Чи потрібно вакцинуватися від ковіду вагітним та породіллям. Поради луцьких медиків

Фото ілюстративне

Користь вакцинації від COVID-19 вагітних та жінок, які годують дітей грудьми переважає можливі ризики ускладнень від хвороби.

Про це розповів Суспільному директор Луцького клінічного пологового будинку Сергій Сябрук.

Де лікують недужих на COVID-19 вагітних

З 2020 року Луцький пологовий будинок належав до установ першої хвилі з надання допомоги вагітним, хворим на COVID-19 з усієї області. Цю допомогу, зі слів керівника медустанови Сергія Сябрука, надавали до червня цього року. За цей період, — каже лікар, — пролікували 147 вагітних, хворих на COVID-19.

Станом на 9 листопада в обласному перинатальному центрі перебувало 9 пацієнток, хворих на коронавірус, — каже директорка медустанови Ірина Горавська. З її слів, ці жінки поки без кисневої підтримки. Лікарка додає: єдиний захист від важкого перебігу коронавірусної інфекції – вакцинація.

Що рекомендують вагітним лікарі

Вагітні жінки піддаються ризику тяжкого перебігу коронавірусної інфекції, — каже керівниця Волинського перинатального центру Ірина Горавська. Додає: особливо ті майбутні мами, які мають супутні захворювання.

"Невакциновані вагітні переносять COVID-19 дуже важко", — розповідає директор Луцького пологового будинку Сергій Сябрук. Говорить: вагітним треба вакцинуватися, незалежно від терміну — 10, 20 чи 35 тижнів вагітності.

Чи планують вагітні вакцинуватися

Шостий день на лікуванні у Луцькому пологовому будинку Валентина Левицька. Жінка не вакцинована від COVID-19, але, після пологів планує вакцинуватися.

Валентина Левицька каже, що у неї вакцинована вся сім'я: "побоювалася спершу, але після народження планую у перший місяць вакцинуватися. У мене старший син перехворів на коронавірус і я не хочу, щоб моя друга дитина цим захворіла".

Вагітна Юлія Ярчевська прийшла у поліклінічне відділення пологового будинку на консультацію.

Нині Юлія на 39-му тижні вагітності. Жінка працює вчителькою. Каже: якби не декрет, то вакцинувалася раніше. Для себе вирішила, що на щеплення проти COVID-19 піде вже після пологів.

Чи потрібно вакцинуватися жінкам, які годують немовлят грудьми

"Грудне годування не є протипоказом для щеплення мами, щоб захисти і себе, і свою дитину від коронавірусної інфекції", — каже заступниця меддиректора з неонатології Луцького клінічного пологового будинку Олена Курак. Протипокази визначає сімейний лікар відповідно до стану здоров’я матері.

Зі слів Олени Курак, єдиний протипоказ – це алергічний стан, який може викликати анафілактичний шок чи анафілактичну реакцію.

Читати також: Волинські лікарі розповіли, як та коли краще вакцинуватися від ковіду онкохворим


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Скільки нових хворих на коронавірус виявили в Україні
Наступна новина Україну виключили із «зеленої зони» ЄС: які країни пускають до себе громадян і на яких умовах
Схожі новини