Чому падає долар? Як довго це триватиме?

Курс долара та євро продовжує падати. Експерти називають кілька причин, чому так відбувається.

Ми зібрали найпоширеніші пояснення, а також – прогнози і поради українцям, в якій валюті зберігати свої заощадження.

Як впав курс?

Станом на 31 липня офіційний курс – 25,08 грн за 1 долар США. На початку літа долар коштував дорожче: 26,85 грн.

Найвища ціна на долар у 2019 році була в середині січня – 28,33 грн. З цього часу долар постійно падав, і на початку березня опустився до 26,57 грн. Протягом березня-квітня спостерігалися стрибки долара – нижче чи вище 27 грн, втім влітку продовжилось зниження курсу.

Причина 1. Політична

Головною причиною різкого падіння курсу долара фінансові аналітики називають не економіку, а політику. Під вибори політикам потрібно було багато готівки, в Україну завезли велику кількість валюти, яку переводили в гривні. Через різкий зріст пропозиції, курс впав.

Причина 2. Сезонна

На політичні процеси наклалося сезонне зміцнення гривні. Влітку через зниження попиту з боку бізнесу традиційно відбувається зниження курсу валюти.

Крім того, Україна – аграрна країна і багато економічних процесів зав’язані на певні сезони сільськогосподарських робіт. Коли аграрії купують валюту (це відбувається влітку) – збільшується попит і гривня посилюється. Після того, як зберуть врожай, отримають прибутки і переведуть їх в доларові заощадження – гривня знову падає.

Причина 3. Економічна

Ще однією причиною падіння долара називають українські облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), які в першому півріччі активно скупляли іноземці.

Що це таке? Облігації – це фактично позика під розписку боржника, у випадку облігацій внутрішньої державної позики таким позичальником виступає держава.

На початок 2018 року обсяг вкладень фізичних осіб в державні облігації становив 1,5 млрд гривень, а на початку 2019 року – 6,6 млрд гривень. За перше півріччя 2019 року іноземні інвестори купили ОВДП на приблизно 1,5 мільярди доларів (це – близько 40 млрд гривень).

Що далі? Чи варто купувати долари?

Деякі експерти прогнозують в серпні – на початку вересня послаблення гривні, проте нерізке – на гривню-півтори.

Проте існує й думка, що долар може продовжити стрімко падати і опуститься нижче 20 гривень. Таку позицію аргументують тим, що європейські інвестори позитивно оцінили результати парламентських виборів і це може привести до багатомільярдних інвестицій з-за кордону.

Загалом фінансисти уникають чітких прогнозів. Мовляв, в Україні зараз – повна невизначеність із тим, як надалі нова влада буде проводити економічну політику. Тому сходяться лише в думці, що через місяць буде зрозуміло, чого насправді чекати від курсу.

Що робити українцям із заощадженнями? Аби вберегтися від неприємних несподіванок, універсальною порадою є – зберігати в різній валюті.

Якщо мова йде про депозити на короткий термін – три-шість місяців – цілком прийнятним вважають гривневі заощадження. Якщо ж мова йде про довшу перспективу на кілька років, частину все ж радять переводити в долари.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Карабас Барабас» запрошує на дискотеку
Наступна новина «Всіх впускати, нікого не випускати»: у Луцькраді скандал через ринок «Привіз»
Схожі новини