Через ослаблення течії Гольфстрім клімат зміниться на всій планеті, - науковці

Німецькі кліматологи з’ясували, що Гольфстрім, тепла морська течія в Атлантичному океані, сповільнюється, переносячи в Північну Америку та Європу все менше теплої води. Більш того, цей ключовий для клімату планети фактор продовжує слабшати, – пише Platfor.ma.

За даними кліматолога Стефана Рамшторфа та його колег з Потсдамського університету в Німеччині, Гольфстрім сьогодні на 15% слабший, ніж в середині XX століття. Це значне падіння, яке зменшило обсяги переносимої води на 3 млн м³ на рік – такий об’єм співвідносний з 15 Амазонками. Вчені відзначають, що швидкість Гольфстріму зменшувалася останні 150 років, а сьогодні досягла більш ніж півторатисячолітнього мінімуму – рекорд за всю історію спостережень.

Це ослаблення може бути пов’язано і з аномальними літніми «хвилями» спеки, які спостерігаються в останні роки, і з таненням льодовиків Арктики та Гренландії, що пришвидшується страшними темпами.

«Це – те, що кліматичні моделі передбачали вже давно, хоча дотепер ми не були остаточно впевнені, що таке відбувається в реальності», – зауважує професор Рамшторф.

Прямі вимірювання швидкості Гольфстріму почалися зовсім недавно, тому в своїй аналітиці автори зверталися до непрямих свідчень, таких як виміри температури в різних частинах Атлантичного океану та прибережних країн.

Науковці попереджують, що настільки масштабні зміни ключового для клімату планети фактору можуть мати дуже серйозні наслідки для погоди по всій Землі.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На каналізування чотирьох сіл Шацького району потрібно 6,5 млн. євро. ВІДЕО
Наступна новина В Україні пропонують запровадити кремацію померлих та біопоховання
Схожі новини