Альтанка для дачі: види та критерії вибору

Фото ілюстративне

Облаштовуючи прибудинкову ділянку, господарі завжди прагнуть залишити місце для зони відпочинку, де буде розміщуватися альтанка, як оці — https://zakupka.com/t/besedki-1854/, де можна сховатися від пекучого сонця вдень чи влаштувати сімейні посиденьки ввечері.

Але важливо правильно вибрати бесідку, щоб вона була правильного розміру, мала привабливий вигляд і відповідала загальному стилю ландшафтного дизайну.

Які параметри треба взяти до уваги?

Альтанка — по-своєму унікальна конструкція. У ній можна сховатися від сонця, відпочити з горнятком кави та книгою, поснідати на свіжому повітрі, загорнутися в м’який плед у негоду або влаштувати свято з друзями.

Вибрати бесідку для дачі чи присадибної ділянки так, щоб вона гармонійно поєднувалася з іншими будовами та відповідала всім вашим вимогам, не так уже й легко. Але перевірений спосіб полегшити це завдання — перед купівлею готового каркасу чи самостійним проєктуванням конструкції варто відповісти для себе на ряд питань, які допоможуть визначитися з основними критеріями:

  • скільки людей має вміщувати споруда;
  • для чого її найчастіше використовуватимуть (усамітнення, сімейні вечері, зустрічі з друзями тощо);
  • де планується розміщення альтанки (в глибині саду, у дворі чи, може, вона примикатиме до стіни будинку);
  • якому типу ви віддаєте перевагу: відкрита, напівзакрита, закрита;
  • в якому стилі має бути оформлена конструкція, щоб не сильно виділятися серед інших споруд;
  • який матеріал більш прийнятний: пластик, дерево, каміння, метал тощо;
  • чи плануєте ви розміщувати в бесідці камін, мангал чи барбекю;
  • чи плануєте використовувати споруду взимку.

Погодьтеся, відповіді на ці питання дійсно допоможуть окреслити вимоги, яким має відповідати оптимальна для вас бесідка.

Тип конструкції

Альтанки бувають найрізноманітніших форм і розмірів, саме тому буває складно вибрати варіант, який підходить саме вам.

Серед найпопулярніших конструкцій:

  • пергола — маленька витончена бесідка відкритого типу. Часто для неї використовують не суцільний дах, а повиті рослинами поперечини. Всередині можна встановити лавки чи гойдалку;
  • павільйон — споруда напівзакритого чи відкритого типу з суцільним надійним дахом і стінками, які захищають від вітру. Може використовуватися навіть в негоду та холодний період року;
  • ротонда — невелика альтанка круглої форми. Має куполовидний дах і стіни з колон, між якими часто встановлюють невелику огорожу. Підходить для затишного відпочинку наодинці чи в невеликому колі, але цим функціонал споруди обмежується;
  • пересувна бесідка-тент — навіс переважно встановлюють над лавками та столом. Представлені різними габаритами, тож у такій конструкції може вміститися вся родина. Тент захищає від дощу, але не пристосований до використання у вітряну погоду.

Матеріал альтанки: який краще?

Найчастіше для спорудження бесідки використовують дерево, каміння і метал, причому іноді навіть комбінуючи їх між собою.

Кам’яні споруди мають монументальний вигляд. Це ідеальний варіант для габаритних альтанок, де розміщується портативний камін, стаціонарний мангал і барбекю.

Найчастіше для спорудження бесідки використовують дерево, каміння і метал, причому іноді навіть комбінуючи їх між собою.

Кам’яні споруди мають монументальний вигляд. Це ідеальний варіант для габаритних альтанок, де розміщується портативний камін, стаціонарний мангал і барбекю.

Дерево найчастіше використовується для конструкцій в стилі кантрі чи прованс. Це екологічно чистий матеріал, який чудово поєднується із садовою рослинністю. Але деревина обов’язково має бути захищена від води спеціальним покриттям: інакше конструкція почне гнити та швидко зіпсується.

Химерні металеві споруди ідеально пасуватимуть до французького чи класичного саду. Також слід вибрати такий варіант, якщо присадибна ділянка виконана в стилі ар-деко чи ар-нуар. Але віддавайте перевагу металу з антикорозійним покриттям.

Останнім часом популярними стали варіанти, виконані в екостилі. Для спорудження таких конструкцій використовуються абсолютно неочікувані матеріали — солома, очерет, вербова лоза, бамбук і кукурудзяні стебла.

Альтанка на дачі — це затишне місце для відпочинку. Але щоб грамотно вибрати оптимальний варіант конструкції, слід зважати на її призначення та інші важливі критерії.

Стаття створена за матеріалами сайту Zakupka.com.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині 70-річна жінка загинула під колесами вантажного потяга
Наступна новина Україна на 11-му місці в Європі за швидкістю поширення коронавірусу
Схожі новини