Де поділися карантинні надбавки медикам? Як ми шукали 300% до зарплати

Міністри охорони здоров’я Ілля Ємець та Максим Степанов, які змінились за час карантину, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, президент Володимир Зеленський - усі вони обіцяли, що медики, які працюють з хворими на коронавірус, отримають суттєві доплати. Йшлося про +300% до зарплати.

На практиці ж більшість медиків досі не побачили обіцяних доплат. Деякі наважились на протест. Наприклад, у Вінницькій районній лікарні персонал збунтувався через те, що отримав лише… 86 копійок надбавки. Медики в Тернополі та Маріуполі протестували, бо не отримали жодних доплат, а у Києві - через те, що отримали навіть меншу зарплату, ніж зазвичай.

«Перший» з’ясував, яка ситуація з доплатами на Волині та чому 300% до зарплати – це виняток, а не правило.

Обласна інфекційна - доплати лише за кілька днів у березні. Гроші взяли у Луцька

Медики Волинської обласної інфекційної лікарні, яка першою на Волині почала приймати хворих на коронавірус, поки отримали лише доплати за кілька днів у березні (перший пацієнт з COVID-19 тут з’явився 25 березня).

Про які суми йдеться, директор Руслан Морочковський сказати відмовився, але визнає – суми мізерні.

«Це не 300% від посадового окладу, а десь 60-80% надбавки за кілька годин, проведених з хворими», - пояснює очільник лікарні.

Лікар каже, що  доплати їм зробили з грошей, які надав міський бюджет Луцька.

Надбавки отримали працівники приймального відділення та відділення інтенсивної терапії. Коли будуть виплати за квітень, у закладі не знають.

Нагадаємо, посадовий оклад лікаря вищої категорії в інфекційній лікарні – 4 772 гривень, медсестер – до 3 800, молодшого медичного персоналу – до 2 700 гривень.

Обласна лікарня - доплат не отримали

В.о. директора Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар каже, що працівники закладу поки не отримували жодних надбавок.

«Ми почали працювати з хворими з 13 квітня і надбавки за роботу в квітні, напевно, отримаємо у травні. Як це буде – питання до ОДА. Наскільки знаю, це повинно бути 300% до посадового окладу, а не доплати за певні години», - пояснює посадовець.

Луцька районна лікарня - виплатили 500-1000 гривень премії. Використали власні гроші

Директор Луцької центральної районної лікарні Сергій Коновал також розповідає, що заклад поки не отримав грошей ні з державного, ні з місцевого бюджету.

«За власні гроші лікарні ми преміювали працівників. Лікарі, які працювали з хворими на коронавірус, отримали по тисячі гривень, медичні сестри – по 800 гривень, молодші медичні сестри – 500 гривень», - пояснює лікар.

До того, що держава ще не виконала своїх обіцянок, тут ставляться по-філософськи.

«Ми все розуміємо, бо вже не перший раз. Хто хотів звільнитись, зробив це ще до епідемії. Наразі всі працюють в штатному режимі і сподіваються, що уряд таки виконає обіцяне», - додає він.

Нововолинська міська лікарня - виплатили 300% надбавки. Гроші взяли у свого міста

Нововолинськ – одне з міст, яке виділило гроші на доплати медикам місцевої лікарні. На це витратили майже 200 тисяч гривень. 

«Попри те, що в документах уряду є інша інформація, коли прозвучала обіцянка, що всім підвищується зарплата на 300%, ми мусили це зробити. Адже медики працюють у дуже важких умовах. Крім ризику зараження, є великий моральний тиск. До того ж працювати в захисних костюмах дуже складно», - розповідає директор Нововолинської центральної міської лікарні Віктор Мороз.

«На жаль, заяви про те, що вже були виплати з державного бюджету, це цілковита неправда. Не хочу казати нехороші слова, що я про це думаю», - додає він.

Корпус обласної лікарні у Боголюбах призначений для найтяжчих хворих. Тут надбавок ще ніхто не отримав

У Міністерстві кажуть: гроші вже дали

Найбільш незрозуміла (якщо не сказати – абсурдна) інформація надходить з Міністерства охорони здоров’я. Там запевняють - гроші для 300% доплат медикам ...вже відправили в регіони! Про це у суботу, 2 травня, заявив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«З вини або місцевих органів влади, або головних лікарів лікарень почалися маніпуляції з виплат. Це неприпустимі речі, і я ще раз підкреслюю, що всі виплати мають здійснюватися в повному обсязі», - сказав він.

Забігаючи наперед, скажемо: жоден лікар чи чиновник на Волині, яких ми розпитували про карантинні надбавки, не підтвердив слів міністра Степанова.

З державного бюджету ми ще не отримали нічого, - обласна рада

Голова Волинської обласної ради Ірина Вахович каже, що область не отримала коштів з державного бюджету на доплати медикам. Наразі усе фінансується лише з місцевих бюджетів. В теорії держава повинна компенсувати ці витрати.

«Чекаємо, коли будуть перерахування з державного бюджету. Сподіваюсь, що це станеться до 8 травня. Якщо ні, будемо збиратись з депутатами і шукати гроші в нашому, обласному бюджеті», - пояснює посадовиця.

«Спочатку була одна постанова уряду про надбавку у 200%, потім – закон про 300%, потім першу постанову скасували, зараз обговорюють іншу ,там де 300%... Зараз документу, який би чітко регламентував, як і що фінансувати, немає», - додає вона.

У Волинській ОДА «чекають розпоряджень»

Попри те, що в Уряді запевняють - гроші є і їх вже потрібно платити медикам, на практиці все виглядає зовсім не так. Обласні чиновники кажуть, що не лише грошей досі не отримали, а й чітких інструкцій, як і кому їх давати.

В ОДА так і кажуть - чекаємо нових розпоряджень, “за день-два буде щось зрозуміло”.

24 квітня уряд на своєму офіційному сайті відзвітувався - прийнята постанова, яка визначає - як і кому доплачувати за роботу з хворими на коронавірус.

“Цією постановою ми визначили порядок додаткових виплат працівникам закладів охорони здоров’я у розмірі до 300 відсотків заробітної плати, а також порядок забезпечення пацієнтів лікарськими засобами та медичними виробами”, - заявив очільник МОЗ Максим Степанов.

У цій постанові йдеться про те, що в першу чергу на доплати медикам витрачатимуть гроші, передбачені на закупівлю медичних послуг. Можна припустити, що йдеться про кошти, які в рамках другого етапу реформи Національна служба здоров’я України повинна виплачувати безпосередньо лікарням, а не місцевим бюджетам.

Однак це лише версія. Директор департаменту фінансів Волинської ОДА Ігор Никитюк каже, що ситуація буде зрозумілішою “за день-два”.

“Спілкувались з представниками Міністерства охорони здоров’я - вони кажуть, що готують нову постанову, де буде роз’яснюватись, яким чином виплачуватимуться кошти”, - пояснює посадовець.

Надбавки платимо за ті години, які медики провели з хворими, - ОДА

В той час, коли на державному рівні заявляють про те, що зарплати медиків помножать на 4 (+300%), на місцях математика працює інакше. 

Частині медиків (зокрема, волинської інфекційної лікарні) надбавки порахували лише за той час, який вони провели безпосередньо з хворими на коронавірус. Наприклад, провів огляд - отримай доплату за годину роботи, зробив ін’єкцію - будь ласка, доплата за 15 хвилин.

Посадовці посилаються на недосконале законодавство.

Виконувач обов’язків начальника управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Валерій Руцький підтвердив – практика надбавок за конкретні години роботи з хворими існує.

«Ми працюємо, згідно з наказами Міністерства охорони здоров’я. Самі змінити цього не можемо. Як буде в розпорядженні, так і будемо робити», - зазначає Валерій Руцький.

Наразі чиновники мусять послуговуватись наказом Міністерства праці та соціальної політики України «Про умови оплати праці медичних та інших працівників за період роботи по ліквідації епідемій і спалахів з інфекційних хвороб, а також в осередках особливо небезпечних і небезпечних інфекційних хвороб» ще від 2 червня 2003 року.

«Медичним та іншим працівникам закладів (відділень) охорони здоров'я,   які  безпосередньо  зайняті  ліквідацією  епідемій  та лікуванням захворювань людей,  здійснюються доплати до  заробітної плати  в розмірі трьох схемних посадових окладів (тарифних ставок) пропорційно відпрацьованому часу», - йдеться у документі.

Наказ досі чинний, більше того – посилання на нього є у нових документах МОЗу, ухвалених вже під час епідемії коронавірусу.

Аби обійти це обмеження, у Нововолинську, наприклад, мусили частину надбавок оформити, як премії. Лише за цих умов вдалось виплатити медикам обіцяні +300% до зарплати.

  *     *     *

Загалом ситуація виглядає, м’яко кажучи, неоптимістично. Й справа тут не тільки в тому, що у системі реалізації владних рішень панує повний хаос. Повного порядку в умовах епідемії і оперативних (а відтак малопродуманих) рішень ніхто й не чекав.

Більше дивує інше: майже неприхований цинізм. Поообіцяти в чотири рази збільшити зарплату. Запевнити, що усе зробили. Кивнути на «крайніх» і… Сховатися за міністерськими стінами. «Крайні» теж не довго думають – просто кивають на міністерство. 

З якими емоціями тепер повинні працювати і боротися з коронавірусом ті, кому пообіцяли заслужену винагороду – питання риторичне...

Текст: Віта Сахнік


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина МОЗ оприлюднило правила відвідування парків та перукарень після 11 травня
Наступна новина У Волинській обласній лікарні від коронавірусу помер чоловік
Схожі новини