Історик пропонує змінити герб та прапор селища Колки, що на Маневиччині. ФОТО

Волинянин Роман Романишин пропонує змінити геральдику смт. Колки. Про це він написав у групі «Колківська ОТГ. Допоможи депутату». 

«Офіційна символіка, тобто ГЕРБ і ПРАПОР, вважаються своєрідною візитною карткою як для країни, так і для міста або громади. При цьому кожен регіон вирізняється за композицією і традиціями символіки. Так, ще з давніх часів на землях Волині сформувалася власна геральдична традиція. На відміну від інших регіонів, на Волині було досить мало гербових міст - всього близько 20-ти, до числа яких входило і наше містечко Колки», – йдеться у дописі.

Він зауважує, що історія Колківської геральдики сягає кінця XVI століття, за весь час свого існування ця традиція переривалася лише раз - в період радянської окупації західної України (1939-1991 рр.).

«І аж у 1997 році гербова традиція була відновленна. Саме того року Колківська рада прийняла новий герб і прапор, автором яких є Андрій Ґречило. Для багатьох колківчан не секрет, що після оприлюднення цих символів, у народі їх почали називати "бичок", або "опудало". Такі зневажливі прізвиська обумовлені тим, що вони не несуть у собі відображення історичних особливостей чи принципу геральдичної спадковості. Символи, які зобразив автор, свідчать лише про те, що на Поліссі вирощують льон, а Колки є духовним осередком на Волині. Проте, на жаль, у них абсолютно не відображена історія нашого містечка і не унаслідувана геральдична традиція», – стверджує Роман.

Тому, на його думку і на думку багатьох колківчан, існує потреба в оновленні символіки для наближення її до історичного відповідника, а також для збереження нематеріального культурного надбання наших предків.


«Так як цьогоріч минає 420 річниця надання магдебурзького права Колкам, варто було б і нам оновити власні символи. Оскільки я вже багато років досліджую історію нашого містечка та досить добре орієнтуюся в традиціях і особливостях місцевого символізму, пропоную вам власну ідею оновлених герба і прапора :

- ГЕРБ, що представляє собою червоний розколотий щит, у першій половині якого - срібний геральдичний хрест, а у другій - половина срібного озброєного вершника. У лівій руці вершника - лазуровий щит, на якому зображено золотий шестиконечний хрест;
- ПРАПОР - полотнище із двох рівновеликих смуг - білої і синьої. У верхньому куті білої смуги розміщене зображення герба», – переконує історик.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Неможливо відкрити вікно», - лучанка скаржиться на пиятику та крики біля «Північного» ринку
Наступна новина Вчені розповіли, що відбувається з людиною після смерті
Схожі новини