Фестиваль пончиків на Світязі: як це було. ФОТО

Конкурс на найсмачніший пончик

Вперше на Волині провели фестиваль пончиків, які є символом озера Світязь. Відпочивальники не злякалась негоди та попри дощ ласували смаколиками, брали участь у конкурсах, підспівували та підтанцьовували під звуки драйвових пісень.

Захід відбувся 13 липня на Центральному пляжі села Світязь. Генеральний партнер дійства – маєток підприємця Петра Нестерука «Nester-House».

Голова Шацької РДА Василь Голядинець розповів, що першим бізнесом, який з’явився на Світязі, був продаж пончиків місцевими жінками.

Виступає голова Шацької РДА Василь Голядинець

«Я думаю, що ми будемо кожен рік збиратись і цей захід буде на дуже достойному рівні», – сказав він та привітав усіх з таким святом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прекрасні світязькі лебеді у променях західного сонця. ФОТО

 «Хочеться, щоб відпочинок на Шацьких озерах з кожним роком ставав різноманітнішим, тому проведення таких заходів, як сьогодні, буде втілюватись далі і урізноманітнюватись, щоб кожен турист міг знайти для себе все, що бажає», – додав голова районної ради Сергій Карпук. Він наголосив, що ідея провести такий фест була давно, адже місцева влада хотіла запропонувати волинянам і туристам якусь альтернативу відпочинку.

Голова районної ради Сергій Карпук та Світязький сільський голова Микола Цвид

Світязький сільський голова Микола Цвид розповів про ідею встановити на пляжі у селі пам’ятник пончистці.  Він запевнив, що пончики завдяки різноманітності смаків усім запам’ятаються і побажав, щоб згадка про світязький пончик у людей була до наступного року.

 «Шкода, що така погода, але треба, щоб ми самі створили тут погоду, щоб у нас був чудовий настрій, щоб всі були позитивно налаштовані», – побажав підприємець Петро Нестерук.

Світязький сільський голова Микола Цвид та депутат Петро Нестерук

За допомогу в проведенні свята Петру Нестеруку вручили подяку від районної адміністрації.

Петро Нестерук

Після офіційного відкриття стартували розваги. Час від часу лив дощ, розпогодилось лише під вечір, проте фестивальників було вдосталь.

Пончисти за лічені хвилини продавали всі «запаси» пончиків, вони не очікували, що товар «піде» так швидко.

Припали до смаку кулінарні вироби не тільки постійним туристам, а й тим, хто відпочивав на Світязі вперше. Кияни Анна та Володимир пообіцяли, що приїдуть ще, адже захід їм сподобався.

Анна та Володимир з Києва

«Прекрасний фестиваль», – поділився враженнями Володимир. «І пончики дуже смачні», – додала Анна.

«Ми спробували пончики із вишнею, абрикосом, сиром і згущеним молоком. Ми тут уперше, нам пощастило потрапити на найцікавіше», – скавав юнак, зауваживши, що вишнева начинка була найсмачнішою.

Усі конкурси заходу були пов’язані із пончиками. Наприклад, відбулося змагання на швидкісне поїдання цих смаколиків, також закохані пари наосліп годували одне одного пончиками, діти змагались, хто швидше перенесе усі пончики із одного кошика в інший тощо.

Також презентували твори переможців літературного конкурсу про пончики, а згодом між пончистками розіграли велосипед.

Під час фестивалю обирали також найсмачніші візитівки Світязя. Як виявилось, переможцем стала жінка, яка першою почала випікати їх у селі, – Любов Чак.  Вона за це отримала 25 кілограмів борошна, решті ж учасниць вручили по 5 кілограмів борошна.

Крім того, ведучий дійства обрав найбільший пончик, з чим не всі гості фестивалю погодились, адже за розмірами на конкурс подали і значно більші пончики. Він пояснив це тим, що деякі вироби більше схожі на пляцки, тож враховував не лише розміри, а й форму.

Викликали цікавість у всіх композиції з пончиків, не менше зацікавив публіку і майстер-клас із їх виготовлення. А на березі вишикувались черги із людей, які хотіли зробити знімок на пам'ять біля тематичної фотозони.

Протягом вечора виступило чимало місцевих співаків та аматорських колективів, а музичним хедлайнером фестивалю був гурт «ФлайzZzа».

«Пончики краще, ніж хотдоги. Ми любимо пончики різних смаків, аби тільки вони приносили задоволення», - сказав зі сцени вокаліст Андрій Тимчук.

Наостанок на пляжі відбулась дискотека.

До слова, партнери фестивалю – Шацька РДА, Шацька районна рада, Світязька сільська рада, Шацький національний природний парк, ПАТ «Луцьксантехмонтаж», компанія «Автек», благодійний фонд Петра Нестерука «Дізар», ГО «Квітка Полісся», турбаза «Шацькі озера», магазин «Сільмаг».

Нагадаємо, що у селі Світязь у суботу, 14 липня, відбудеться Етап кубка України зі стронгмену.

Текст: Наталя ХВЕСИК (Перший)
Фото: Павло БЕРЕЗЮК (для Першого)
 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Рідні Настусі Абрамчук поділилися спогадами про доньку. ФОТО
Наступна новина Волинян закликають зібрати до школи дітей «Небесного Легіону»
Схожі новини