7 споминів про Луцьк відомих персоналій минулого

Днями Луцьк відзначив День міста. «Хроніки Любарта» хотіли б ще на мить продовжити святкування, а відтак даруємо його мешканцям й новоприхідцям 7 цікавих рефлексій від людей, що їхня доля тим чи іншим чином була пов’язана із древнім і гарним Лучеськом.

Ян Длуґош (польський хроніст, середина ХV століття):

«Місто на Русі найбагатше золотом, сріблом і хутром, і, найважливіше, таке, що лежить серед багон і озер», «…Луцьк, славний з незвичайної врожайності ґрунтів, омитий прекрасною, званою Стир, рікою».

***

Амброджіо Контаріні (венеційський посол, 1470-і роки):

«20 березня виїхав я з Польщі і вступив до нижньої Русі, яка теж належить до володінь названого короля; до 23 числа їхали ми весь час лісами, зупиняючись для відпочинку то в невеликих замках, то в селах, і прибули в місто, яке називається Луцьк; місто те має досить гарну, хоч і дерев'яну фортецю. Тут ми залишилися до 24 числа, побоюючись за себе через 2 весілля, тому що всі там були п’яні, а в такому стані люди небезпечні. Тут не п’ють вина, але вживають напій із меду, набагато міцніший за вино».

***

Алессандро Ґваньїні (італієць-мандрівник, друга половина ХVІ століття):

«Волинська земля лежить серед інших руських князівств, а її людність не поступається своєю мужністю. Це велика країна, родюча і багата на різне збіжжя та різноманітні овочі. Волинь багата на ліси з дичиною та рибними озерами. Вона здавна належала до ВКЛ, а тепер входить до складу Корони, і тут діє звичайне коронне право… Вони мають руську мову, письмо, звичаї, руську віру. Є між ними й громадяни римської релігії. [Луцьк] – деревʼяне провінційне місто, славне тим, що є столицею римської релігії і резиденцією грецького владики. Воно має два замки, що стоять на високих пагорбах».

***

Ебенезер Гендерсон (шотландський священик, 1821 рік):

«Блискавки зливалися майже в суцільне блимання, що дуже приголомшувало коней. Правда, пітьма була настільки глибокою, що у проміжках між блискавками не можна було розгледіти дороги. По десятій годині я досяг Луцька, де незабаром знайшов житло в будинку єврея. Менш ніж за чверть години дощ почав виливатися струмками, і безперервно тривав більшу частину ночі.

Місто населене, головним чином, рабанітами, які ставляться до караїмів з огидою і презирством. Домовласник, у якого я зупинився, був євреєм і ставав несамовитим від люті при згадці самої назви караїмів. У тих було тільки одне місце поклоніння, тоді як рабаніти мали одну головну і чотири супутні синагоги. Головною релігією міста  є римо-католицизм. Єпископ засідає у чудовому і величному палаці біля східного в’їзду в місто. Тут був єзуїтський колегіум до вигнання єзуїтів з імперії. Хоча в місті проживає лише три тисячі мешканців, у ньому є монастирі та церкви різних католицьких орденів – Бернардинів, Тринітарів, Капуцинів, Боніфратрів, Кармелітів і Домініканців. Ці споруди разом із обширним і старим романтичним замком додають атмосферу величі місту, що слабо відповідає іншим аспектам міського життя».

***

Олена Пчілка (українська письменниця, друга половина  ХІХ століття):

«Ти, Луцьк стародавній, що досі слід явний

Ховаєш старої давнини,

Й Тебе я спізнала, й Тебе пильнувала –

Були то хорошії днини!

Старезний Твій замок, дідизни останок

Навік в моїй думці зостався.

І повідь весняна широка, і давня

Та церковця, в котрій прощався

 Мій дух із Тобою!.. Не жалем-журбою

Хотіла б Тебе спом’янути,

Волинський куточок, де мов в сповиточку

 Години ті сплять незабутні!».

***

Сергій Рудковський (луцький караїм-поет, 30-і роки ХХ століття) про річку Стир:

«Hej, hej ezen, tuwmus ezen,
Tołusuwłu, satyr da kien,
Kyryjinda senin mana tanys
Turam nafstłajdohac tynys...»

(«Гей, гей, річко, рідна річко,
повновода і весела стрічко,
на твоєму березі надійно
я стою і дихаю спокійно...»)

***

Мєчислав Орлович (польський етнограф і краєзнавець, 1929 рік):

«Łuck uchodzi za najstarsze miasto Wołynia, a wedle legendy istniał już w VII wieku. Kroniki mówią o nim dopiero w wieku XI. Pierwotnie nazywał się Łuczesk, którą to nazwę jedni wywodzą od Łuki, wodza Dulebów, inni od plemienia Łuczan. Przed założeniem Włodzimierza był Łuck stolicą kraju».


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина ТОП-5 найкращих спортивних закладів Луцька за версією «Першого»
Наступна новина У Володимирі невідомі познущалися над останками вбитих євреїв
Схожі новини