Банкіри не виключають курс 25,5 грн/дол у короткостроковій перспективі

Банкіри очікують, що в понеділок 12 березня після тривалих вихідних гривня може продовжити зміцнення щодо долара після того, як у середу 07 березня впритул наблизилася до позначки 26 грн/дол, пише finbalance з посиланням на ubr.ua.

«Швидше за все, безготівкові торги будуть відкриватися в рамках 25,9-26,0 грн/дол. Продаватиметься експортна виручка середи, плюс можуть відбуватися нові конвертації долара під чергове розміщення ОВДП Мінфіну, намічене на вівторок. Валютна пропозиція може бути досить великою. Інвесторів може зацікавити підвищення на 1 п.п. дохідності за держоблігаціями», - вважає начальник управління дилінгових операцій «Райффайзен Банку Аваль» Юрій Гриненко.

Як констатують банкіри, пік продажів валюти може припасти на вівторок, 13 березня, причому не лише через облігаційний аукціон Мінфіна, але й відкладену валютну пропозицію з боку експортерів за 8 та 9 березня, коментує начальник казначейства VTB Bank (Україна) Станіслав Верхградський.

«Думаю, з вівторка нацвалюта цілком може зміцнитися і до 25,8 грн/дол, а може і глибше. Особливо, якщо Мінфін буде розміщувати ОВДП на велику суму, що дасть подвійний ефект разом з продажами експортерів. Згодом міжбанк може вийти і на 25,0 грн/дол. Але ось тут поки складно говорити про конкретні дати», - додає Ю. Гриненко.

«Якщо ціна на наступному тижні проб`є 26,0 грн/дол, то досить швидко можемо опинитися на мінімумах минулого року в області 25,5 грн/дол. Якщо відскочимо вгору, то треба буде шукати точку входу в коротку позицію по долару, оскільки в більш віддаленій перспективі тест 25,5 грн/дол виглядає дуже ймовірним», - зауважує начальник управління резюмував UBR.ua начальник управління дилінгових операцій банку «Південний» Олег Ропяк.

Як розповідають банкіри, в середу 7 березня основним покупцем валюти на міжбанку був НБУ. За день центробанк з`явився на міжбанку тричі. На відкритті торгів взяв за запитом кращого курсу 10 млн дол за 26,086-26,099 грн/дол.

Вже об 11 годині в ході аукціону придбав 58,8 млн дол із запропонованих йому 68,7 млн дол з курсом відсікання 26,119 грн/дол. А під вечір знову викупив 10 млн дол за кращим курсом, і вже дешевше - 26,05-26,06 грн/дол. Сукупно НБУ поповнив за день свої золотовалютні резерви на 78,8 млн дол (на 204,8 млн дол за три дні).

Учора обсяг торгів на міжбанку зріс до 539,8 млн дол з 429,4 млн дол у вівторок. Експортери квапили партнерів з платежами, щоб швидше розпродати валютні надходження. Причому і обов`язкові до продажу 50% виручки, і вільну частину, очікуючи ослаблення гривні на наступному тижні.

Також свою роль зіграло розміщення Мінфіном ОВДП на 1,2 млрд грн з супровідним підвищенням дохідності паперів вслід за підняттям Нацбанком облікової ставки до 17%.

При цьому банки часто замикали купівлю/продаж валюти всередині своїх структур - зводили експортерів і імпортерів без виходу на міжбанк.

У цілому імпортери, які зазвичай кидаються скуповувати долар на падінні курсу, зайняли вичікувальну позицію, очікуючи, що наступного тижня «американець» буде дешевшати.

«Попит на валюту з боку імпортерів, пов`язаних з агробізнесом, залишається слабким через тривалу зиму і відстрочку початку весняно-польових робіт», - констатує директор казначейства банку «Кредит Дніпро» Олег Курінний.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Продаж вживаних авто зріс в два рази: які марки купують українці
Наступна новина Громадський активіст Сергій Адамчук вітає жінок з 8 березня
Схожі новини