Бюджетна комісія не визначилася з розподілом стабілізаційної дотації | Волинська обласна рада

На Волинь надійшли кошти стабілізаційної дотації з державного бюджету в сумі 44 млн грн. За інформацією директора депаратаменту фінансів ОДА Ігоря Никитюка,  80% з цих коштів потрібно спрямувати місцевим бюджетам, а 20% розприділити за потребами обласного бюджету.

ОДА внесла свої пропозиції розподілу стабдотації, включно з виплатою боргів перед ветеринарами в сумі 5 млн 24 тис. грн.

Втім, на бюджетній комісії питання активно дискутувалося. Проблема в тому, що найбільшу суму, а саме 9 млн грн було запропоновано віддіти Камінь-Каширському району, де виникли суттєві борги з виплати заробітної плати обслуговуючому персоналу в галузі освіти та охорони здоров'я. Нагадаємо. згідно з бюджетним законодавством, ці виплати мають проводитися з місцевих бюджетів. Якщо ж на місцях коштів не вистачає, то потреби балансуються через дотування з державного бюджету.

При формуванні формуванні державного бюджету 2017 року Камінь-Каширський район не отримав 22  млн грн.  Наразі в районі є борги на 12  млн грн.

Голова Камінь-Каширської РДА, депутат облради  Валерій Дунайчук  зазначив, що на  зарплату обслуговуючому персоналу закладів освіти та охорони здоров’я було потрібно 52 млн грн на рік. Вочевидь, при формуванні бюджету хтось допустив помилку. "Не можу сказати, хто    винен в тому, що в 2 читанні  при прийнятті  державного бюджету з’явилась менша сума на 22 млн грн", - каже пан Дунайчук.

Радник голови обласної ради, депутат Вячеслав Рубльов вважає, що керівництво району мусило би бути активнішим у виправленні помилок упродовж року, а не просто знизувати плечима і чекати чергового траншу з держбюджету. 

Він пропонував виділити в Камінь-Каширський район меншу суму, аби не обділяти увагою інші райони, де також є потреба в бюджетних асигнуваннях. В цьому питанні солідарним з Вячеславом Рубльовим був депутат Михайло Імберовський. Депутати наполягали, аби в Камінь-Каширському районі виплати частину боргів із зарплати бюджетникам з власних доходів місцевої казни. Валерій Дунайчук заявив, що таких коштів є лише трохи більше, ніж 1,7 млн грн.

Між тим, народний депутат України  в  Ірина Констанкевич звернулась до членів комісії з проханням  виділити  9 млн грн камінь-каширцям зі стабілізаційної дотації. "Це - доля більше тисячі працівників. Це - люди, які отримуювть переважно "мінімалку". Для селян ці гроші дуже необхідні. Проаналізуйте ситуацію, зробіть висновки, але не карайте людей", - зазначила Ірина Констанкевич. Цю ж позицію відстоювали депутати Людмила Кирда та Анатолій Бусько, а також голова комісії Андрій Турак.

Він поставив на голосування проект, внесений ОДА. Його підтримали тільки три депутати.
Вячеслав Рубльов запропонував виділити  в Камінь-Каширський 9 млн грн, але зменшивши асигнування іншим районам. Цю позицію підтримали 4 депутати, чого також не достатньо для прийняття рішення.
Вихід з ситуації шукатимуть під час   засідання комісії, яке запланували на 18 грудня об 11.00. напередодні сесії. Після рішення комісії голова ОДА зможе підписати відповідне розпорядження.

Читати далі


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині внаслідок зіткнення легковика та буса загинули люди
Наступна новина Луцькі історики б'ють на сполох: скандальне будівництво на Кафедральній 13 триває. ВІДЕО