Чи впорається влада міста Луцька зі сміттєвим викликом?

Круглий стіл на тему роздільного збору сміття в Луцьку організували експерти «Центру розвитку урядування».

Нагадаємо, ВРУ ще влітку минулого року прийняла зміни до Закону «Про відходи», згідно з яким забороняється захоронення необроблених побутових відходів, – йдеться в сюжеті Сфера-ТВ.

Стан інфраструктури, яка використовується  для збору, вивезення та переробки  сміття у місті Луцьку бажає кращого, - каже експерт ЦРУ Тарас Яковлев. Хоча певні процеси по закупівлі контейнерів, облаштуванню майданчиків тривають, але це не системні кроки з вирішення питання.

Не зрозумілим, для експертів ЦРУ є рішення влади щодо збору сміття тільки на три фракції (сухе, мокре, пластик). Варто було б створити економічні умови для населення,  які стимулювали б людей до роздільного збору, вважають вони. Тобто, запровадити диференційовану ціну за вивезення відходів. Лучанка Ірина Здрок сортує сміття уже не перший рік, але каже, що таких як вона мало.

Проблеми управління відходами Луцька, як обласного центру не лише в самому місті, а й у прилеглих селах, каже Сергій Григоренко. Адже питання співпраці з навколишніми громадами не відпрацьоване.

На думку експертів, Луцьк не готовий виконати закон, а методика переходу на сортування відходів абсолютно не продумана. Тому, за традицією, підготували сьогоднішній владі свої рекомендації. Зокрема, пропонують розробити правила поводження з відходами,диференціацію їх вартості  вивезення та план заходів із впровадження роздільного сміття. Провести широку інформаційну кампанію та активізувати закупівлю контейнерів на 5 фракцій.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Диспетчер «швидкої», яка приймала виклик померлої журналістки з Волині, звільнилася
Наступна новина Юнака з Вінниці, якого вважали зниклим безвісти, знайшли на Волині
Схожі новини