5 ознак того, що ви п'єте занадто багато кави

З якої б причини ви не любили цей напій (за особливий смак або збадьорюючий ефект), не варто забувати, чим небезпечне його «передозування».

І якщо ви думаєте, що п'єте не так вже багато кави, прислухайтеся до свого організму - можливо, він вважає інакше? Розповідаємо, на які тривожні симптоми варто звернути увагу.

1. Ви постійно напружені

Збадьорюючий ефект кави, пояснюється тим, що кофеїн блокує в організмі рецептори аденозину (природного «гальма» для нашої нервової системи), а також збільшує вироблення адреналіну і дофаміну. В сумі це активує симпатичний відділ нашої нервової системи і переводить організм в стан «бий або біжи». Логічно, що чим більше кави ви п'єте, тим триваліше цей ефект. Зворотна сторона цього - почуття тривоги, дратівливість, спалахи гніву.

Помічаєте у себе ці симптоми все частіше? Дуже може бути, що причина - зовсім не ПМС або божевільний начальник, а передозування кофеїном. Спробуйте перейти на версію напою без нього або просто скоротіть кількість чашок кави, що випиваються.

2. Ваша продуктивність на нулі

Дописати статтю, доробити звіт, вивчити квитки напередодні іспиту - в усіх цих завданнях чашка кави здається нам хорошим способом миттєво підняти працездатність. Проте насправді кофеїн, навпаки, тільки погіршує її (що довели канадські учені), оскільки не є джерелом енергії.

3. Ви занадто часто ходите в туалет

Кава має діуретичні властивості, тому чим частіше ви «прикладаєтеся» до чашки, тим більше походів до «таємної кімнати» вас чекає. А це загрожує зневодненням, якщо не заповнювати втрачене достатньою кількістю води.

Є і ще один спосіб полегшити ситуацію: пийте каву вприкуску з будь-ким здоровим снеком. Їжа уповільнить рух рідини через шлунок, травний тракт і кінець кінцем сечовий міхур.

4. У вас з'явився нервовий тик

У нервового сіпання очей можуть бути різні причини, і надмірне вживання кофеїну - одна з них, стверджують американські вчені. Це пов'язано з тим, що кофеїн порушує нормальне вироблення таких нейромедіаторів, як серотонін і норадреналін, результатом чого стає підвищена реактивність м'язів і нервів.

5. У вас змінився режим сну

Надмірне вживання кофеїну знижує якість сну: він стає більше поверхневим. Плюс до того в деяких випадках передозування кофеїну може діяти на нас як джет-лаг, зміщуючи звичний графік сну на 1-2 години. Причому це стосується усього випитого за день «нектару», а не тільки того, що ви наливали собі після 16.00.


Читати далі


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцькі депутати погодились на об’єднання з сусідніми селами
Наступна новина Лучани розповіли про наслідки грози і свої страхи. Опитування