Аналіз криптовалют: за тиждень капіталізація ринку збільшилася на $25 млрд

Монети з першої двадцятки перейшли у фазу «бичачого» тренда.

На тижні з 13 по 19 жовтня ринок криптоактивів продовжив своє зростання, передусім за рахунок чергових рекордів, які ставив біткойн. Після різкої корекції ринок, як і очікувалося, перейшов у зону торгівлі вище $8000 за 1 біткойн. Капіталізація на закритті періоду склала $237,5 млрд, що практично на $25 млрд більше показника минулого тижня в $193,2 млрд. Біткойн (BTC) перехопив ініціативу у фаворита минулого тижня Bitcoin Cash, або Bcash (BCH). Ринок альткойнів показав чіткий сигнал до оздоровлення. Хоча в співвідношенні до біткойна їхня ціна на даний момент не росте, «намацавши» цінове дно, у доларовому обчисленні багато монет з першої двадцятки перейшли у фазу «бичачого» тренду.

Біткойн встановив свій черговий ціновий рекорд, досягнувши середньозваженої ринкової ціни у $8101 за 1 біткойн. При цьому за звітний тиждень ціна криптовалюти підвищилася на вражаючі 35%. Домінування біткойна у валютному кошику триває, досягнувши 57%, що склало близько $137 млрд – це є абсолютним рекордом. Частка Ethereum (ETH) – 14,2%, Bitcoin Cash (BCH) – 8,3%, Ripple – 3,8%, Litecoin – 2%. Зведений індекс MVIS Crypto Compare Digital Assets 10, що відображає цінові рухи 10 лідируючих криптоактивів за розміром і ліквідністю, закрився на позначці $4383.

 

Також за минулий тиждень на курсове зростання впливали декілька істотних чинників. Серед них:

Триває обговорення швидкого введення торгівлі ф'ючерсами на біткойн чиказьким оператором деривативів СМЕ. Очікування приходу інституціональних інвесторів штовхає ціну вгору. Однак менше обговорюється можливість використання ф'ючерсів для «короткого» продажу, тобто продажу ф'ючерсу на зниження ціни. Такий інструмент, що не потребує фізичного покриття активом у руках умілих трейдерів, може привести до значного зниження ціни в короткостроковій перспективі для отримання прибутку і падіння ринку в цілому.

Триває вже згадана два тижні тому ситуація на ринку, відома як FOMO. Приватні інвестори, особливо з країн Азії, що підігріваються пробиттям психологічних рівнів круглих цифр ($7000, $8000), очікують, що ціна збільшуватиметься далі. При цьому поява в пресі і коментарях цифри в $10 000 створює психологічний ефект, що $8000 – це дешево, і треба поспішати та купувати зараз. Така ситуація веде до ескалації цінової гонки. При цьому слід зазначити, що якщо ринок чекає приходу інституціональних і корпоративних грошей, то треба розуміти, що такі гравці ніколи не будуть купувати на максимумі. А фундаментальних причин виходити за рівень $8000 зараз не видно, крім психологічних. Тому очікувана корекція аж до 50% (зокрема й завдяки наступним ф'ючерсам) може відкрити інвестиційне вікно для заходження великих фондів і призвести до збитків тих, хто зараз намагається наздогнати ціну.

Одна з провідних криптобірж, до того ж регульована американським законодавством, Coinbase, запустила новий проект Coinbase Custody, спрямований виключно на інституційних інвесторів. Тепер великі власники криптовалют (від $10 млн) зможуть розмістити свої кошти на надійне фізичне зберігання в компанії з прозорою структурою власності та гарантіями збереження. Щоправда, коштує це недешево – лише початкова плата складе $100 000. Проте у великих інституційних інвесторів така послуга вкрай затребувана. Що ще раз говорить про інтерес великих гравців і хороші перспективи біткойна і криптоактивів у цілому.

Зростають підозри щодо криптобіржі Bitfinex через так званий wash trading при торгівлі біткойном. Дана біржа здійснює найбільший обсяг угод щодо пари USD/BTC, при цьому використовуючи похідний інструмент від долара – Tether (USDT). Ця монета, за офіційною інформацією, покрита доларом у співвідношенні 1:1. По суті торгівля ведеться не за долар, бо ще з літа 2017-го біржа зазнає труднощів з доларовими транзакціями. При цьому обсяг «емісії» USDT виріс з початку року з $7 млн ​​до $700 млн. Незрозуміло, як такий обсяг грошей міг пройти повз банківську систему при існуючій блокаді. Є інформація, що саме власники біржі стоять за USDT, що дає їм можливість «вимивати» біткойн з ринку, купуючи його за сурогатний замінник долара, при цьому розганяючи ціну вгору. А інші біржі йдуть за ціновим трендом, що призводить до постійного зростання курсу. Якщо інформація підтвердиться, це може призвести до колапсу в торгах на Bitfinex і непрогнозованого курсу на всіх ринках.

Аналіз 4-годинного графіка показує, що прогноз щодо рівня $8200 починає ставати реальністю. Подальше подовження п’ятої хвилі до рівня $8500 наразі можна пояснити лише психологічними факторами і очікуваннями від торгівлі ф'ючерсами, хоча цілком ймовірно, що ця премія вже врахована в ціні, що торгується. Біткойн продовжує свій рух у рамках підвищуючого каналу, і в найближчі дні буде ясно, чи зможе він закріпитися за його межами. Тоді варто очікувати неконтрольованого руху вгору, що підігрівається ейфорією та масованими публікаціями в пресі, де прогнозується курс $10 000 за 1 біткойн до кінця 2017 року. Однак ймовірнішим є сценарій, коли курс скоректується в район 0,5 від останньої імпульсної хвилі до рівня $6800, і потім знову протестує максимальні рівні $8200–8300, після чого варто вже очікувати масованої корекції до рівня 0,5 з початку останнього «бичачого» ривка, який розпочався у вересні.

RSI показує «ведмежу» дивергенцію – ми бачимо спадний тренд, а сам індикатор насилу заходить в зону перекупленості. Те саме стосується і Stochastic RSI, де швидка змінна, що відображає короткострокові рухи, намагається розвернутися вниз з рівня 80. Те ж стосується і обсягу – він падає при зростаючій ціні, що може бути сигналом до розвороту тренду. Обидві ковзаючі, SMA 20 і SMA 50, починають показувати звуження гепа, при цьому SMA 20 сповільнила висхідну траєкторію.

Основні цінові очікування на ринку зараз змішані. Технічний аналіз і фундаментальний попит говорять про швидку корекцію, однак психологічні чинники і побоювання гравців пропустити заповітні K10, штовхають ринок вгору. При цьому корекційна фаза, яка зазвичай триває близько 20 днів, під час останньої корекції до $5500 склала всього близько чотирьох днів, що говорить про ажіотаж на ринку, коли всі обсяги були викуплені практично відразу.

Інші помітні цінові рухи ринку криптоактивів минулого тижня

DASH (DASH) виріс за тиждень на 60% – максимум на $520. Це пов'язано з перетіканням частини інвесторів, зацікавлених у великих блоках з BCH, і після невдачі Segwit2x, а також на тлі великого апгрейду програмного забезпечення Dash до версії 12.2. Хоча не виключено, що ці приводи були для активізації маніпуляцій з курсом, відомих як pump and dump.

NEO, китайська платформа для створення і функціонування смарт-контрактів, зросла на 50% через інформацію про те, що китайський уряд може зняти обмеження на ICO, що використовують дану платформу. Більш того, ці проекти можуть навіть бути виключені як такі, що підпадають під вимоги ICO. Також зростання ціни було пов'язане з включенням NEO до лістингу сінгапурської біржі Quinone.

Даний аналіз не є інвестиційними рекомендаціями і служить інформаційним матеріалом. Будь-які рішення, пов'язані з купівлею або продажем криптовалюти і криптоактивів, мають прийматися після ретельного індивідуального аналізу. Зв'язатися з автором: skalinin@legalblockbit.com

 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Борис Бабійчук - у програмі «Ваш депутат». ВІДЕО
Наступна новина Повідомили, як затримали на хабарі волинського посадовця. ФОТО. ВІДЕО
Схожі новини