Інсталяція «I'm fine;)» з артефактів війни представляє Україну на американському фестивалі

Величезна інсталяція "I'm fine;)" з артефактів війни, які зібрали на деокупованій території, представляє Україну на всесвітньовідомому фестивалі сучасного мистецтва Burning Man 2024 у пустелі Блек-Рок у США.

Про це пише BBC.

"Це культурна дипломатія вагою в десять тонн", - розповідає про роботу художник Олексій Сай.

Інсталяція має 32 метри завдовжки та сім метрів заввишки - з прострілених вуличних знаків, сонячних панелей, супутникових антен, розбитих парканів - демонструє світу наслідки збройної агресії Росії проти України.

Художник сподівається, що завдяки масштабам роботи люди зможуть відчути розміри втрат під час війни: "Я показую на калітку з металу, яка була входом у чиєсь подвір'я. Люди жили, вирощували картоплю. Навіщо на них спрямовувати артилерію? Я хочу, щоб люди засунули свій палець у дірку від шрапнелі. Цей досвід може їм дати більше, ніж новини".

Як створювали інсталяцію

Інсталяцію Олексій Сай створював разом із командою з 25 осіб, багато з яких воювали на фронті, а також за участі проєкту "Український свідок", який ініціював активіст Віталій Дейнега для документації війни.

На заклик Дейнеги привозити пошкоджені війною артефакти відгукнулося багато військових і цивільних, долучилася навіть Нацполіція.

"Усі ці об'єкти ми розкладали на території паркінгу. Збирали все це у майстерні в Вишневому. Будівництво зайняло місяць", - згадує Олексій Сай.

Монтаж інсталяції "I'm fine;)"

Інженери розрахували конструктивні навантаження для перевезення, а логісти розпланували, як літери вмістити в три великих морських контейнери.

"Коли ми в'їхали на територію містечка, то вже доволі добре знали, що робити. Ще в Києві зробили тести, підіймали по одній літері", - каже художник.

Монтаж роботи на місці зайняв два з половиною дні.

28 серпня музикант Анатолій Тапольський зіграє тут свій DJ-сет, який поєднує голоси українців, що відповідають на питання "Як ти?".

Підготовка документів для виїзду чоловіків за кордон теж зайняла чимало часу. Але результат, за словами авторів, виправдовує зусилля.

Створення, логістика і комунікація інсталяції підтримали іноземні донори.

Як сприймають роботу

Українська інсталяція "I'm fine;)" своєю яскравою ілюмінацією приваблює ще за кілька кілометрів. Від одного об'єкта до іншого величезною територією фестивального містечка учасники пересуваються на велосипеді.

"Люди їдуть на веселий напис, а зблизька вже починають розуміти, що це не так уже й весело", - розповідає художник.

Він каже, що там усе відбувається цілодобово. "Вчора я стояв біля роботи до четвертої ранку і відповідав на численні запитання".

Найчастіше люди запитують, чи дійсно всі ці об'єкти приїхали з України. Багато хто починає плакати, коли дізнається історію артефактів.

"Вони не вірять своїм очам", - каже Сай. - "А тоді запевняють у підтримці, а також у тому, що розкажуть про побачене і відчуте".

Після фестивалю художник хотів би експонувати інсталяцію в різних містах за кордоном. Утім, для початку її треба розібрати і вивезти з пустелі наприкінці фестивалю.

Що таке Burning Man

Burning Man - це щорічний фестиваль, який відбувається у пустелі Блек-Рок у штаті Невада. Фестиваль заснований на цінностях самовираження, включеності та покладання на власні сили.

Цьогоріч фестиваль відбудеться з 25 серпня по друге вересня.

Щорічно фестиваль Burning Man збирає близько 80 тисяч людей зі всього світу. На сім днів у пустелі створююють місто Black Rock City.

"Сюди приїздять люди, щоб власними руками побудувати містечко. Трошки потусити, тоді розібрати містечко і не залишити в пустелі жодної молекули чужої матерії. Далі поїхати у звичайний світ. Це фестиваль людей радикально самодостатніх", - пояснює Олексій Сай.

Україна має довгу історію взаємодії із фестивалем.

Минулого року інсталяція Олексія Сая “PHOENIX” стала першою українською скульптурою, яка взяла участь у традиційному спаленні фігур на фестивалі.

Для цього організатори щороку обирають п'ять робіт з понад сотні представлених на події.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку до акції «Стіл пам’яті» долучилися 10 закладів