Декан розповів, чому у волинському університеті скасували творчий конкурс для журналістів

Юрій Громик

Декан факультету філології та журналістики СНУ ім.Лесі Українки Юрій Громик розповів, чому скасували творчий конкурс для журналістів.

Про це йдеться в його інтерв’ю Волинській правді.

Юрій Громик зазначає, що сам є великим прихильником творчого випробування для журналістів.

«Ми мали гарний досвід знайомства з потенційними студентами ще до того часу, коли вони навіть подають оригінали документів про освіту. До речі, потім багато тих молодих людей, які стали нашими студентами, говорили, що одним із основних мотивів вибору університету і факультету був саме творчий конкурс», – розповідає декан факультету.

Громик переконує, що в минулі роки конкурс насправді мав велике значення для вступу на журналістику, бо заміняв один предмет ЗНО.

«На превеликий жаль, деякі вступники, орієнтуючись на традицію минулих років, загалом складали тільки два предмети ЗНО. Третій або ігнорували, або мали негативні результати, сподіваючись на те, що творче випробування дозволить їм брати участь у конкурсі на журналістику», – продовжує очільник факультету.

«Цього року ситуація із цим творчим іспитом дуже цікава. Спочатку міністерство скасувало творчий конкурс як такий, що заміняє один предмет ЗНО. Власне, у такий спосіб фактично відбулось знецінення його. З іншого боку – увели творчий залік, але він справді був дуже символічним і формальним моментом, який давав би просто право вступникові брати участь у загальному конкурсі на цю спеціальність», – додає він.

Тому, за словами Юрія Громика, багато вступників і батьків висловлювали нарікання. Мовляв, для чого їхати до міста й університету, писати текст, який передбачали програми творчого заліку, якщо на інші спеціальності можна просто вступити, подавши електронну заявку.

«Ну і, мабуть, у зв’язку з цим у квітні міністерство дозволило університетам відмовлятися від проведення творчого заліку. До речі, ми чи не останніми відмовилися від нього серед тих університетів, які прийняли рішення не проводити цей іспит», – каже декан.

«Я, чесно кажучи, вагався, але буду відвертий: дуже мала кількість вступників зголосилася на участь у цьому випробуванні. Очевидно, багатьох збило з пантелику те, що київський і львівський університети не проводять ці конкурси. Це давало молодим людям підстави думати, що і в Луцьку не треба. Через те і не було додаткової реєстрації, не було надсилання творчих робіт. Тому цього року буде без творчого заліку», – розповів в інтерв’ю Юрій Громик.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У волинському університеті для журналістів скасували творчий конкурс


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Повідомили, у яких селах Луцького району перекриють газ
Наступна новина Комашки на макросвітлинах фотографа з Луцька. ФОТО
Схожі новини