Чи знизять призовний вік ще більше: що планують у Раді, що кажуть військові та експерти

Призовний вік в Україні, який нині становить 25 років, можуть знизити ще більше – такого варіанту не виключають у Верховній Раді. Водночас у війську виступають за зниження до 20, а то й 18 років, щоб не програти війну. А демографи застерігають, що подальше зменшення мобілізаційного віку загрожує демографічній ситуації в Україні.

Все про можливе зниження мобілізаційного віку, що про це кажуть нардепи, військові та експерти, – читайте на ТСН.ua.

Призовний вік в Україні зараз – 25 років

Насамперед нагадаємо, що у квітні після тривалого зволікання – через майже через рік після ухвалення Верховною Радою – президент України Володимир Зеленський підписав закон №9281 про зниження призовного віку від 27 до 25 років.

Як пояснював тоді в коментарі для ТСН.ua нардеп Федір Веніславський, "рішення про зменшення призовного віку – це, по-перше, повернення до здорового глузду, який існував раніше. Бо призовний вік у всьому світі – від 17-18 до 25 років".

"Я до такого нововведення ставлюся позитивно, бо нам потрібно формувати резерви армії та поповнювати втрати", – зазначив Веніславський.

Тоді ж у соцмережах узялися обговорювати, що з часом призовний вік українців можуть зменшити і до 20 років. Однак нардеп заперечував такі плани:

"Ні, такого не планується і навіть не розглядається станом на зараз. Такої потреби наразі немає".

Чи можуть зараз призвати людину віком до 25 років?

В Україні закон дозволяє призивати людей віком до 25 років за умови, якщо вони набули статусу військовозобов'язаного – тобто проходили строкову службу або навчання на військовій кафедрі.

"Наприклад, якщо ти відслужив строкову службу і тобі був 21 рік на момент 2022 року, а через три дні почалася мобілізація, то ти вже є військовозобов'язаним, не дивлячись на те, що тобі 21 рік. Ти вже проходив строкову службу. Тому ще раз повторю, що призовників не беруть до 25 років – це протизаконно, а ті, хто набув статусу військовозобов'язаного, то їх цілком законно призивають, закон це дозволяє. До того ж у нас є багато курсантів військових училищ, які закінчують навчання у 22 роки. Вони ж не чекають до 25 років, а йдуть, керують взводами, ротами, деякі й батальйонами", – розповів нардеп, секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, полковник СБУ Роман Костенко.

Всі інші особи віком до 25 років можуть влаштуватися на контрактну військову службу за власним бажанням.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Переді мною не треба клякати. Ставайте на коліна перед Богом!», - говорив загиблий воїн з Волині
Схожі новини