Індія може призупинити експорт препарату Covishield, аби швидше вакцинувати своє населення

Фото ілюстративне

Індія призупинила експорт вакцини від коронавірусу AstraZeneca, виробленої Індійським інститутом вакцин  Serum Institute of India. У країні хочуть розширити кампанію з вакцинації населення через спалах захворюваності на коронавірус.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела, пише Громадське радіо.

Агентство пише, що поставки вакцини за кордон призупинять вже 25 березня. Йдеться, що зупинка поставок вакцини Covishield вплине й на поставки вакцини у рамках міжнародної ініціативи COVAX. Так, індійський виробник вже призупинив поставки препарату у Бразилію, Велику Британію, Марокко і Саудівську Аравію.

«Ніякого експорту доти, доки ситуація в Індії не стабілізується. Уряд не буде ризикувати, коли так багато людей потребують вакцинації у країні», — повідомило друге джерело журналістам Reuters.

Видання пише, що влада дозволила з 1 квітня вакцинацію всіх жителів країни віком від 45 років.

Повідомляється, що в Індії вже ввели 47 млн доз препарату Covishield та 3 млн доз препарату Covaxin, розробленої індійською компанією Bharat Biotech.

Раніше голова парламентського комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький написав у Facebook, Індія може призупинити поставки вакцини в Україну через «активну інформаційну кампанію, яка була розгорнута проти індійської вакцини у нашій країні». Відповідного листа нібито отримало українське Міністерство закордонних справ.

«Постачання наступної партії вакцини AstraZeneca (CoviShield) до України може бути відкладено на певний термін. Причина — інформаційна кампанія, розгорнута проти індійської вакцини у нашій країні. МЗС отримало лист від посольства Індії, у якому підкреслюється неприпустимість дискредитаційних заяв стосовно Індії як виробника медичних препаратів та вакцини AstraZeneca (CoviShield), що постачається до України», — написав Радуцький.

Він пише, що індійська сторона наголошує на безпечності вакцини AstraZeneca (CoviShield) й може передати вакцину іншим країнам, адже попит на препарат досить високий:

«За моєю інформацію, президент Володимир Зеленський доручив міністрам Максиму Степанову (Міністерство охорони здоров’я – ред.) та Дмитру Кулебі (міністр закордонних справ — ред.) знайти додаткові способи для пришвидшення постачання наступної партії вакцини CoviShield до України. Міністерство охорони здоров’я та МЗС України повинні якнайшвидше зробити все необхідне, щоб переконати індійських партнерів у непричетності держави та українського суспільства до дискредитації постачальника вакцин», — йдеться у дописі нардепа.

До слова, Степанов заявив, що є труднощі з поставками вакцин в Україну.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Пацієнти впізнають їх по очах. Люди, які рік борються з епідемією
Наступна новина У Луцьку низка будинків тимчасово залишились без тепла
Схожі новини