканців села про те, чи хочуть вони переходу до ПЦУ.

На вже третіх зборах, 3-го березня присутні віддали 144 голоси за ПЦУ, 4 були проти. На зібранні також вирішили, що громада ще раз проситиме отця Богдана перейти в ПЦУ разом з ними.

Новостав, Луцький район

У селі Новостав 3 березня провели уже другі збори, під час яких більшість парафіян підтвердила намір приєднатися до ПЦУ. Наразі храм вирішили не опечатувати, хоча ключів настоятель не віддав. Перші збори у Новоставі Луцького району відбулися 25 лютого. Тоді 80 проголосували «за», а троє — «проти». Священик не підтримав рішення громади

Веселе, Луцький район

Парафіяни Свято-Покровської церкви села Веселе не зовсім одностайні. 109 висловилося за приєднання до Православної церкви України, а 38 селян за те, щоб зберегти приналежність до Української православної церкви Московського патріархату. Священик не підтримав рішення громади.

Підготовлено за матеріалами Район.in.ua та БУГ.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «…Це звичайне лайно» – лідер OT VINTA  у Луцьку «розгромив» відбір до Євробачення. ВІДЕО
Наступна новина В Україні можна буде отримати безкоштовні ліки тільки за електронним рецептом
Схожі новини