«Казкар» Моклиця та нетерплячий Була: польський експерт проаналізував мову тіла луцьких політиків

Спеціаліст з політичного маркетингу, поляк Маурици Северин написав коментар про мову тіла луцьких політиків Сергія Були і Юрія Моклиці.

Переглядаючи ефір «Протилежного погляду», спеціаліст зауважив, що усмішка і кивок ведучої Галини Падалко під час привітання депутата Луцькради Сергія Були дає зрозуміти, що вона на його боці, принаймні на початку передачі.

«Позиція тіла, положення ніг (особливо нога закинута на іншу) свідчить, що ведуча більш прихильна і зацікавлена Сергієм, ніж його опонентом. Хоч це може бути й проявом несвідомої поваги до того, хто займає більш високе положення», - пише Маурици Северин.

Він підкреслив, що Сергій відчуває себе впевнено в студії, адже під час привітання спокійно дивиться просто в об’єктив камери. Тембром голосу надає своїм відповідям експертний і в той же час  сильний, майже агресивний характер.

Екс-радник Луцького міського голови Юрій Моклиця при вітанні відхиляє готову, що свідчить про тривогу і страх перед камерами. Постава тіла Юрія сигналізує його бажання встати і залишити студію. Маурици повідомляє, що така позиція називається «стартер».

«Українці, як і більшість європейців, бояться публічних виступів більше, ніж смерті», - каже спеціаліст з політичного маркетингу.

Він повідомляє, що з перших секунд опоненти готові до боротьби.

«Їх наміри легко побачити навіть по положенню ручки в долоні. Чоловіки хочуть показати, що будуть активними і ретельно шукатимуть помилки співрозмовника», - коментує Северин.

«Починаючи з п’ятої хвилини передачі, і до промови Юрія, Сергій показує неспокій тим, чию думку приймуть ведуча і глядачі. Його тривога відчутна в тоні голосу, жестах та постійній потребі  візуального контакту з журналісткою.  Положення ніг, якого політик не контролює, теж виразно показує хвилювання», - повідомляє він.

Спеціаліст помітив, що близько сьомої хвилини відбулася зміна в поведінці Сергія.  Він посилив вербальний наступ, керуючись відомою думкою, що найкращий захист – це напад.

«Можливо перший етап його виступу на передачі (акуратне з'ясування ситуації і покірність перед глядачами), був продиктований порадами його PR-експертів», - підозрює Маурици.

В цей час другий екран показує  поведінку його опонента Юрія Моклиці.

«Можна навіть помітити момент, коли Юрій погоджується з Сергієм, і хоче його перебити, але виховання й особиста культура цього не дозволяють. Хоча, уникання візуального контакту з Сергієм і відхилення голови кажуть набагато більше, ніж слова. Постава вказує на те, що чоловік не погоджується з опонентом і сумнівається в тому, що він каже правду», - зазначає він.

Мауриц Северин  розповідає, що стратегія Юрія – це роль терплячого наставника.

«Вона полягає у легкому контролюванні голосу і переконливості. На мою думку, він усвідомлює, що, гучніший голос і більш активна жестикуляція призвела би до вибуху конфлікту з Сергієм прямо в студії. А Юрій цього не хоче», - пояснює спеціаліст з політичного маркетингу.

 «Зрозуміло, що екс-радник набагато краще володіє майстерністю метафор і сторітелінгу (техніка розповідання історій). Вважає себе розумнішим за Сергія. Також намагається перетягнути на свій бік нейтральну частину аудиторії», - коментує спеціаліст.

Експерт робить кінцевий висновок, що Сергій будує свою поведінку в так званому «авторитарному» стилі, тобто трохи агресивному і нетерплячому. Юрій, в свою чергу, презентує м’який стиль лідера.

«Глядач, який не знається на політиці або конфлікті, що відбувся, переможцем дебатів визнає Сергія Булу. А успіх Юрія полягає у створенні враження, що він є політиком, який прагне до врегулювання конфлікту (хоча дійсно хоче цього конфлікту)», - підсумовує Маурици Северин.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку 6-річний хлопчина живе в старій хатинці без газу, тепла і води
Наступна новина В Устилузі закрили єдину поліклініку, хворі змушені їхати у Володимир-Волинський
Схожі новини