Дві громади на Волині хочуть перейти на новий стиль: чи погодить Синод і що кажуть в єпархії ПЦУ

Релігійні громади Православної церкви України в селах Копачівка та Вільхівка Луцького району хочуть перейти на новоюліанський календар. Таке рішення ухвалили під час зборів парафіян.

Суспільне дізнавалося, чим зумовлене бажання відходу від юліанського календаря у місцевих жителів та священнослужителів.

Громада запропонувала, церква підтримала

Питання переходу на новий стиль назрівало давно, – каже парафіянка Людмила Процюк. За її словами, перед тим, як просити вище церковне керівництво, радилися і з прихожанами храму, і з іншими жителями села.

"От є тут присутні в церкві скільки людей – не зустрічала, щоб хтось був проти того. От скажіть, люди добрі, правда? – Всі за. Навіть в селі ніхто ніде нічого не казав. Якщо ми вже вирішили – ми не сумніваємося, не коливаємося, а сміло переходимо і будемо робити, як треба", –  розповіла  вона. 

Ще на початку 90-х прихожанка Хресто-Воздвиженського храму села Вільхівка Ангеліна Грищук була однією з ініціаторок виходу з московського патріархату. "Ми тоді відстояли і перейшли в Київський патріархат. Мене от найбільше та війна спонукала, хоча я давно хотіла разом з цивілізованим світом святкувати 25 грудня", – каже волинянка.

Настоятель Хресто-Воздвиженського храму Вільхівки, отець Василь Луньо сказав, що це – рішення усієї релігійної громади.

"Вселенська патріархія на чолі з вселенським патріархом надала нам томос, а вона святкує згідно з новоюліанським календарем, то виникає запитання, раз ми отримали від них томос, то ми, напевно, повинні долучитися до спільного святкування разом з ними", – зазначив священник.

Чи погодить перехід Синод і як бачать ситуацію у Волинській єпархії ПЦУ

Прохання про зміну церковного календаря до правлячого архієрея надійшло від двох релігійних громад області, однак це вдасться виконати лише після рішення Священного Синод. – розповів керівник інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії ПЦУ Віталій Собко.

"Церковний календар – це загальноцерковне явище. Ми передбачаємо, що швидше за все синод нашої церкви не видасть указ, що ми з такого-то числа такого-то року переходимо на новоюліанський календар, а він дасть свободу. Тобто, парафії, які бажають переходити повністю – будь ласка, маєте таку можливість, переходьте. Парафії, які не бажають – залишаються і служать по-старому", – пояснив Віталій Собко.

Юліанський і новоюліанський календарі: пояснення релігієзнавця

За новим стилем (новоюліанським календарем) усі релігійні свята, окрім великодніх, зміщуються на 13 днів раніше, – зазначив релігієзнавець Ігор Сацик.

"Вознесіння, Трійця і початок Петрового посту – дуже небагато свят. Всі інші свята у випадку зміни календаря і переходу на новоюліанський доведеться змінювати в цьому році на 13 днів, в наступному році на 14 днів, через 100 років ще на 15 днів", – каже науковець.

Старий юліанський календар Ігор Сацик називає менш точним. Святкування Різдва 7 січня у ньому не було сталою датою: "Просто 20 століття було століттям, коли не набігав оцей один день, тому не було зміни. В 19 столітті Різдво відзначали 6 січня, а в 18 столітті відзначали 5 січня і 21 столітті, коли воно закінчиться, буде відзначатися 8 січня".

Поки про перехід на новоюліанський календар на загальнодержавному рівні не йдеться. Священник Віталій Собко додав, що кількість приходів, які захочуть служити по-новому буде відома після 25 грудня. Цього дня Синод ПЦУ дозволив відзначати Різдво, якщо так вирішать віряни.

Читайте також: Коли волиняни святкуватимуть Різдво 25 грудня і чи може церковна реформа спричинити розкол у ПЦУ

 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Мене тут всі поважають. Звуть «Батя», – 80-річний переселенець з Лиману розповів, як живе на Волині
Схожі новини