Бізнес під маскою благодійності: як волинські благодійні фонди торгують гуманітаркою

Низка благодійних фондів на Волині стала фігурантом кримінальних проваджень щодо підробки документів і шахрайства із гуманітарною допомогою отриманою з країн Західної Європи. Серед них і молоді фонди і старожили. Окремі отримують гуманітарну допомогу від фіктивних іноземних організацій. Правоохоронні органи підозрюють, що таким чином в Україну потрапляють комерційні вантажі під виглядом благодійної допомоги.

Про це йдеться в журналістському розслідуванні Євгенії Моторевської для програми «Слідство.інфо». «Четверта влада» взяла участь у цьому розслідуванні і підготувала детальну частину, яка не увійшла у  основну публікацію, стосовно «шахрайської гуманітарки» у Волинській області.

Волинь входить до п’ятірки областей, куди з-за кордону завозиться найбільше гуманітарної допомоги.

«Слідство.інфо» отримало інформацію, що ціла низка благодійних фондів, зареєстрованих на Волині, протягом останніх п’яти років отримавла десятки і навіть сотні гуманітарних вантажів. Здебільшого вага одного такого вантажу сягає 15-20 тонн.

Правоохоронці зараз розслідують два кримінальних провадження, у яких фігурує сім благодійних та три релігійні організації з Волині, щодо реалізації гуманітарної допомоги не за призначенням.

То з якого боку вітер на «Західний вітер»?

Одне з проваджень відкрите проти благодійного фонду «Західний вітер», створеного в Луцьку у вересні 2015-го року. За майже півтора року діяльності цей фонд отримав 15 вантажів з гуманітарною допомогою, а це щонайменше 200 тонн вживаного одягу, взуття, синтепонових ковдр, м’яких іграшок і… штор. 

На початку 2017 року поліція відкрила провадження за статтею «шахрайство». Усі отримані фондом товари мали б зберігатися на території так званого митного складу до проведення необхідних перевірок.

В ході розслідування співробітники Управління захисту економіки у Волинській області встановили, що товар, який ввіз БФ «Західний вітер» під виглядом гуманітарної допомоги, реалізований невстановленим фізичним і юридичним особам та списаний по фіктивних звітних документах, хоча мав би зберігатися на складі до прийняття Міністерством соціальної політики України рішення про визнання його гуманітарною допомогою.

Читати далі


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Нововолинська влада відмовилася присвоїти статус почесного громадянина загиблому Герою України
Наступна новина Як ДФС «профукала» 10 мільйонів євро на реконструкцію митних постів та хто за це відповість?