Лілія Гриневич розповіла про новий освітній закон

"Українська правда. Життя" детально писала, які зміни очікують надітей та педагогів із його прийняттям. Але оскільки закон базовий і не описує всіх механізмів впровадження змін, щодо них все ще виникає багато запитань.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич погодилася відповісти на основні з них.

Деякі з питань "забігали наперед", оскільки законодавство для імплементації окремих пунктів ще не розроблено, але з інтерв'ю можна зрозуміти бачення цих змін з боку міністерства.

ДЕРЖАВА БЕРЕ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ ЗАБЕЗПЕЧИТИ ДОШКІЛЬНУ ОСВІТУ ВСІМ ДІТЯМ З 5 РОКІВ

– Новий закон передбачає, що діти старшого дошкільного віку (тобто з 5 років) обов’язково охоплюються дошкільною освітою, але батьки самостійно обирають способи та форми здобуття цієї освіти.

Якщо дитина з якоїсь причини не ходить до садочка, а виховується вдома, як перевірятиметься, чи здобула вона дошкільну освіту?

– На відміну від шкільної освіти, отримати яку є обов'язком кожного громадянина, і обов'язком держави є створити умови для отримання цієї освіти, у випадку дошкільної освіти держава взяла на себе обов'язок створити умови для того, щоб кожна дитина могла щонайменше в 5-річному віці отримати дошкільну освіту.

Ми створюємо умови для того, щоб кожна дитина могла потрапити до садочка. Ми беремо на себе зобов'язання. Але в Конституції немає обов'язку громадянина здобути дошкільну освіту. Тому дитині не потрібно жодного документу про те, що вона здобула дошкільну освіту.

– І рівень тих дітей, які не ходить до садочка, ніяк не перевірятимуть?

– Звичайно, контролювати тих, хто не ходить до садочка, ніхто не буде. Але ми намагаємося пояснити батькам і суспільству, що здобуття належної дошкільної освіти проектує успішність дитини в школі.

Навіть рік дошкільної освіти з 5 до 6 років значно підвищує освітні шанси дитини. І цей час не можна втратити цілковито. 

Тому ті батьки, які беруть на себе зобов'язання, що дитина перебуває з ними вдома, повинні розуміти, що в цьому віці вже замало дитину просто годувати і займатися тільки збереженням її фізичного стану, а її треба інтенсивно розвивати. Це надзвичайно важливо.

Читати далі


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині розшукують підозрювану у торгівлі людьми
Наступна новина З Волині намагалися вивезти старовинні речі. ФОТО
Схожі новини