Депутати чи статисти? Як проходять сесії у Підгайцівській сільраді

Сесія Підгайцівської сільської ради

Ефективна робота органу місцевого самоврядування залежить від того, як виконують свої обов’язки очільник ради та депутати, зокрема і від того як вони готуються до сесій. Наприклад, чимало депутатів Підгайцівської сільради на засідання комісій не ходять, а з питаннями знайомляться просто на сесії.

У день позачергового пленарного засідання сільради журналісти поцікавились в обранців, як вони готуються до сесії, чи вивчають проєкти рішень та як відвідують депутатські комісії, які зазвичай обговорюють всі проєкти рішень попередньо. 

Депутат Петро Ткачук є членом бюджетної комісії, яку з особистих причин «прогуляв». І список питань порядку денного, для нього тепер невідомий. 

Петро Ткачук

«На цю сесію не скажу, бо не був присутній на комісії. Не ознайомлювався», – зазначив обранець і додав, що з переліком питань буде ознайомлюватися вже під час сесії.  

Не володіє жодною інформацією щодо кількості чи змісту питань і обранець Андрій Довгий

Андрій Довгий (ліворуч)

«Ознайомлять на початку сесії… Ми привикли, що нас ознайомлюють на початку сесії», - сказав депутат.  

Не підготуватись до сесії як слід депутатці Олені Голубович завадив стан здоров’я. 

Олена Голубович

«Не ознайомлена, бо я тільки з лікарні, не можу сказати», – зазначила обраниця.

Найактивнішим серед опитаних та таким, хто цікавиться питаннями напередодні сесії, можна вважати Михайла Котова. Він каже, що відвідує усі пленарні засідання та неабияк переймається господаркою ОТГ. Та воно й не дивно, бо ж це входить в його прямі обов’язки, адже Михайло Котов ще й очолює місцеве ЖКГ.

Михайло Котов

«Я до сесії завжди готуюсь… Питання взагалі стосуються заяв громадян різного плану: переведення земельних ділянок, оформлення земельних ділянок, отримання коштів на допомогу. Такі загальні питання, що стосуються життя нашої громади», – розповів Михайло Котов.

Депутати розповідають, що профільні комісії у Підгайцівські сільраді відбуваються не як у всіх: їх проводять просто посеред сесії. Зокрема про це повідомили обранці Петро Ткачук, Олена Голубович, Андрій Довгий.

Цього разу обранці Підгайцівської ОТГ розпочали сесію із запізненням у майже пів години. Ніякого гімну України, як прийнято на початку, не співають, а відразу до роботи. 
Голова Підгайцівської сільради Юрій Семенюк зачитав проєкти рішень. Серед іншого він  попередив обранців про відповідальність за несвоєчасну подачу декларації. 

«Є такі депутати які кожного року забувають, а потім міліція робить свою роботу», – зазначив він. 

Юрій Семенюк

Попри те, що чимало депутатів, реально не були готові до сесії та не знали, що будуть розглядати, питання приймали блискавично, майже без обговорень.

Така специфіка роботи представницького органу дозволяє, очевидно, здійснювати управління громадою фактично в ручному режимі. Адже, депутати які не знають суті питань та в очі не бачили проєктів рішень, можуть виконувати роль хіба статистів. 

 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У «Слузі Народу» визначили нардепа-куратора виборів міського голови у Луцьку, - ЗМІ
Наступна новина На Волині висадили перший мільйон майбутніх дерев
Схожі новини