КС визнав мовний закон «Ківалова-Колесніченка» неконституційним

Конституційний суд України прийняв рішення про те, що закон «Про засади державної мовної політики» є неконституційним.

У прес-служби органу повідомили, що рішення щодо закону вже прийнято.

28 лютого на пленарному засіданні Великої палати Конституційного Суду України було ухвалено Рішення Конституційного Суду України № 2-р/2018 у справі за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про засади державної мовної політики», - йдеться у повідомленні.

Наразі не уточнюється, яке саме рішення було прийнято. Однак, джерела ЗМІ в КС стверджують, що суд визнав закон про «Про основи державної мовної політики» неконституційним. Цю інформацію підтверджує депутат Верховної Ради Андрй Іллєнко.

Закон встановлював, що державною мовою є українська мова, але істотно розширював використання регіональних мов, якщо кількість носіїв цих мов не менше 10% від населення певного регіону, а в окремих випадках навіть менше 10%.

24 лютого 2014 року парламент проголосував за його скасування.

Проте Олександр Турчинов, який виконував тоді обов'язки президента, відмовився підписувати ухвалений документ, і він так і не набув чинності.

17 листопада 2016 року Конституційний суд почав розгляд справи за поданням 57 народних депутатів про відповідність закону Конституції.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина За порядком у сесійній залі Луцької міськради спостерігають муніципали. ВІДЕО
Наступна новина На Волині весна почнеться з аномально низькою температурою. ВІДЕО
Схожі новини