Е-посвідчення ветерана замість паперового: Кабмін підтримав зміни

Кабінет Міністрів України погодив внесення змін до чинного законодавства, якими електронному посвідченню ветерана надається статус основного документа замість паперового. 

Це значно підвищить якість обслуговування ветеранів та їхніх сімей, інформує Мінветеранів. 

Зміни розроблено Мінветеранів за власної ініціативи. Далі документ має ухвалити Верховна Рада України. 

“Уряд зробив перший крок до визнання на юридичному рівні електронного посвідчення ветерана, як основного документа для підтвердження статусу. Цифровізація послуг не лише вимога та потреба ветеранської спільноти, це — вимога сучасного світу. Це також і про умови життя без бар’єрів, про формування культури діджиталізації на всіх рівнях: від центральних органів до громад”, — зазначив в.о. Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун.

Наразі вже успішно згенеровано 170 тисяч е-Посвідчень. 

На сьогодні саме паперове посвідчення має статус основного документа. І лише після його отримання, за бажанням ветерана, може бути сформоване електронне посвідчення – е-посвідчення ветерана у Дії. 

Перехід до е-посвідчення, як основного документа, сприятиме прискоренню надання послуг, зменшить час на перевірку статусу, а також дозволить інтегруватися з іншими електронними системами, що поліпшить якість обслуговування ветеранів та їхніх сімей. 

А отримати паперове посвідчення можна буде за бажанням. 

Також із прийняттям змін до Закону стане можливим встановити особам відповідний статус внаслідок отриманої травми.

Річ у тому, що наразі є непоодинокі випадки, коли пораненим, загиблим (померлим) військовослужбовцям причину їхньої інвалідності, смерті пов'язують з отриманою ними травмою. 

Проте, в таких випадках вони не завжди можуть отримати статус особи з інвалідністю внаслідок війни, а члени їхніх сімей у разі загибелі воїнів – статус члена сім'ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України, адже чинним Законом не передбачена причина інвалідності або смерті внаслідок травми, а лише внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання. 

Відтак, Уряд пропонуватиме Верховній Раді України внести відповідні зміни до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, зокрема: 

  • статті 7, 10, 101  доповнити словом “травма” як причина інвалідності або загибелі;
  • викласти статтю 18 у новій редакції, згідно з якою Е-посвідчення ветерана визначено основним документом, що підтверджує статус. 

Надалі документ буде спрямовано на розгляд Верховної Ради України.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині візьмуть на контроль вступ військовозобовʼязаних до вишів