«Поставили амбітну ціль – стати ліцеєм, де вивчатимуть ІТ». Що чекає навчальний заклад у Люблинці

Вихованці Люблинецького ліцею

Ліцей у Люблинці мало чим нагадує, що колись тут була школа-інтернат.  Цей заклад – один із кращих на Волині за оснащенням, матеріальною базою та створеними тут умовами для навчання, проживання, роботи.

Сьогодні в ліцеї навчається 250 дітей з різних районів, а колектив розвивається у нових умовах. Керівництво має чітку стратегію: перетворити його на ліцей, де вчитимуть ІТ-справі, і зібрати під своїм дахом тих дітей, які бачать себе у цій професії.

Один із навчальних кабінетів закладу

Досі все, що ці стіни мають, це результат роботи у створенні такого закладу освіти, в якому  учасники освітнього процесу почували б себе комфортно, мали б усі умови для успішної реалізації навчальних та виховних векторів Нової української школи.

Навчальні кабінети обладнані мультимедійними комплексами, в окремих класах є комп’ютери та ноутбуки. Завдяки зусиллям директора Михайла Бортнюка тут зібрана хороша матеріальна база, залучені чималі ресурси в обладнання, ремонти, навчальні посібники та матеріали.

Люблинецький ліцей як заклад Волинської обласної ради на порозі змін, кажуть тут.

«Кілька років тому тут вчилося до 500 дітей, яких виховували з акцентами на духовному розвитку. І все, що тут є, безумовно, результат відмінної роботи колективу. Однак і це вже в минулому, адже сьогодні треба думати про майбутнє закладу», –  зазначає заступник директора з економічно- фінансових питань Олександр Місяць.

Якщо ліцей у Княгининку розвивається в лінгвістичному напрямку, ліцей у Володимирі (а все це заклади, що постали на базі шкіл-інтернатів) – у спортивному, то в Люблинці стверджують: планують робити ставку на ІТ.
Ліцей має потужну матеріальну базу

«Сьогодні є величезний попит на цю професію. Я вважаю, що, маючи таку чудову матеріальну базу і потужний педагогічний колектив, ми можемо стати закладом освіти, де готують школярів за напрямком інформаційних технологій, паралельно також акцентуючи увагу на вивченні іноземних мов, бо ці знання дуже важливі для такої професії. У нас хороша установа, достойні корпуси, приміщення. Щось потребує оновлення, але ми знаємо, як це зробити і працюємо. Єдине: через низку реформ значно впала наповнюваність школи. Молодших класів у ліцеї вже немає. Відтак кількість учнів зменшилася майже удвічі. Натомість, школа так чи інакше мусить витрачатися на обігрів та утримання приміщень. Саме тому треба змінювати підходи до навчання і розвитку школи», –  переконаний керівник навчального закладу.

У Люблинецькому ліцеї вважають, що мають все, аби прийняти у свої стіни дітей, котрі прагнуть розвиватися в напрямку ІТ.

Сьогодні Олександр Місяць уже веде перемовини про співпрацю ліцею з Луцьким національним технічним університетом, щоби випускники ліцею могли стати студентами цього вишу і продовжити вивчати ІТ-справу там. У вузі охоче підтримали таку ініціативу, попереду – підписання договору про спільну роботу.

Заступник директора ліцею Олександр Місяць переконує: навчальний заклад має перспективи. Фінансується коштом обласного бюджету, але досить непроста ситуація з наповнення обласного бюджету теж змушує установи подібного рівня змінюватися і відповідати потребам часу.

Під час заходів в актовій залі

«Заклад фінансується нормально, отримуємо кошти державної субвенції, але разом з тим, хочемо відновити більш плідну співпрацю з обласною радою. Будемо просити про підтримку у вирішенні проблеми з вартістю харчування дітей. Батьки одного учня, який харчується тричі на день, мають заплатить за місяць приблизно 700-800 гривень. Якщо в сім’ї хоча б двоє дітей – це часто надто велика сума для бюджету сільської родини. Крім того, сьогодні у нас майже немає тих, хто харчується на пільгових умовах, більшість школярів – діти із сімей з віддалених районів. Отут ми і  розраховуємо на допомогу обласної ради, хочемо шукати вихід із ситуації спільно», –  зазначає Олександр Місяць.

 Умовам цього ліцею може заздрити чимало шкіл. Крім того, заклад традиційно дуже активний у виховній та гуртковій роботі. Тут діє 7 гуртків, де навчають танцям, стрільбі, малюванню, лозо- та соломо плетінню. Гордістю закладу є духовий оркестр школи, який діє тут з 2008-го року.

Із 250 учнів нині в ліцеї проживає 47. Однак, заклад має значно більше спальних місць і готовий приймати більше дітей з віддалених сіл чи Ковеля, які проживатимуть тут.

У спальному корпусі. Кімната, в якій живуть нинішні учні

«Ми маємо достатньо спальних корпусів і всі умови, аби учні перебували тут на навчанні упровдовж тижня, а на вихідні їхали додому. Це зручно батькам, бо їхня дитина буде під цілодобовим наглядом педагогів та вихователів. Зручно ще й тому, що в селах віддалених районів  не найкраща ситуація з
доїздом, часто хтось із батьків  перебуває  на заробітках, а так дитина більшість часу в стінах ліцею. Наші колеги мають досвід такої роботи, це – наша перевага, тому тут практично нічого не треба створювати «з нуля», – каже заступниця директора з виховної роботи Оксана Стеренчук.

Наразі Люблинецький ліцей Волинської обласної ради активно впроваджує інноваційні технології. Загалом тут працює близько  півсотні педагогів. 23 із них – працівники вищої категорії. За три останні роки 24 випускники стали студентами вишів, 12 – закладів профтехосвіти. У 2021-му в ліцеї успішно завершили регіональний експеримент всеукраїнського рівня на тему «Соціалізація особистості в умовах інноваційного середовища освітнього закладу». Сьогодні школа – сучасний заклад, який надає якісні освітні послуги, формує життєво компетентну особистість, покликану бути конкурентоздатною та реалізувати свої можливості.

Заступник директора ліцею Олександр Місяць

Для цього в ліцеї облаштовані  2 комп’ютерні класи, 2 кабінети іноземної мови, кабінет фізики і хімії, кабінети біології, географії, історії, музики, математики, української мови, 2 виробничі майстерні, 2 спортивні зали, бібліотека, актова і зала хореографічної студії, шкільна їдальня, міні футбольне поле».

«Ми поставили собі таку амбітну ціль – стати ліцеєм, де вивчають ІТ-справу і будемо йти до неї. Переконаний, що нам це під силу. Хочемо згуртувати під своїм дахом кращих педагогів і стати для сільських дітей такою школою, з порогу якої їм легко буде йти у професію і доросле життя», – зазначає Олександр Місяць.

 *  *  *

Наразі ліцей готується стати опорним на Волині для вивчення ІТ-справи. Педагоги переймаються майбутнім школи і кажуть: вже сьогодні готові змінюватись самі і зовсім скоро створять заклад іншого рівня.

У шкільному дворі
Гамірно, але чисто і комфортно

Учительська ліцею
Інтерактивні дошки, проектори, ноутбуки –
це те, чим оснащені більшість кабінетів

 

Ці школярі теж мріють про те,
щоб їхній ліцей розвивався

Одна з виробничих майстерень ліцею
Спортивні трофеї
Зала для чемпіонів
А так тут вчаться малювати
Художник Олександр Троцюк 
вже не один рік працює з вихованцями ліцею

У ліцеї діє медпункт, і постійно чергує медперсонал
Одне з улюблених місць школярів – бібліотека

Заклад гордиться своїм духовим оркестром
Ліцеїстів навчають грі на духових інструментах

У коридорах ліцею – гостинно і гарно
А у дворі – спортивно і гамірно
Кожен клас тут має свою альтанку 
Затишок – неодмінна фішка ліцею

 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Bear day» у Svitlynka kids club
Наступна новина У Нововолинську мотоцикліст збив жінку на переході
Схожі новини