Чи можуть мобілізувати чоловіка, якщо його дружина вагітна

Згідно нового мобілізаційного закону, чоловік не підлягає мобілізації, якщо у нього на утриманні є троє чи більше дітей. Але у багатьох виникає питання, чи стосується це тих пар, які ще в очікуванні третьої дитини?

«Еспресо.Захід» розповість детальніше, чи впливає вагітність дружини на мобілізацію її чоловіка та чи є «догляд за дружиною» підставою для відстрочки.

Вагітність дружини не є підставою для відстрочки

Згідно з останніми змінами у законодавстві України, вагітність дружини не є підставою для відстрочки від мобілізації. Однак, якщо чоловік має на утриманні трьох або більше дітей віком до 18 років, він може мати право на звільнення від військової служби. Це означає, що якщо у вас вже є двоє дітей і дружина вагітна третьою, чоловік все одно може бути мобілізований, поки не народиться третя дитина і не буде офіційно зареєстрована.

Якщо у вас троє дітей – що робити для отримання відстрочки

Щоб отримати відстрочку від мобілізації, чоловік повинен подати заяву до відповідного районного чи міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки. До заяви слід долучити свідоцтва про народження дітей – це основний документ, який засвідчує факт народження дітей та встановлює батьківські права.

Додатково, якщо такі документи є – рішення суду про стягнення аліментів; довідка про те, що діти є інвалідами.

«Перелік необхідних документів може відрізнятися залежно від конкретної ситуації. Деякі органи можуть вимагати додаткові документи, які не перелічені вище. Рекомендується заздалегідь уточнити перелік необхідних документів у тому органі, куди ви будете їх подавати», – додає юристка Тетяна Козян.

«Догляд за дружиною» як підстава для відстрочки

Якщо у вашої дружини під час вагітності виникли проблеми зі здоров’ям і потребу у її догляді підтвердять за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, тоді це може стати підставою для відстрочки. Принаймні, про це припускають адвокати.

Для цього чоловіку треба звернутися до ТЦК та СП з відповідними документами. До пакету документів входять: медичний висновок про стан здоров'я дружини, який підтверджує необхідність кесаревого розтину чи інший діагноз; свідоцтва про народження дітей; офіційні документи, що підтверджують сімейні зв'язки; довідки про місце проживання сім'ї.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Чим загрожує надання неправдивих даних у ТЦК: пояснення Міноборони
Схожі новини