5801 мешканець Дубечненської громади заслуговує на оновлену амбулаторію

Президент України Петро Порошенко, під час наради, при представленні голови Волинської облдержадміністрації 23 березня 2018 року сказав, що кошти, які вилучені у Януковича та його оточення, 1,5 мільярда доларів, частково будуть спрямовані на сільську медицину.

В тому числі через угоду підписану зі Світовим банком та запуском  унікального проекту «Сільська медицина».

Я неодноразово отримував звернення від Дубечненської громади щодо сприяння у включенні до проекту Світового банку об’єкту «Реконструкція лікарської амбулаторії ЗПСМ в с. Дубечне Старовижівського району Волинської області» . Село Дубечне є центром об’єднаної громади, яка утворена наприкінці минулого року, її  населення складає 5801 чоловік. Діюче приміщення Дубечненської амбулаторії ЗПСМ побудоване в 1960 році, воно не відповідає існуючим вимогам, відсутні належні умови праці, як для працівників амбулаторії так і для пацієнтів. Громадою розроблена проектно-кошторисна документація і неодноразово з боку сільського голови Анатолія Костючика були звернення до обласної адміністрації стосовно включення  амбулаторії в перелік проектів,які фінансуватиме Світовий банк. Згідно інформації отриманої від управління охорони здоров’я облдержадміністрації перелік об’єктів реконструкція/капітальний ремонт, яких здійснюватиметься на І та ІІ етапі впровадження (2017 – 2018 роки) субпроекту Світового банку «Вдосконалення медичної допомоги хворим на хвороби системи кровообігу у Волинській області» вже сформовано та затверджено головою облдержадміністрації.

Щодо включення реконструкції Дубечненської амбулаторії до третьої групи компоненту проекту, який носить назву  „Реконструкція/капітальний ремонт приміщень під амбулаторії загальної практики – сімейної медицини” то як завірили в управлінні охорони здоров'я, пропозиція розглядається і опрацьовується групою управління Субпроектом.  Однак, за наявною у мене інформацією, Світовий банк вирішив не продовжувати зазначений проект, зокрема третій його етап, у Волинській області.

Аналізуючи стан справ із медициною в такій великій громаді як Дубечненська , вважаю, що ми не можемо лишити без медичного обслуговування її мешканців і просто змушені віднайти ресурс для реконструкції амбулаторії. Тому на черговій сесії обласної ради  звернувся із депутатським запитом до голови обласної державної адміністрації Савченка Олександра Ілліча з проханням посприяти у вирішенні питання та визначенні джерел фінансування з державного та обласного бюджету для реконструкції вищевказаного об’єкту. Разом з тим я прошу губернатора надати інформацію про перелік об’єктів, які потрапили у список, що фінансує Світовий банк і пояснити принципи, як цей список формувався.

Наші села давно потерпають від „віддаленої” уваги обласних чиновників.  Обласна влада десь далеко, районна теж не завжди може і хоче допомогти.  Медицина  ж – це та галузь, яка має бути максимально найближча до сільського мешканця, а зважаючи на те як проводиться її реформування,  сподіватись на якісне і оперативне обслуговування фаховими вузькопрофільними медичними спеціалістами мешканців сіл, мабуть не приходиться.  Тому ми маємо зробити все від нас залежне, щоб хоча б первинна медична допомога, амбулаторії та пункти екстреної медичної допомоги були близькими до сільського мешканця. Мій запит був підтриманий колегами в обласній раді і я сподіваюсь на розуміння та підтримку новопризначеного голови обласної державної адміністрації. Адже ми робимо одну справу – піклуємось про добробут кожного волинянина.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У центрі Луцька з'явилися величезні великодні яйця. ФОТО
Наступна новина Через кілька років в Україні будуть збирати по два врожаї на рік
Схожі новини