Десять громад Волині беруть участь в реалізації нового проєкту від ЮНІСЕФ

Волинь – одна з пілотних областей, де за підтримки Дитячого Фонду ООН ЮНІСЕФ планують створити нову систему кращого догляду для дітей та підтримки сімей. Зокрема, до першого етапу проєкту потрапили десять громад області, а саме: Луцька, Володимирська, Нововолинська, Ковельська, Горохівська, Ківерцівська, Шацька, Любомльська, Ратнівська та Зимнівська.

Тож сьогодні, 16 лютого 2024 року, під керівництвом заступниці голови обласної державної адміністрації Мирослави Якимчук відбулося чергове засідання робочої групи, повідомили в ОВА. 

Для початку фахівчиня із захисту дітей Львівського офісу ЮНІСЕФ Світлана Стельмах розповіла про основні напрямки роботи фонду на Волині у 2023 році. Потому перейшли безпосередньо до обговорення проєкту, який вже впроваджують в області.

Як зазначила керівниця благодійної установи «Навчально-реабілітаційний центр «Джерело» Зореслава Люльчак, фонд націлений перш за все на підтримку дітей, тому визначено мінімальний пакет базових соціальних послуг, таких як:

  • формування батьківської компетентності;
  • психосоціальна підтримка;
  • соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування;
  • раннє втручання та супровід під час інклюзивного навчання;
  • денний догляд дітей з інвалідністю;
  • соціальний супровід (асистент сім’ї).

«В першу десятку ми обрали дійсно потужні громади, які хочуть розвивати та зміцнювати власну спроможність у сфері захисту прав та інтересів дітей, – зауважила пані Зореслава. – Є зацікавлені люди, які хочуть це робити, то чому б їм не допомогти».

Фахівчиня із захисту дітей ЮНІСЕФ Наталія Датченко також розповіла, що в перших десяти громадах, окрім інформаційної складової (навчання, тренінги, підвищення кваліфікації працівників соціальної сфери), також передбачений інфраструктурний компонент – це ремонт приміщень та придбання відповідної оргтехніки для надання соціальних послуг.

«Умовно для себе ми розуміємо, що це будуть центри підтримки сім’ї з дітьми, але називаємо їх центрами життєстійкості. Це нова послуга, яку впроваджує Мінсоцполітики. Основний акцент буде на сім’ях із дітьми, але важливо не втратити психологічний компонент, який і формує послугу життєстійкості. Луцьк – стане прикладом для інших громад і тут уже виділили приміщення», – додала Наталія Датченко.

Окрім того, анонсували, що 21 березня у Луцьку відбудеться форум за участі представників Міністерства соціальної політики України та громад Волині, Львівщини і Закарпаття.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Завтра у Луцьку прощатимуться одразу з трьома полеглими захисниками