Хто буде керувати Підгайцями? Досьє на голову, замів та старост. ЧАСТИНА 1 - ЛЕОНІД ГРОГОЛЬ

Четвертий термін поспіль головою приміських Підгайців став Юрій Семенюк. Він отримав 45% голосів і очолив тепер вже об’єднану із Липинами громаду. Проте якщо на початку минулої каденції Підгайці були звичайною сільрадою, що включала тільки два села - Крупу та Струмівку, тепер громада має зовсім інші масштаби.

Нинішні Підгайці це - 20 сільрад, понад 20 тисяч населення і площа - 295 квадратних кілометри (а це - як 7 розмірів Луцька до приєднання сіл!). Звісно ж, розширення Підгайців передбачає і збільшення бюджету. Хоча і без того, з початком децентралізації сільська казна Підгайців не бідувала: торік бюджет становив 150 млн грн.

Юрій Семенюк уже провів першу сесію, де продемонстрував доволі несподівані кадрові рішення. Свою команду новий-старий голова сформував із людей, які під час виборів вели гостру агітацію проти нього.

Юрій Семенюк керує Підгайцями із 2008 року

За яким принципом Юрій Семенюк підбирав заступників та старост сіл і хто ці люди - ми розкажемо у серії матеріалів. Почнемо із людини, яка була головним опонентом Семенюка на виборах і яку він лобіював на посаду одного із трьох заступників.

Довідково. Леонід ГРОГОЛЬ - 48 років, бізнесмен, депутат Луцької районної ради двох попередніх скликань (2010-2020 рр.), кандидат на посаду Підгайцівського голови від “Європейської Солідарності” (2020 р.). Освіта професійно-технічна. Проживає у с. Струмівка.
Леонід Гроголь, заступник голови Підгайцівської сільської ради


ПОЛІТИК: З ДОСВІДОМ, АЛЕ БЕЗ ПРИНЦИПІВ

Іще два місяці тому Леонід Гроголь, балотуючись на керівника Підгайцівської громади, публічно засуджував корупцію і відверто критикував роботу Юрія Семенюка. Вибори програв, отримавши вдвічі менший результат, ніж Семенюк.

Результати виборів голови Підгайціської сільради

Проте Леонід Гроголь пройшов до Підгайцівської ради у статусі депутата. Він був першим номером в списку “Європейської Солідарності”.

Як показала перша сесія, посаду заступника Леонід Гроголь отримав від Юрія Семенюка в обмін на лояльне голосування фракції. Приміром, “Солідарність” підтримала призначення секретарем ради Ольгу Овсіюк, яка разом із Семенюком обіймала посаду під час попереднього скликання. Відповідно, брала участь в неефективному і корумпованому управлінні громадою, про яке Гроголь розповідав у рекламних роликах. 

Секретарем ради стала Ольга Овсіюк. Гроголь критикував її роботу під час виборів, а ставши депутатом – підтримав

Як пояснив Леонід Гроголь в коментарі “Першому”, “думку стосовно команди попереднього керівництва не змінив”, а на посаду заступника погодився, щоб “підказати своє бачення”.

“Ольга Овсіюк - людина професійна, довгий період працювала секретарем ради, тому добре знає діяльність. Інша справа, якою є ця діяльність. У мене - інше бачення щодо діяльності, хочу, щоб рада працювала більш прозоро”, - зауважив Гроголь. 

Проте перша сесія показала, що Гроголь разом із “Солідарністю” поки не вносив жодних “інших бачень”, натомість стовідсотково підтримував усі рішення, запропоновані Семенюком.

Підгайці - не перший політичний досвід Леоніда Гроголя. До цього він двічі був депутатом Луцької районної ради: у 2015 році від “Солідарності”, а перед тим - від партії “Реформи і Порядок”, що на той час була в коаліції із Блоком Юлії Тимошенко.

 

БІЗНЕСМЕН: З МАЙНОМ, АЛЕ БЕЗ ОФІЦІЙНИХ ПРИБУТКІВ

Леонід Гроголь має багатопрофільний бізнес. ТОВ “Асторія-пласт” займається виготовленням виробів із пластмаси. ПП “Добро-Буд-ПМ”, що належить дружині політика Ользі Гроголь - спеціалізується на продажі будівельних матеріалів.

Також Леонід Гроголь є власником мотелю та станції обслуговування автомобілів в Струмівці, що на виїзді з Луцька.

Леоніду Гроголю належить чимало нерухомості у Струмівці та Підгайцях

Увесь бізнес розташований у приміщеннях та на землі, що в приватній власності Леоніда Гроголя.

Загалом родина має чимало нерухомості та землі: три ділянки в Підгайцях загальною площею 1,5 га та 6 ділянок в Струмівці - площею 3,5 га. 

Цех із виготовлення полімерних виробів (ТОВ “Асторія-пласт”) Леонід Гроголь облаштував в приміщенні колишнього корівника. До речі, будівлю на майже дві тисячі квадратів він купив на початку 2000-х за мізерну ціну: 30 тисяч гривень. Принаймні, саме така цифра записана в декларації Гроголя. Цікаво, що грошова оцінка уже на той час була вдвічі більшою (вона зазначена у витягу з Держреєстру).

У декларації Леонід Гроголь вказав, що придбав приміщення за 30,5 тис. грн
Проте оціночна вартість була суттєво вищою

До слова, саме виробництво мало певні проблеми із перевіркою екологічної служби. Переробка пластмаси є досить шкідливою для навколишнього середовища, відповідно, повинна ретельно котролюватись екологами. Проте стосовно “Асторії-пласт” є відомості лише про одну планову перевірку, яка мала б відбутися у 2018 році під грифом “високий ступінь ризику”. Проте на територію цеху екологів не пустили під приводом того, що вчасно не отримали повідомлення про їхній візит.

Магазин будівельних матеріалів у Струмівці має площу 741,5 м2. Право власності на мотель із кафе (2343,2 м2) Леонід Гроголь оформив торік, вказавши вартість - 3,4 млн грн.

Пропри те, що в родини є кілька напрямків бізнесу, офіційні доходи - мізерні. За 2019 рік Леонід Гроголь задекларував 7 345 грн доходу від підприємницької діяльності, а його дружина - 7 487 грн

Леонід Гроголь задекларував мізерні прибутки

 

ПУБЛІЧНЕ ЖИТТЯ: ЛЮБИТЬ ЗЕМЛЮ І ШВИДКІСТЬ

У публічних реєстрах є кілька судових справ, в яких фігурує Леонід Гроголь. 

У 2012 році за позовом прокуратури суд розглядав земельний спір, що виник між мешканцями Струмівки та Леонідом Гроголем. Зокрема, суд визнав недійсним договір оренди і зобов’язав Гроголя та Підгайцівську сільраду повернути землю законним власникам.

Торік Леоніда Гроголя суд притягнув до відповідальності за порушення правил дорожнього руху. Перевищивши швидкість за кермом авто, він зіштовхнувся з іншою автівкою і скоїв ДТП. На щастя, ніхто не постраждав, тож Гроголь відбувся покаранням у вигляді штрафу 340 гривень.

Суд притягав гроголя до відповідальності через перевищення швидкості і ДТП

Ще одна “свіжа” судова справа стосується дружини політика і бізнесмена. Гроголь Ольгу Михайлівну хочуть притягнути до відповідальності за порушення режиму карантину. Судове засідання призначене на кінець грудня.

“Це історія Ольги і її бізнесу, я не буду коментувати. Суду поки не було, тому не можна говорити, чи було порушення каратнину”, - прокоментував Леонід Гроголь.

Людмила ЯВОРСЬКА (для “Першого”)


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На сервісах Google стався масштабний збій
Наступна новина На Волині започаткували благодійний проєкт заради покращення жіночого здоров’я
Схожі новини