Компанія «Канген» спростовує фейки про якість бутильованої води у Луцьку

Днями у Луцьку опублікували результати досліджень якості бутильованої води. Дослідження ініціював громадянський рух «Свідомі». Автори публікації стверджують, що 70% зразків кишіли бактеріями, а виробники додають у воду антибіотики.

Ми, компанія Канген, яка з 2018 року доставляє доочищену та іонізовану воду, вирішили спростувати деякі тези. 

Kangen Water займає перше місце у вузькому сегменті ринку доставки води в Луцьку. Це преміум. Наші замовники - найвідоміші та найбагатші люди міста.

Що не так з опублікованим дослідженням та чому йому не можна довіряти на 100%, пояснює керівник проєкту Ігор Трофімчук.

Обережні оцінки лабораторії

Ми з величезною шаною і повагою ставимось до працівників усіх комунальних підприємств. Це - сучасні герої, без яких комфортне і затишне життя у рідному місті було б неможливим.

«Луцькводоканал» - не виняток. Нам сподобались обережні і точні формулювання очільниці лабораторії щодо досліджуваних зразків води.

І водночас ми проти фейків, прийомів і перебільшень, які використані у статті та відео «Свідомих».

Перебільшення від журналістів

Брудний прийом №1: не називаємо осіб і компанії

Журналісти та активісти не називають в публікації та відео жодних прізвищ та назв юридичних осіб. А назви торгових марок вжиті неправильно.

У статті використали образ глобального зла - “недобросовісних виробників Луцька”. 

За це не буде кому відповідати - ні журналістам, ні активістам. Юридично неможливо подати окремий або колективний судовий позов щодо компенсації нанесених репутації виробників збитків.

Брудний прийом №2: перебільшуємо

Давайте порівняємо дві фрази.

Очільниця лабораторії «Луцькводоканалу» стверджує: «У 70% зразків була підвищена кількість бактерій, можливо, через неправильне зберігання, в тому числі після купівлі».

Простими словами: невідомо, як «Свідомі» зберігали воду, яку вони купували по всьому Луцьку, до того, як ця вода потрапила в лабораторію: якою була температура, чи був доступ прямих сонячних променів та інші важливі фактори. 

Журналісти беруть цю ж фразу і озвучують в пресі та з екрану: «вода кишіла бактеріями».

Правда ж страшно?

Ефекту досягнуто: фейсбук-коментатори пересилають статтю один одному.

Брудний прийом №3: узагальнюємо

Замість того, щоб чітко вказати, що було не так з кожним зразком води, використовуються загальні фрази. Таким чином усіх виробників звинувачують в однакових злочинах.

Наприклад: «для тривалого зберігання недобросовісні виробники використовують антибіотики».

А що, якщо ми в Kangen Water не зберігаємо воду взагалі? І що, якщо наша вода - з міського водогону, який контролює сам «Луцькводоканал»?

І ось тут ми підходимо до питання, яке в будь-якому дослідженні повинне бути номером один. 

Хто ті експерти, які ініціюють і покроково роблять дослідження? І чи знають вони процес виробництва і умови досліджень?

Як правильно набрати воду для аналізу

У лабораторій існують важливі правила забору зразків води:

  1. Вода набирається у непрозору тару (наприклад, каністру) і закривається таким чином, щоб в ємності не лишалось повітря.
  1. Вода повинна зберігатись в прохолодному місці при температурі не вище 20 градусів. Бо це жива речовина, в якій під дією підвищеного температурного режиму відбуваються фізико-хімічні та мікробіологічні процеси. Вони і впливають на якість продукції.
  1. Ніякого прямого сонячного світла. 
  1. За 10-15 хвилин перед набором води для дослідження потрібно відкрити кран, щоб злити певний об’єм води з водогону.
  1. Ємність зі зразком для аналізу потрібно максимально швидко – протягом кількох годин доставити у лабораторію.

Якість Кангену підтверджують у київській та львівській лабораторіях

Щомісяця свою воду ми відправляємо на дороговартісні дослідження по величезній кількості параметрів до двох лабораторій. 

Це Центральна наукова лабораторія Львівської академії, яка сертифікує виробництво води по всій Україні, а також Центральна Біохімічна Лабораторія, сертифікована за міжнародною системою ISO, у Києві.

Сертифікація київської лабораторії

Обидві жодного разу не знаходили перевищення вмісту бактерій. Зокрема, у висновку київської лабораторії загальне мікробне число у воді – 3, а у висновку луцької лабораторії (про що вказано у дослідженні «Свідомих») – 265, тобто у 88 разів більше.

Ми припускаємо неправильне зберігання. Більше того: не виключено, що зразки просто сплутали між собою.

Цікавий факт. Деякі унікальні параметри нашої води, як от ОВП або мікрокластерність можуть виміряти лише в кількох дослідницьких центрах нашої країни.

Результати дослідження у київській лабораторії
Результати дослідження у луцькій лабораторії

Ще один фейк: недостовірна дата

У статті вказано, що воду на дослідження взяли 17 березня і одразу ж передали до лабораторії «Луцькводоканалу».

Ми перевірили нашу базу і з’ясували, що 17 березня не було жодного нового клієнта. Натомість він був 16 березня, напередодні. 

Тоді о 18:00 воду доставили до «Сітіпарку» - комплексу, що пов’язаний з засновником руху «Свідомі». Саме його активісти проводили дослідження води. 

Відтак, можна стверджувати, що вода була придбана за день до відправки в лабораторію, а в статті і результатах дослідження вказана неправдива дата.

Тут вказано, що воду відібрали 17 березня, хоча це зробили напередодні

Світові стандарти в пресі

Навіть погані піарменеджери знають правило: новина живе всього три дні. Хороша вона чи погана. 

Проте для нас справа честі – бути максимально відкритими до Замовників і саме тому ми вирішили опублікувати власну точку зору.

Один з паралельних бізнесів нашої групи компаній знаходиться у Великобританії. Він дуже тісно пов’язаний з публікаціями різноманітних рейтингів компаній, послуг та продуктів із залученням справжніх та всесвітньовідомих експертів.

Мабуть, саме завдяки цьому досвіду зараз наша англійська компанія виступає консультантом кількох топових онлайн-видань України.

Ми чітко перевіряємо формулювання і тон кожної фрази у власних статтях. Адже в Європі та США за неправильну фразу можна не лише отримати позов від державних регуляторів або від осіб та компаній, які згадуються у дослідженні. А й отримати ручні санкції від модераторів компаній Google/Facebook/Twitter.

А ще ми чітко знаємо, наскільки значним зараз є тренд на боротьбу з фейками. Тому нам легко було показати, що саме “на грані фолу” у публікації.

Як виробляється Канген

Ми могли б опублікувати в якості відповіді на дослідження лише цей розділ. Проте, це виглядало б, як реклама. А за 2 роки існування жодної реклами Кангену для завоювання першого місця в Луцьку серед преміум-клієнтів не було. 

У світі сильних цінується рекомендація. І ми вдячні нашим люблячим і відданим Замовникам за підтримку у цій ситуації. І за поширення правди.

Отож, будь ласка, зверніть увагу на процес нашого виробництва.

Крок 1.

Ми беремо воду з міського водогону в самому центрі міста. Додатково доочищуємо її за допомогою звичних усім фільтрів грубої очистки: поліпропілен, вугілля, нитка. Це робиться для того, щоб з міського водогону у воду не потрапили грубі частинки.

Фільтри для очистки Ecosoft - сертифіковані в Україні і регулярно обслуговуються по договору з компанією-підрядником. 

Крок 2.

За допомогою спеціальної установки з сіллю ми забираємо надлишок кальцію. За словами науковців, це проблема Волині і саме через цей мікроелемент виникає накип та наліт при приготуванні їжі. 

Крок 3.

Далі ми пропускаємо воду через іонізуюче обладнання компанії Enagic. Воно сертифіковане за найвищими стандартами Японії та США. І активно використовується японськими лікарями.

Детальніше прочитати про це можна за посиланням в тексті Національної медичної бібліотеки США.

Наш іонізатор - це простий апарат, але з спеціальними пластинами з платини. Він робить електроліз - пропускає через воду електричний струм. Від цього вода за своїми властивостями стає близькою до талої води з льодовиків.

Цікаво, що в Африці промисловими іонізаторами знезаражують і очищають для пиття навіть найбруднішу воду з річок і боліт. Один із засновників нашої компанії працював за кордоном в академії, яка постачає такі установки. 

Крок 4.

Кур’єр з каністрами виїжджає до Замовника. Передає свіженьку водичку і забирає порожні каністри з попередньої доставки.

Ми єдині в Луцьку, хто популяризує доставку в каністрах. Їх легше помістити в холодильник, а відтак – на довше зберегти корисні властивості води.

Крок 5.

Його немає. Так само, як немає антибіотиків, бактерій та зберігання. 

Лише 1,2,3,4 і свіжий продукт, швидко доставлений до вашого додому.

Цікавий факт.

З трьох літрів звичайної питної води вдається виготовити лише 1 літр придатної до пиття води Канген. 

Унікальна для Луцька іонізована вода

Воду Канген з іонізаторів Enagic п’ють такі відомі на весь світ люди, як Білл Гейтс, Барак Обама, Тайгер Вудс, Анджеліна Джолі. Саме це стало для нас додатковим знаком якості і сигналом того, що обладнанню можна довіряти.

Ми - крафтова компанія. Це означає, що для нас важливий не масштаб бізнесу, а якість продукції. Ми прагнемо знати в обличчя кожного нашого Замовника та розуміти їхні потреби.

Наше обладнання може робити воду з різним рівнем pH та окисно-відновним потенціалом. Волинські медики, які також є нашими Замовниками, щоразу дивуються цим фактам.

Адже, залежно від потреб, ми можемо виготовити, наприклад, дуже кислу воду з pH 2.5, яку в Японії застосовують для дезінфекції медичних приладів.

А ми таку воду весь карантин безкоштовно дарували клієнтам, як антисептик. А ще допомагали кільком підприємствам, які замінили розчин хлору на диво-воду, щоб прибирати на виробництві.

Апарат Enagic може виробляти воду з рівнем pH, наближеним до pH шкіри людини, - для зволоження шкіри та волосся. Це користується попитом в луцьких салонах краси. 

А ще максимально лужну воду – для виведення пестицидів з фруктів та овочів. 

Сніданок з блогерами та публічний тест якості

Одразу після відкриття ресторанів ми проведемо давно запланований сніданок з блогерами, куди запросимо всі провідні ЗМІ, зокрема телеканали. Цей захід зірвався через оголошення карантину.

Ми маємо намір презентувати різноманітні експерименти з водою різного рівня лужності. І зробити екскурсію на виробництво.

Там ми пропонуємо організувати публічний тест якості: здійснимо забір води в три каністри та відправимо в три лабораторії на аналіз. А згодом опублікуємо їхні результати.

Можливо, ви здивуєтесь, але серед наших Замовників є люди, які знають про воду все. У деяких з них є невеликі прилади, які вимірюють лужність і redox-потенціал.

А деякі для власної впевненості таємно робили аналіз нашої води самостійно за власні кошти. Бо її п’ють їхні діти. Пізніше вони ділилися враженнями і писали нам позитивні відгуки.

Працівники міської ради, наприклад, спеціальним видом нашої води поливають рослини. І завжди з вдячністю відгукуються про активний ріст зелені.

Все це ми з радістю готові продемонструвати як журналістам, так і науковцям.

А ще - поділимось досвідом аналізу води. І порадимо: де і як зробити розширене дослідження по всіх показниках. Для нас це вже звична справа. Не вперше.

А наразі бажаємо усім здоров’я та благих справ!

Пийте лише якісну воду.
Ту, яка не потребує реклами та участі в рейтингах.

Kangen Water
Луцьк, вул. Крилова, 1
Тел: (093) 361-17-70

Наш іонізатор води
Американський сертифікат якості на обладнання
Якість гарантуємо

Тести на рівень pH

Фото Ірини Кабанової


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Досить піднести руки до сенсора. У трьох волинських лікарнях з'явилися гігієнічні станції
Наступна новина Постав нові вікна – держава поверне 35% вартості. Яке це зробити?
Схожі новини